IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les respostes a tots els teus dubtes sobre el confinament

Tot i les explicacions del Govern, encara queden en dubte moltes qüestions sobre la desescalada

Viatgers i membres d'aerolínies amb màscares
La ciutadania té molts dubtes sobre el desconfinament | CatalunyaDiari

Pedro Sánchez va fer públic el pla aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres per acabar, a poc a poc, amb el confinament pel coronavirus. Aquesta desescalada es farà en 4 fases, de dues setmanes cadascuna, i s'avançarà o es retrocedirà en funció de com sigui l'evolució de la pandèmia.

La primera d'aquestes fases, la fase de «preparació», s'iniciarà el dilluns 4 de maig. La segona, considerada la fase «inicial», començaria l'11 de maig. Dues setmanes després i si tot va bé, el 25 de maig s'iniciaria la tercera fase, la fase «intermèdia». Finalment, fins al 8 de juny no començarà la fase «avançada».

Tot i això, es generen molts interrogants i moltes certeses algunes activitats en concret, i també sobre els plans de reobertura de molts establiments. Per tant, fem un recull dels dubtes que més preocupen als ciutadans:

Quan obriran els bars, restaurants, hotels i terrasses?

A partir del proper 4 de maig els restaurants podran obrir però no es podrà consumir al local, només estaran oberts per anar-hi a buscar menjar per emportar.

Pel que fa a les terrasses, estaran obertes a partir de l'11 de maig, a la segona fase, però només permetran un 30% de l'aforament.

A la tercera fase ja es permetrà obrir l'interior dels locals, però amb un terç de la capacitat i sense servei de barra.

Finalment, a l'última fase, es reduiran les restriccions d'aforament però s'haurà de seguir complint les distàncies de seguretat.

Restaurant
L'interior dels locals no podran obrir fins la tercera fase | CatalunyaDiari

Quan podran obrir els comerços?

Els petits locals podran obrir ja a la primera fase, però els clients hauran de demanar cita prèvia i se'ls atendrà de forma individual.

Els comerços minoristes reobriran a la següent fase, l'11 de maig, amb «condicions estrictes de seguretat» i amb horaris preferents per als majors de 65 anys.

No serà fins a l'última fase quan podran obrir la resta de comerços, amb un aforament màxim del 50% i guardant una distància de 2 metres. 

A partir de quan es podrà anar a les perruqueries?

Les perruqueries obriran a partir del 4 de maig, com la resta de petits locals. L'aforament també serà només d'un terç, i serà necessària cita prèvia. A més a més, els professionals hauran de treballar amb equips de protecció individual.

Quan obriran les llibreries i biblioteques?

Les llibreries podran tornar a la seva activitat a partir del 4 de maig, igual que la resta de começos minoristes. 

Les biblioteques, en canvi, només podran fer préstecs a partir de l'11 de maig. A la tercera fase ja podran oferir el servei de lectura, però amb l'aforament limitat.

Quan tornaran els teatres, sales de concerts, museus i cinemes?

Els museus obriran les seves portes a partir de l'11 de maig. Només estaran permeses les visites, i l'aforament també haurà de ser només d'un terç de l'habitual.

També des del mateix moment podran tornar els actes i espectacles en sales, però els que siguin per a menys de 30 persones i només es permetrà un terç de l'aforament. Els espectacles a l'aire lliure podran reunir fins a 200 persones, però assegudes amb la distància de seguretat corresponent. A la fase següent, el 25 de maig, els aforaments de les sales passaria a ser fins a 50 i a l'aire lliure de fins a 400 persones.

Pel que fa als cinemes i teatres no començaran la seva activitat fins a la tercera fase, també el 25 de maig. Igual que els museus i els espectacles, l'aforament estarà limitat a un terç. 

A partir d'aquest moment també es reobriran els parcs d'oci i temàtics, amb menys de 800 persones, acceptant només la meitat de l'aforament i assegudes amb la distància de seguretat. 

Les sales d'arts escèniques i musicals obriran a l'última fase, també amb una tercera part de l'aforament. 

Què passarà amb les escoles?

Les escoles i instituts podran obrir al juny, però no per fer classes, sinó per fer acompanyament i ajudar a les famílies dels menors de 6 anys en què els dos progenitors treballin. Només tindran ajuda pel que fa als estudis els alumes de sisè de primària o segon de batxillerat, tot de manera voluntària. 

El que està clar és que fins al setembre no es reprendran els cursos de manera presencial.

Escola
No es rependrà l'activitat escolar fins al setembre | CatalunyaDiari

Quan obriran els gimnasos?

Els gimnasos no obriran fins al proper 11 de maig. S'haurà de demanar també cita prèvia, i no es podrà fer ús dels vestidors. Tot i això, a partir d'aquest dissabte ja estarà permès sortir a fer activitat esportiva al carrer, sempre que es faci de manera individual. 

Estan permeses les visites a familiars i amics?

A partir de l'11 de maig es permetran reunions de persones al carrer, locals o cases particulars, però sempre en grups reduïts i mantenint les distàncies. A més, és imprescindible que aquestes persones visquin a la mateixa província

No estarà permès que s'ajuntin persones vulnerables o amb patologies prèvies, i encara s'ha de concretar com i quan es podrà visitar als majors de 65 anys. Les residències no podran visitar-se fins a l'última fase.

Quan estarà permès desplaçar-se fora de la província?

A priori, no es permetrà la mobilitat fora de cada província fins que se superin les 4 fases del desconfinament. S'ha de tenir en compte que no totes les províncies entraran de nou a la «normalitat» al mateix temps, per tant, un cop estigui permès sortir, només es podrà anar a aquelles que sí que estiguin autoritzades. 

En els casos que sigui necessari canviar de província per anar a treballar o en cas que es produeixi alguna defunció, hi haurà una excepció d'aquesta norma. 

Quan es podrà anar a les segones residències?

A partir del 26 de maig es podrà anar a la segona residència sempre que es trobi dins de la mateixa província on es viu. En cas que no sigui així, no estarà permès fins que acabin les 4 fases del desconfinament. 

Ja hi poden haver funerals i actes religiosos?

Els funerals es podran celebrar a partir de la segona fase, l'11 de maig. Només hi podran assistir grups reduïts de familiars, i s'hauran de seguir els protocols de seguretat. A partir de la tercera fase s'ampliarà el nombre de persones que hi podrà assistir. 

A partir de la mateixa data es podran celebrar actes religiosos, primer amb només un terç de l'aforament i més endavant amb la meitat. 

Quan es podran celebrar els casaments?

A priori, a partir del 26 de maig, però amb un nombre limitat d'assistents que s'ampliarà a partir de mitjans de juny.  També seguint les mesures de distanciament. 

Quan es podrà anar en cotxe amb la família?

A partir de la segona fase, l'11 de maig, es permetrà únicament a les persones que viuen juntes ocupar un mateix cotxe. 

Fins quan perdurarà el teletreball?

Segons el Govern, com a mínim se seguirà amb el teletreball fins a l'última fase de la desescalada. 

Aquest estiu es podrà anar a la platja i a la piscina?

No serà fins a l'última fase, al 8 de juny, quan es permetrà anar a la platja amb condicions de seguretat i distanciament. Caldrà detallar com serà aquest procediment, de la mateixa manera que amb les piscines. 

Platja Barcelona
No es podrà anar a la platja fins a l'última fase del desconfinament | CatalunyaDiari


Comentaris

envia el comentari