Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
reis-belltall

L'aparença del rei Baltasar d'un municipi de Tarragona causa polèmica i sorpresa

Els acompanyants exòtics del rei negre són anomenats 'negritos' i no pas patges, com és costum en la majoria de municipis de Catalunya

reis-belltall
Els Reis de l'Orient són rebuts a l'església de Belltall | Ajuntament de Passanant i Belltall

Fins al darrer dia, les festes de Nadal han deixat estampes molt singulars arreu dels municipis del Camp de Tarragona. Un dels casos més estridents que cada any es repeteix durant la festa dels Reis de l'Orient és l'aparença que llueix el rei negre i el seu seguici a Belltall, a la Conca de Barberà.

En les nombroses fotografies que corren per la xarxa i que el mateix Ajuntament de Passanant i Belltall ha compartit en els seus perfils, s'aprecia que tant el rei blanc com el rei ros tenen l'estètica habitual de qualsevol població. En el cas de Baltasar, però, sorprèn l'estilisme exòtic i tòpic d'un personatge africà. Així, a més de la túnica, la capa o el turbant comú, sa majestat apareix anualment amb una màscara d'estil afro.

'Negritos' en comptes de patges

El rei negre no és l'únic component d'aquesta comitiva reial que causa estupefacció als forasters.  Els seus acompanyants foscos són anomenats 'negritos' i no pas patges, com és costum en la majoria de municipis de Catalunya. Els personatges van vestits de color negre, amb una faldilla de palla i un collaret de perles, i el seu rostre és amagat per una mitja opaca que imita una màscara africana.

Els 'negritos' formen part de l'arribada dels Reis de l'Orient des de l'inici de la festa a Belltall.  Segons una veïna, «fa anys aquests personatges tenien una actitud força agressiva i empaitaven els nens, robaven sabates i prenien tot allò que hi havia al seu abast, ja que venien d'un país molt diferent del nostre i tenien molta necessitat. Avui, però, s'han calmat i només descorden alguns cordons de les sabates».

reis-belltall
Primer pla d'un timbaler i d'un 'negrito' a dins de l'església | Ajuntament de Passanant i Belltall

No és 'blackface'

Cada nit de Reis anticipada, es fa evident que hi ha xiquets del poble que tenen molta por d'aquests éssers i d'altres que se'ls estimen molt. Sigui com sigui, els 'negritos' de Belltall són uns personatges totalment arrelats a la tradició nadalenca del municipi i el veïnat assegura que «sempre han estat representats amb respecte i estima, amb cap voluntat d'ofendre a ningú». En aquest sentit, volen deixar clar que aquest cas no té res a veure amb pintar o no amb betum el rei Baltasar, ja que si alguna persona negra o xinesa vol fer de rei o del seu seguici, s'haurà de posar igualment la mitja i els guants» conclou una veïna.

Belltall té una trentena d'habitants

La festa dels Reis de l'Orient és organitzada, anualment, per l'Associació de Veïns i Amics de Belltall. El seguici està format pels tres reis, amb els seus tres patges, dos timbalers i entre dos i sis negritos, depenent de l'any. A més, en aquest petit poble de la Conca,  la tradició diu que Ses Majestats han d'arribar el dissabte abans del 6 de gener, sigui el dia que sigui. El motiu no és cap altre que facilitar l'assistència a les persones vinculades amb el poble. Així, tot i que el veïnat que no passa de la trentena, el dia de la cavalcada pot haver-hi més d'un centenar de persones a l'església parroquial.