Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del centre de Barcelona buit pel confinament del coronavirus

Espectacular rècord mai vist aquest segle XXI: mínim històric de contaminació a Barcelona pel confinament

La combinació de poc trànsit, vent i pluja han ajudat a assolir un mínim històric de NO2 a l’àrea de la capital catalana aquest segle

Imatge del centre de Barcelona buit pel confinament del coronavirus
El trànsit és pràcticament inexistent aquests dies a tot Catalunya | EFE

L’estat d’alarma que vivim i el confinament a causa de la greu crisi del coronavirus està comportant conseqüències incalculables a nivell socioeconòmic, però, més enllà de les afectacions a la humanitat, l’impacte que l’aturada de gran part de l’activitat industrial i del trànsit està tenint en el medi ambient és molt positiu, ja que hem tornat a assolir un rècord històric de baixa contaminació a Catalunya. 

Concretament, la dada més sorprenent es va assolir el passat diumenge, 22 de març, gràcies a la combinació de molts factors. L’Absència de trànsit (accentuada pel fet que era diumenge i pràcticament no hi havia ningú circulant), el vent i la pluja en alguns casos, van contribuir a assolir els 8,9 mg/m² de diòxid de nitrogen (NO2), quan la mitjana dels darrers anys indica s’hauria d’haver estat a 40 mg/m³. Aquest gas contaminant és emès, principalment, pel trànsit rodat, pràcticament absent aquests dies.

Aquestes dades, facilitades per la Xarxa de Vigilància i prevenció de la Contaminació Atmosfèrica, són extraordinàries i històriques que converteixen aquest darrer diumenge en el dia amb menys contaminació del segle XXI. 

Un 83% menys de contaminació

La contaminació de l’aire a les principals capitals de tot l’estat espanyol ha baixat un 64% de mitjana, però la ciutat de Barcelona lidera aquest descens, amb una caiguda històrica del 83%, per sobre de Madrid, on aquest descens ha estat del 73%. Així ho indiquen les dades del Centre de Tecnologies Físiques de la Universitat Politècnica de València (UPV).

En concret a Barcelona la concentració de NO2 ha passat de 256 micromols per metre quadrat a 42, mentre que a Madrid ha baixat de 208 a 56, a València de 114 a 42, a Castelló de 94 a 22 i a Alacant de 79 a 25.