Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Reempresa a Reus: 10 casos d'èxit de traspàs empresarial amb una inversió de 460.000 euros

A través d'aquesta iniciativa, gestionada per REDESSA, s'han pogut mantenir una vintena de llocs de feina

Amb el programa Reempresa, durant el 2018 a Reus s'han assolit deu casos d'èxit que han comportat el manteniment d'una vintena de llocs de feina | REDESSA

 

Durant l’any 2018, el programa català de compravenda de petites i mitjanes empreses Reempresa, ofert a través de REDESSA, va gestionar l’oferta de 32 empreses cedents i la sol·licitud de 23 ‘reemprenedors’, segons dades de l’ens municipal. Aquestes xifres, concretament, s’han traduït en la realització de 16 processos amb els quals s’han assolit 10 casos d’èxit.

Des de l’empresa municipal REDESSA, encarregada de donar suport a la iniciativa empresarial del territori, afirmen que la inversió induïda —l’import pel qual s’han traspassat aquestes empreses— s’ha enfilat, gairebé, fins als 460.000 euros, amb el consegüent manteniment d’una vintena de llocs de treball. La majoria de casos, apunten des de l’ens, són del sector serveis; i la resta pertanyen a la indústria alimentària, la restauració i el comerç.

[predef]reus-app-183[/predef]

Sense un 'reemprenedor', moltes empreses «haurien de tancar»

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Reus, Marc Arza, ha assegurat que «l’activitat que realitza el centre de Reempresa a les instal·lacions de Tecnoredessa complementa els serveis a empreses i emprenedors, centrant-se en negocis que, si no trobessin un ‘reemprenedor’, haurien de tancar les seves portes i eliminar els seus llocs de treball perquè, majoritàriament, no tenen relleu generacional».

El servei de Reempresa es va posar en funcionament als equipaments de Tecnoredessa ara fa cinc anys, precisament, al mes de desembre del 2013. Des d’aquell moment, s’han gestionat fins a 154 empreses cedents, la sol·licitud de 189 emprenedors i més d’un centenar de processos, afirmen des de REDESSA, que s’han tancat amb 45 casos d’èxit. La inversió induïda del Reempresa a Reus des de la seva posada en funcionament el 2013 ha estat de més de 2.550.000 euros i 125 llocs de feina salvaguardats.

L'edifici de Tecnoredessa, al polígon Tecnoparc | Jordi Olària

 

Reempresa, assessorament i compravenda empresarial

«El mecanisme de Reempresa possibilita la compra d’una empresa al seu propietari (cedent) i permet que el ‘reemprenedor’ se’n pugui fer càrrec, sense haver de passar necessàriament per la fase de creació», expliquen des de REDESSA. El programa del curs se centra, bàsicament, en ajudar els assistents a identificar el seu projecte de Reempresa i apropar els futurs ‘reemprenedors’ «les característiques dels processos de compravenda d’empreses». Alhora, es dóna suport en l’elaboració d’un pla de Reempresa per valorar la viabilitat d’un projecte.

Viabilitat econòmica com a requisit

Les empreses que entren al programa, això sí, han de complir dos requisits: estar en funcionament i ser viables econòmicament. Normalment, apunten des de l’ens municipal, «el procés d’ençà que es comença la cessió d’una empresa fins que aquesta està en ple funcionament té una durada d’uns sis mesos».