Què passarà amb la meva pensió? És la pregunta que es fa tothom. A mesura que passen els anys, el dubte persisteix. La dita tan típica que diu «aprofita-ho tu, que jo això ja no ho veuré» es repeteix de manera cíclica cada cop que el tema de les pensions es posa sobre la taula.
Ara, el govern d'Espanya i la Comissió Europea han signat el document tècnic que estableix el compromís de Pedro Sánchez de poder rebre el fons Next Generation. Aquest era l'últim deute que el país havia de saldar per poder accedir a la borsa de recursos provinents d'Espanya.
Fins aquí, tot bé. Però la cosa es complica des del moment que el pacte de Sánchez té conseqüències directes al mercat laboral, concretament en el cobrament de les pensions.
De moment, un dels primers indicis més pessimistes és la rebaixa de la previsió de creixement per a l'Estat espanyol. De fet, el PIB espanyol de cara a l'any 2022 es preveu que sigui del 5,5%, mentre anteriorment s'havia arribat a fer una previsió del 6,3%. La rebaixa, doncs, és més que ostensible.
La jubilació, als 67
El gran temor ha arribat: puja l'edat de la jubilació. A partir del 2027, l'edat legal de jubilació serà de 67 anys, amb menys de 38,5 anys cotitzats, o de 65 anys en cas que s'hagi cotitzat més temps.
El còmput per calcular la quantia de les pensions comença actualment a 24 anys. Al 2022, però, es produirà un canvi i es començarà a calcular a partir dels 25 anys.
Cal destacar que els canvis en aquests càlculs no afecten l'edat actual de jubilació establerta a 65 anys. L'any 2027 ho canviarà tot.
D'acord. Però cobraré menys diners?
Malauradament, potser no és el que t'esperes. Si bé és cert que sempre hi ha excepcions, moltes de les pensions tindran un impacte negatiu a causa de l'increment del període de càlcul. Així doncs, a partir del 2027 i depenent sempre del sector on es cotitzi, les pensions podrien patir pèrdues d'entre el 4 i el 5 %.
Alerta, perquè si el càlcul acaba sent de 35 anys, la pensió podria tenir un descens de fins al 6 %.
La situació dels autònoms
La inestabilitat laboral en molts sectors ha provocat l'auge sobtat d'un nou tipus de treballador: l'autònom. En una situació sempre inestable, l'autònom és qui pateix més a l'hora de calcular la pensió.
El document signat entre el govern espanyol i la Comissió Europea té implicacions per a aquests treballadors. El seu nou sistema de cotització entrarà en vigor a partir del segon trimestre del 2022.
Segons la ministra María Jesús Montero, el govern d'Espanya té el compromís d'establir una reforma perquè els autònoms puguin cotitzar per la quantia que ingressen. Aquest fet explica la creació d'una llei específica, per la qual cosa la reforma es podria allargar fins més enllà del 2022.
L'únic que queda és esperar i tenir paciència fins al 2027. Aleshores, caldrà fer càlculs i malabarismes per veure l'impacte de Sánchez a les nostres pensions.
EL VÍDEO DEL DIA