El poble abandonat Marmellar, al municipi del Montmell, ha estat un dels escenaris en els quals s'han recreat batalles de la Segona Guerra Mundial per un documental que la productora Mirasud Producciones està elaborant sobre la figura dels recreadors històrics. Alguns dels altres llocs que han servit d'escenari han estat la platja d'Arenys de Mar, un camp de tir de Cubelles el pont de ferro de Térmens o els boscos de Viladrau.
'Road To Normandy', que dirigeix el cineasta calafellenc Laureano Clavero, vol endinsar-se en la minuciositat amb la qual treballen les persones que es dediquen a recrear els conflictes bèl·lics, per així «posar en relleu la figura dels recreadors com una peça clau per poder aprendre història», ha explicat Clavero. El documental se centra en l'associació First Allied Airborne Catalunya i les vivències dels seus set membres. També es compta amb l'aportació d'experts com ara Daniel Sam, assessor històric de la pel·lícula 'Dunkerque', o Helen Patton, néta del general nord-americà George Patton.
Donar rellevància a la figura del recreador històric
Laureano Clavero apunta que amb el documental vol fer «un viatge des de Barcelona a Normandia» per narrar com els recreadors s'endinsen en l'essència de la Segona Guerra Mundial, mirant de no descuidar-se cap detall. El director creu que la imatge del recreador històric «no està prou valorada», un aspecte que vol mirar de contrarestar amb aquest documental. Les vivències dels protagonistes es complementen amb recreacions de diferents batalles de la Segona Guerra Mundial, a diversos punts de Catalunya, entre ells, el poble abandonat de Marmellar.
En aquests llocs s'han recreat episodis com l'aterratge dels paracaigudistes previ al desembarcament de Normandia, l'arribada de les tropes per mar, la batalla de Carentan, l'operació 'Market Garden' i la batalla de Hürtgen. Clavero espera tenir enllestit el documental abans de l'estiu en format llargmetratge en llengua castellana, si bé una part de les entrevistes són en català i anglès.