Els nous pressupostos catalans, que el Govern espera aprovar en unes setmanes amb el suport dels comuns, proposen ampliar en 129 milions d'euros la partida per a les universitats públiques del país, que en total ascendiria a una inversió de prop de 870 MEUR aquest 2020. Aquest reforç del finançament universitari era un requeriment explícit dels rectors i rectores de les institucions, que han insistit per activa i per passiva que viuen en un context de fragilitat econòmica que requeria un esforç proactiu de l'Administració. Els nous comptes, però, no satisfan algunes de les veus més bel·ligerants del debat. La rectora de la URV, María José Figueras, els valora com a «insuficients».
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«És clar que és un esforç important, però aquests 129 milions, a la pràctica, no ens ajudaran ni es traduiran en cap millora a l'hora de poder articular polítiques pròpies o inversions» a les universitats públiques, ha reblat Fiqueras aquest dijous al matí. La injecció, destaca, repercutirà en una partida per pagar increments salarials endarrerits i una altra per compensar la rebaixa d'un 30% de les taxes universitàries, una de les notícies més reivindicades i que obrirà una nova escletxa als ingressos de les universitats del país. «A la pràctica, és un increment econòmic finalista que equivaldrà a zero i no canviarà la situació crítica que fa anys que arrosseguem», ha etzibat amb contundència.
«A la pràctica, és un increment econòmic finalista que equivaldrà a zero»
Figueras, que des de fa una setmana és també la presidenta de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), calcula que la injecció que necessitaven les universitats públiques catalanes per tornar als números prevos a la crisi era de vora els 200 MEUR, un objectiu al qual en cap cas renuncien i l'executiu català tampoc descarta assolir en els pròxims cursos. La rectora no renuncia al pols, i ha fet públic que la Rovira i Virgili encara espera uns 500.000 euros del que la Generalitat li havia d'abonar l'any passat i vora 600.000 euros més dels increments salarials pendents, uns deutes i endarreriments acumulats que esperen rebre com més aviat millor.
Segons detallen els nous comptes de l'executiu català, prop de 70 d'aquests 129 milions d'euros es destinaran al finançament corrent de les universitats i fer front als increments salarials del personal universitari i els gairebé 60 MEUR restants seran els que compensin la baixada de taxes als alumnes i, per tant, la baixada d'ingressos a la institució. El canvi substancial, doncs, és que l'administració assumirà bona part de les matrícules que ara sortien de les butxaques de l'alumnat.