Aquest any està sent, de moment, excepcionalment sec, ja que, després dels forts temporals i aiguats de la tardor, des del mes de desembre no ha plogut gairebé gens a gran part de Catalunya i el territori està massa eixut, amb les greus conseqüències que això pot tenir en les collites. Aquesta situació és especialment crítica al centre i sud del territori, on els darrers 4 mesos hi ha plogut ben poc, cosa que ha deixat alguns rècords d’inici d’any molt sec a diversos punts.
Destaca l’Observatori Fabra de Barcelona on, amb registres des de l’any 1913, mai abans s’havia registrat un inici d’any tan sec. En el que portem d’any, tan sols hi ha caigut 23,2 l/m², xifra rècord en més de 100 anys de registres. El segon any més sec va ser l’any 1995, quan a aquestes alçades del mes de març ja hi havien caigut 32,2 l/m².
- També et pot interessar: Més al·lèrgics aquesta primavera per culpa de l’elevada concentració de pol·len i la falta de pluja
També ha batut un rècord l’històric Observatori de l’Ebre que, amb dades des de l’any 1904, enguany ha estat l’inici d’any més sec de la seva història amb tan sols 8 l/m² des d’Any Nou. Una xifra extremadament baixa que supera i de molt els 10 l/m² caiguts de gener a març l’any 1934.
Però la xifra més escandalosa se l’endú l’aeroport de Reus, on tan sols hi ha caigut 3 l/m² enguany, dada que tan sols es va igualar l’any 2000. Per la seva banda, a Lleida no s’ha batut cap rècord però sí que, amb els seus 30 l/m² en tres mesos, l’inici d’aquest any és un dels més secs de la història. A Girona hi ha plogut 33 l/m² i a Tarragona ciutat 12 l/m², també són unes de les xifres més baixes que es recorden.
Camps secs, ni gota de pluja... toca regar! #Palou - #Granollers@TomasMolinaB@nestor_meteo@Vakapiupiu@MeteoMauri#324eltemps@ARAmeteo@alcantara_alb@gemmapuigf@StormHour@btveltemps@SoniaPapell@EarthandClouds@aquilatierratve@Cat_Meteo@Monica_Usart@ThePhotoHourpic.twitter.com/Rnw9x0IUDl
— Pep Casasnovas (@Josepcasasnovas) 27 de març de 2019
I aquesta és una foto d'ahir però al nord de la comarca. El denominador comú de tots aquests paisatges, la sequera extrema. pic.twitter.com/ml9GlIzYk9
— Alfons Delgado-García (@alfonsdg) 17 de març de 2019
@meteocat@AEMET_Cat@Cat_Meteo@ARAmeteo@manelcascante@marcosamores Sequera. #Gava. pic.twitter.com/qMlDJAoyN0
— Xavi Cabo. Photos. (@xavicabopapiol) 26 de març de 2019
Fins a 66 dies sense pluja a Barcelona
Més enllà dels pocs litres acumulats aquest inici d’any, també destaca i molt el nombre de dies seguits que porta sense ploure a molts punts de Catalunya. La dada més impressionant l’ha registrat el barri del Raval de Barcelona, on fa 66 dies seguits que no hi plou ni un sol litre, situació que a punts de Tarragona, com a la mateixa capital o a Gandesa, on fa 54 dies que no hi plou. A la resta de Catalunya, fora de la cara nord del Pirineu, faentre 20 i 50 dies que no hi plou, amb les dades més crítiques al centre i sud. Excepcionalment, a punts de Girona fa ‘tan sols’ 14 dies que no hi plou.
Però si ens fixem en els dies que fa que no plou amb cara i ulls, les dades són encara més alarmants. A gran part de les comarques de Barcelona, Girona i Tarragona fa més de 100 dies que no cauen més de 10 l/m² en un episodi, destacant els 127 dies de municipis com ara Tarragona ciutat o Valls. A Lleida també hi ha sequera territorial, però hi ha plogut fa més poc pels fronts atlàntics que hi han arribat desgastats.
L’excepció la trobem a punts del Pirineu, especialment a la cara nord on hi ha plogut o nevat amb ganes. De fet, mentre a gran part de Catalunya enguany tan sols han caigut entre 10 i 40 litres segons la zona, al Lac Redon hi ha caigut 445 l/m², a Certascan 407 l/m², a Espot 254 l/m² o a Vielha 193 l/m². No obstant, ara fa dies també que no hi precipita al Pirineu i la neu s’està fonent a gran velocitat.
Pantans plens i la pluja potser a partir de diumenge
Tot i la greu sequera territorial que arrosseguem, per sort les intenses pluges de l’any passat mantenen en molt bon estat els pantans catalans. Els embassaments de les conques internes es troben al 85% de la seva capacitat i els de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre al 76%. Els propers dies seguirem sense pluja, però a partir del cap de setmana les coses comencen a canviar.
L’anticicló s’anirà enretirant i deixarà pas a les pertorbacions, cosa que farà que dissabte ja puguin caure alguns plugims i diumenge pugui ploure amb una mica més de cara i ulls a gran part de Catalunya. La setmana que ve també podria ser de temps més mogut. Unes previsions, però, que encara queden lluny i que haurem d’anar confirmant en properes actualitzacions.