Recta final d'un Gran Recapte diferent però molt necessari
La pandèmia de Covid ha impactat de ple a l'àmbit de l'atenció social. Prova d'això són les dades i les alertes que des d'entitats com el Banc dels Aliments s'han fet públiques recentment. Precisament per això, la campanya del Gran Recapte que està en marxa aquesta setmana, és la més necessària dels darrers anys.
Les restriccions i les mesures sanitàries han provocat que no es pugui fer de la manera habitual, amb donacions de menjar a la sortida dels supermercats, i l'entitat ha habilitat una campanya de donacions econòmiques. Habitualment és durant el cap de setmana quan es registra el volum més important de donacions, una dinàmica que confien que es mantingui enguany.
Fins avui, segons les primeres impressions, «la gent està col·laborant, estem rebent trucades i s'estan fent donacions al web», expliquen des del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona. Admeten que el canvi de model els pot anar en contra, i de fet ja han explicat des que es va presentar la campanya d'enguany, que tampoc en són especialment partidaris.
Donacions econòmiques que es convertiran en menjar
Enguany, de manera excepcional, confien, les donacions no seran de menjar que s'hagi comprat a la gran superfície on es faci la donació, sinó que seran econòmiques. A la caixa de les entitats que hi participen es podrà incrementar el tiquet de compra per deixar la diferència com a crèdit per al Banc dels Aliments.
La setmana vinent, els supermercats informaran l'entitat de la quantitat recollida, i els voluntaris del Banc dels Aliments compraran menjar per aquest valor a la mateixa superfície comercial, confien també que a un preu menor que l'habitual. La mateixa dinàmica se seguirà amb les donacions que hagin arribat directament al compte de l'entitat.
Aquest canvi de model, juntament amb la situació econòmica i social actual, els fa témer que la participació acabi sent menor del que hauria sigut durant una campanya del Gran Recapte tal com s'havia dut a terme fins ara. Per contra, exposen, ja des de la primera onada de la pandèmia han rebut donacions que no eren habituals tant de particulars com d'institucions públiques.
Enguany, les aportacions voluntàries de la ciutadania no aniran directament a l'organització sense ànim de lucre, sinó que «ens entrarà directament el menjar al magatzem», exposen. Una necessitat creixent que, segons alerten, serà cada vegada més gran si no es comença a redreçar l'impacte econòmic i social de la crisi.
Només poden garantir el servei fins a finals d'any
El Gran Recapte suposava, fins ara, recollir el 25% de tot el que es distribueix des del Banc dels Aliments al llarg de l'any. Enguany, tal com han exposat repetidament, la tasca de l'entitat és més necessària, i és que han registrat un increment notable del nombre de persones ateses.
Una situació que els porta a afirmar que poden garantir seguir proveint el servei que han ofert fins ara el que queda de 2020, però que no tenen clar que puguin mantenir en la mateixa magnitud si a principis del 2021 no es comença a redreçar la situació. A grans trets, actualment passen pel Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona al voltant d'un 50% més de persones que abans de la pandèmia.
Les dades del mes de març mostraven que s'atenien unes 25.000 persones, xifra que, quan tanqui l'any, calculen que haurà pujat fins a les 36.000. De fet, ja han hagut de reduir el volum d'aliments que lliuren, que ha passat dels onze quilos al mes per persona als sis actuals.
Des del Banc dels Aliments alerten, també, que la situació pot provocar una crisi social pitjor que la que va començar el 2008. L'afectació tan transversal de les restriccions i els tancaments ha fet que els efectes arribessin a sectors socials que no havien entrat mai a cap circuit de benestar social o d'atenció d'entitats del tercer sector.
Una altra mostra de la greu situació és que, tot i que la tasca principal de l'entitat és distribuir el menjar que recullen entre els col·lectius que el lliuren a les persones, els darrers mesos han hagut de comprar-ne. Una funció que, fins ara, no havien hagut de fer mai, i que des que va començar la pandèmia ja els ha suposat una inversió de 150.000 euros.
És més, durant aquest any ha anat a l'alça el nombre de persones que, en lloc de dirigir-se a les entitats a les quals el Banc dels Aliments subministra el menjar, han anat directament a les oficines o han trucat o enviat correus electrònics directament al Banc, una dinàmica que, fins ara, no s'havia donat en les proporcions actuals.