La Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) ha posat en marxa un registre clínic sobre el coronavirus en què participen ja més de 600 investigadors de gairebé 200 hospitals de l'Estat, de totes les comunitats autònomes. L'objectiu és identificar els factors de risc de mortalitat i les complicacions clíniques en els pacients ingressats en els centres. Els internistes, apunta la SEMI, atenen al voltant del 80% de pacients no crítics hospitalitzats.
L'entitat remarca que aquest registre permetrà obtenir de manera coordinada i amb paràmetres homogenis i extrapolables les principals dades sobre els factors pronòstics dels pacients, així como com les característiques principals que defineixen la clínica de recuperats i de morts. A través d'aquest registre es podrà fer un estudi ampli observacional i retrospectiu que orientarà els professionals sanitaris en la presa de decisions sobre la gestió i tractament de pacients. Entre les variables que es recullen hi ha els antecedents mèdics, els paràmetres clínics, les dades de laboratori i les proves complementàries.
SOM Biotech valida 'in vitro' tres candidats a fàrmacs per a la covid-19 en col·laboració amb l'Ewha Womans University
Al seu torn, la companyia biofarmacèutica SOM Biotech, amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB), ha anunciat la validació 'in vitro' de tres candidats com a noves teràpies per al tractament de la covid-19. Els tres compostos són fàrmacs en classe clínica que inhibeixen la proteasa principal del SARS-CoV-2 i els seus estudis en pacients poden «iniciar-se immediatament», segons ha informat.
En concret, ha identificat els inhibidors de les proteases 3CL del virus SARS-CoV-2, SARS-CoV i MERS-CoV com a potencials candidats per a tractar la covid-19, utilitzant una tecnologia basada en intel·ligència artificial. El descobriment és resultat de la recerca desenvolupada en col·laboració amb l'Ewha Womans University de Corea del Sud.
Entre els fàrmacs identificats i validats hi ha un l'Eravacycline TP 434, que és un antibiòtic a base de tetraciclina, ja aprovat. El segon el Prexasertb LY-2606368, es troba en desenvolupament clínic per a indicacions oncològiques, i el tercer és un compost natural en investigació per al tractament de l'hiperlipidèmia.