El passat diumenge 14 de juliol es van batre rècords de temperatura màxima absoluta a la localitat d’Alert, a l’extrem nord del Canadà i el punt habitat més nòrdic del nostre planeta. Aquesta localitat és una base militar canadenca establerta al paral·lel 82 per interceptar comunicacions russes i disposa d’una estació meteorològica des del 1950. La seva mitjana diària per un mes de juliol és de 3,4 ºC, valor molt lluny de l’actual rècord de 21ºC. Es tracta, per tant, d’una dada històrica per l’estiu boreal des que hi ha registres.
21.0°C à Alert ce 14 juillet, station la plus septentrionale du #Canada (82,5°N de latitude, #Nunavut#Arctique), NOUVEAU RECORD ABSOLU de température maximale à la station, battant les 20.0°C du 8 juillet 1956 (et record mondial au-dessus de 80°N). Exceptionnel ! #Arcticpic.twitter.com/GJWEirKXbD
— Etienne Kapikian (@EKMeteo) July 15, 2019
Una glopada d’aire càlid va ser la causant d’aquests registres, ja que el dia posterior el termòmetre va tornar a pujar fins als 20 ºC. Durant una setmana i mitja les temperatures van ser sorprenentment altes, molt per sobre les habituals. L’antic rècord datava del 8 de juliol de 1956 amb 20 ºC, però des del 2012 hi ha hagut diversos dies en què la temperatura ha superat els 19 ºC, valors molt lluny de la mitjana de les màximes, que habitualment se situa als 6,1 ºC, tal com ha informat Armen Castellan, meteoròleg del Ministeri d’Ambient canadenc.
Castellan considera que «és molt extraordinari com a dada estadística i és, a la vegada, només un exemple entre centenars i centenars d’altres registres establerts per l’escalfament del planeta».
Les onades de calor al Pol Nord
Tal com detalla el climatòleg del servei de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Canadà, David Phillips, «no és exagerat anomenar aquest fet inusual onada de calor a l’Àrtic». De fet, el nord del Canadà, des de Yukon fins a les illes de l’Àrtic, va registrar la seva segona o tercera primavera més càlida enguany. I per si no n’hi hagués suficient, els models de previsions del govern canadenc mostren que la tendència continuarà durant el juliol, i després entre agost i principis de setembre.
The monthly GISTEMP surface temperature analysis update has been posted. The global mean temperature anomaly for June 2019 was 0.93°C above the 1951-1980 June average. https://t.co/EDTZWLm1mU Note: The GISTEMP version is now v4 & uses NOAA/@NOAANCEIclimate GHCN v4 station data. pic.twitter.com/hQyJ4FWnB9
— NASA GISS (@NASAGISS) July 15, 2019
L’onada de calor ha tingut lloc a causa d’una regió d’altes pressions sobre Groenlàndia bastant excepcional. Armen Castellan subratlla que és necessari la reducció dràstica de les emissions de carboni, ja que l’Àrtic s’està escalfant tres vegades més ràpid que altres parts del planeta.
Els efectes devastadors del canvi climàtic
Les successives onades de calor que pateix el Pol Nord aquestes últimes setmanes estan provocant una onada d’incendis forestals sense precedents. Més de 100 focs de gran intensitat i llarga duració s’han registrat des de principis de juny a latituds properes al cercle polar àrtic, segons informa l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).
Unprecedented #wildfires in #Arctic. Over past 6 weeks @CopernicusEU#Atmosphere Monitoring Service (CAMS) has tracked more than 100 intense fires in the Arctic Circle. In June alone, these fires emitted 50 megatonnes of CO2 into the atmosphere = Sweden’s total annual emissions. pic.twitter.com/poQWzutgAA
— WMO | OMM (@WMO) July 12, 2019
Només durant el mes de juny, aquests incendis van emetre 50 megatonelades de diòxid de carboni a l’atmosfera, segons dades del Servei de Vigilància de l’Atmosfera del programa Copernicus (CAMS). Els incendis àrtics han estat més greus a Alaska i Sibèria, on en alguns casos segueixen actius. Només a Alaska s’han registrat aquest any gairebé 400 incendis forestals.
Unprecedented #wildfire activity in the #Arctic Circle in June 2019, with notable widespread fires in Sakha Republic, Russia for much of the last 3 weeks, as estimated with #Copernicus Atmosphere Monitoring Service GFAS data based on MODIS obs https://t.co/Q4YBntiQxUpic.twitter.com/6BYHyrpxx3
— Mark Parrington (@m_parrington) July 2, 2019