Persona fumant al carrer, amb la mascareta a la barbeta

La reforma fiscal que prepara el govern espanyol: l'alcohol i el tabac pujaran de preu

Hisenda reunirà pròximament un comitè que s'encarregarà de fer una proposta en el termini d'un any

El Ministeri d'Hisenda vol iniciar enguany la seva anunciada reforma fiscal en la qual plantejarà, entre altres mesures, un augment dels impostos especials, concretament el que grava el consum de tabac i alcohol, així com una revisió del sistema de mòduls pel qual tributen molts autònoms i un replantejament de les deduccions que existeixen actualment en l'impost sobre societats, segons han traslladat a Europa Press fonts d'aquest departament.

La intenció d'Hisenda és convocar en les pròximes setmanes el comitè d'experts que ha d'analitzar la reforma fiscal integral i que comptarà amb el termini d'un any per a aprovar les seves conclusions. Aquest comitè estarà obert no només a les universitats i a les empreses que es dediquen a l'àmbit financer, sinó també als tècnics tributaris de les comunitats autònomes i entitats locals.

Després dels canvis fiscals introduïts en els Pressupostos de 2021, que el govern espanyol defineix com a «retocs», com la pujada de l'IRPF a les rendes més altes, l'augment de l'impost sobre el patrimoni a partir de 10 milions d'euros o l'increment de l'IVA per a begudes ensucrades, Hisenda vol introduir en els pròxims comptes públics una reforma fiscal més ambiciosa. L'objectiu és que inclogui la totalitat de les figures impositives i que retalli la bretxa fiscal de set punts del PIB que separa Espanya de la mitjana europea.

L'impost sobre societats no té el rendiment desitjat

En el cas de l'impost sobre societats, Hisenda considera que no té el rendiment desitjat, motiu pel qual cal revisar els beneficis fiscals i fer una anàlisi de la utilitat d'algunes de les seves deduccions. Segons fonts d'Hisenda, part de les actuals deduccions de l'impost van tenir efecte en un primer moment i posteriorment es «van amortitzar», mentre que en altres casos volen analitzar si tenen sentit en un període més curt de temps o si cal estendre-les més anys però amb alguns «matisos».

Així mateix, altres deduccions estan directament «obsoletes» i no compleixen amb la utilitat per a la qual van ser creades, mentre que, per contra, hi ha deduccions que «falten» en matèria de medi ambient o per a afavorir la digitalització, segons el departament que encapçala María Jesús Montero.

Increment dels impostos que graven el tabac i l'alcohol

Quant al sistema de mòduls pel qual tributen alguns autònoms, que des d'alguns àmbits es demana la seva eliminació, Hisenda considera que seria convenient avançar cap a una tributació pels beneficis reals que s'obtinguin, ja que quan es tributa per mòduls és molt difícil «afinar», i creu que el procés actual de digitalització de les pimes permet saber quins són els beneficis reals sense carregar de burocràcia els petits negocis.

Respecte als impostos que graven l'alcohol i el tabac, Hisenda seguirà les recomanacions de les autoritats sanitàries. En el cas concret del tabac, el govern espanyol considera que el preu diferencial que té a Espanya respecte a la resta d'Europa s'ha d'anar corregint perquè cada vegada hi hagi menys persones fumin. En el mateix àmbit dels impostos especials, hi ha la voluntat d'equiparar gradualment la tributació de la gasolina i el dièsel, la més baixa d'Europa en el cas del segon.

En matèria d'IVA, Hisenda vol analitzar l'impost amb «calma», encara que des de l'ens s'admet que Espanya fa un major ús dels tipus reduïts que altres països d'Europa i que la recaptació per aquest impost en relació amb el PIB és menor que la mitjana de la Unió Europea.

Harmonitzar els impostos autonòmics

Un altre objectiu de la reforma fiscal que impulsa el govern espanyol és l'harmonització dels impostos gestionats per les comunitats autònomes, en concret el de successions i donacions, així com el de patrimoni. En aquest sentit, des d'Hisenda es defensa que la voluntat és evitar que les regions que tenen una menor capacitat recaptatòria es vegin obligades a incrementar la pressió fiscal.

A més d'aquests canvis en figures ja existents, Hisenda creu que Espanya, amb una de les fiscalitats mediambientals més baixes d'Europa, té marge per a introduir noves figures tributàries que afavoreixin l'economia verda, que vindran a completar els nous tributs sobre els envasos de plàstic d'un sol ús i el que gravarà també els residus.