La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Urgent: Anuncien un nou confinament a Madrid

Madrid ha adoptat aquestes dues noves mesures per a tractar de mantenir la bona evolució que ha registrat les últimes setmanes

La Comunitat de Madrid havia anunciat per a avui una roda de premsa per a anunciar diverses mesures per als pròxims dies a la regió. Les dues novetats clau han estat la confirmació del tancament perimetral de Madrid així com l'anunci de la imposició de restriccions en set noves zones bàsiques de salut de la comunitat.

El viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, ha anunciat que per primera vegada en aquesta segona onada de la Covid, la incidència acumulada ha baixat de 300 casos: «Ahir va ser de 297, una dada positiva que mostra que anem pel bon camí».

Cal recordar que en el mes de setembre van saltar totes les alarmes en presentar Madrid una incidència de les més elevades del país, ara se situa entre les més baixes de totes les comunitats. No obstant això, malgrat aquestes bones dades, la comunitat ha hagut d'anunciar noves restriccions. Altres set zones bàsiques de salut es veuran obligades a adoptar mesures després que s'hagi baixat el llindar per a imposar restriccions.

La conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha decidit ara baixar aquest llindar fins als 400 casos per cada 100.000 habitants —fins ara se situava en els 500 casos per cada 100.000 habitants—, això ha provocat que noves zones hagin de sumar-se als confinaments ja establerts en altres zones. Segons ha informat la directora general de Salut Pública, Elena Andradas, concretament es tracta de les següents zones:

- Vicálvaro-Artillero (Madrid)

- La Elipa (Madrid)

- Cuzco (Fuenlabrada)

- Castilla la Nueva (Fuenlabrada)

- Alicante (Fuenlabrada)

- La Moraleja (Alcobendas)

Totes aquestes noves zones quedaran confinades des d'aquest dilluns dia 23 i durant 14 dies com a mínim, és a dir, fins al dia 7 de desembre.

Tancament perimetral durant 10 dies en el pont de desembre

En la mateixa roda de premsa s'ha anunciat també que la Comunitat de Madrid tancarà per complet de manera perimetral de cara al pont de desembre, que ja s'acosta. Malgrat que en un primer moment s'especulava amb la possibilitat que el tancament fos només dels dies del pont, al final s'ha confirmat que no és així.

Madrid ha volgut complir amb el que s'estableix per Sanitat, que marca que els tancaments perimetrals han de ser d'un mínim de 7 dies, i ha decretat finalment un tancament de 10 dies. Finalment, la comunitat no permetrà sortides ni entrades de la mateixa des de les 00.00 hores del divendres dia 4 de desembre fins a les 00.00 hores del dilluns dia 10 de desembre. D'aquesta manera es compleix amb les exigències de Sanitat.

Així doncs, Madrid ha adoptat aquestes dues noves mesures per a tractar de mantenir la bona evolució que ha registrat les últimes setmanes respecte a el coronavirus.

La 'cartilla covid' que vol imposar Madrid

Una altra de les coses de les quals s'està parlant en la comunitat en els últims dies és sobre la 'cartilla covid'. Alguna cosa que Ayuso ja va catalogar com una eina més en la lluita contra el coronavirus el mes de juliol. Tanmateix, es va deixar de parlar d'això, però aquests dies s'ha confirmat que Madrid vol imposar aquesta estratègia «pròximament».

En ella es recolliria la informació de cada persona relacionada amb les proves del coronavirus. És a dir, inclouria totes les proves PCR, tests d'antígens o proves serològiques d'un pacient, així com els resultats d'aquestes.

Es tracta d'una mesura que genera polèmica, ja que podria arribar a considerar-se una vulneració de la intimitat de les persones, no obstant això, Madrid justifica que es tracta d'una arma important en la lluita contra l'expansió del coronavirus.