Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
barracons-escola-mestral

Aturen la licitació de l'Escola Mestral i la residència d'avis de l'Hospitalet de l'Infant per un recurs

L'Ajuntament havia tret a licitació la redacció dels dos projectes el passat mes de juliol, però ara haurà de reiniciar el procés, mitjançant un concurs d'idees, després del recurs presentat pel Col·legi d'Arquitectes

barracons-escola-mestral
Els alumnes de P3, P4 i P5 de l'Escola Mestra de l'Hospitalet de l'Infant ocupen barracons. | Cedida

Pas enrere en la construcció de l'aulari de primària de l'Escola Mestral i la nova residència per a la gent gran projectada al carrer de Ramon Berenguer IV, a l'Hospitalet de l'Infant. L'Ajuntament havia tret a licitació els contractes per la redacció d'ambdós projectes i la direcció de les obres el passat mes de juliol mitjançant sengles procediments oberts. El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, però, va presentar un recurs contra la licitació davant del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic en considerar que aquestes licitacions s'havien de fer mitjançant un concurs de projectes o d'idees.

[predef]tarragona-digital-84[/predef] 

La Junta de Govern Local, en data 8 d'agost, va aprovar el desistiment de l’expedient de contractació i ara el consistori treballa per tornar a engegar un nou procediment. Aquest fet produirà un endarreriment d'uns mesos en la tramitació de tots dos projectes, que difícilment estaran adjudicats abans que acabi l'any, tal com estava previst. En els dos casos, el termini per la redacció dels projectes i la seva execució se situen al voltant dels dos anys, amb la qual cosa el nou horitzó perquè els dos equipaments esdevinguin una realitat se situa cap al 2022. La construcció dels dos edificis suposarà una inversió municipal de més de 3 milions d'euros.

Alfons Garcia: «Volem comptar amb el vistiplau de tots els agents implicats»

«El que nosaltres volem és comptar amb el vistiplau de tots els agents implicats i hem demanat el propi assessorament al Col·legi d'Arquitectes. Ara reiniciarem el procés i es demorarà una mica la construcció, però el més important és que tingui el reconeixement de tothom. Començarem des de zero com ens recomanen», assegurava l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant,  Alfons Garcia, en una entrevista recent publicada a TarragonaDigital. 

El Col·legi apel·lava en el seu recurs, a més d'altres aspectes tècnics, la  Llei 12/2017 de l’arquitectura, que fixa la necessitat de tramitar els concursos de projectes sobre el procés arquitectònic a través d’un concurs d'idees amb limitació de participants. El consistori va fer marxa enrere abans que el tribunal s'hagués de pronunciar i va decidir suspendre el procediment i començar-ne un de nou.

Una de les habitacions de la residència d'avis 'Lo Parralet' de Vandellòs. | Cedida

 

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant es fa càrrec del projecte d'ampliació de l'Escola Mestral després d'un acord assolit amb el departament d'Ensenyament de la Generalitat el passat mes de març, que delega les competències de la construcció en el consistori. Cal recordar que aquesta és una llarga reivindicació de la comunitat educativa del centre, ja que les aules d'educació infantil es van concebre fa anys de forma provisional en mòduls prefabricats. El pressupost màxim per la redacció del projecte i la direcció tècnica de les obres del nou aulari, segons el plec de clàusules inicial, és de 105.000 euros i el termini previst del contracte, de 22 mesos.

En aquest temps, el consistori calculava poder rebre el disseny arquitectònic en un màxim de mig any per poder engegar la contractació de les obres. El projecte haurà d'incloure els treballs de retirada dels barracons i la construcció i posada en ús del nou edifici per l'aulari d’educació infantil, a més de l'adequació del pati exterior i els porxos d'entrada a cada classe. En total, l'immoble haurà de donar servei a tres línies, és a dir, tindrà un total de nou aules (per a P3, P4 i P5), a més d'una aula de psicomotricitat, una zona de mestres, lavabos i espai de magatzems i altres serveis. L'edifici es construirà preferentment en planta baixa i el pressupost de les obres no podrà superar els 1,2 milions d'euros. 

[predef]tarragona-whats-192[/predef]

Una nova residència per a la gent gran de 40 places

En el cas de la residència per a gent gran, que s'ha d'aixecar darrere del Centre d'Atenció Primària (CAP) de l'Hospitalet, la tramitació del projecte s'havia fet en paral·lel amb un procés obert que també s'ha anul·lat i se substituirà per un concurs de projectes. El cost calculat inicialment pels treballs d'arquitectura en aquest cas és de 175.000 euros i el termini de dos anys i un mes, sis dels quals serien per redactar el projecte d'obres i d'urbanització de l'entorn.

Interior de la residència d'avis 'Lo Parralet' de Vandellòs inaugurada l'any passat. | Cedida

 

Aquest és també un equipament molt demandat a la localitat i l'ajuntament ha previst dotar la zona d'equipaments municipals amb una nova residència de 40 places. Comptarà amb una superfície màxima de 1.750 metres quadrats, on es repartiran els 21 dormitoris —19 dobles i 2 d'individuals— amb els seus lavabos, a més de les zones comunes com el menjador i els espais de convivència i l'àrea de serveis com els despatxos, la bugaderia o la cuina.

«La residència per a nosaltres és un servei essencial. A Vandellòs hem fet una de petita, té una gran demanda i està funcionant molt bé. Sobretot perquè és una demanda de gent de proximitat i gent que pot seguir inserida dins de la societat del seu poble», justifica l'alcalde. El cost de la construcció no podrà ser superior als 2,3 milions d'euros.