Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer plano del Rey Felipe VI en una silla con el escudo de España

Calculada venjança del rei Felip VI contra Sánchez: «M'hauria agradat ser a Barcelona»

El monarca no ha presidit l'acte de lliurament per primera vegada en més de 20 anys

Primer plano del Rey Felipe VI en una silla con el escudo de España
El rei Felip hauria parlat amb els Consell General del Poder Judicial després de l'acte | GTRES

El rei Felip és el protagonista indiscutible del dia. La seva absència a l’acte de lliurament de despatxos als nous jutges que s’ha celebrat avui a Barcelona ha estat repleta de polèmica. En un primer moment, la Casa Reial va acceptar la invitació com marca la tradició, però després es va confirmar que Felip VI no presidiria l’acte.

Ara, i segons afirmen fonts jurídiques, el monarca hauria trucat després de la celebració per confirmar el seu desig de poder ser a la ciutat comtal. Tot i això, la seva presència no ha estat possible a conseqüència del veto del govern espanyol.

El rei Felip es troba molest pel seu veto al lliurament de despatxos

És la primera vegada des de la seva arribada al tron que el rei Felip no presideix aquest acte encara que va ser convidat com tots els anys. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ja va comunicar la decisió del monarca de no assistir finalment al lliurament de despatxos.

Així doncs, l'encarregat de presidir l'acte ha estat el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que ha lliurat els despatxos als 62 membres de la 69 promoció de l'Escola Judicial. Lesmes ha deixat constància del malestar del rei per la seva absència, com també ha afirmat que «el nostre lament no només obeeix al fet que es trenca una tradició de més de 20 anys, sinó perquè la seva presencia respon a l’especial vincle de la Corona amb el Poder Judicial, vinculació que forma part de la nostra tradició històrica des de la Constitució de Cadis de l’any 1812»

D’aquesta manera, Lesmes compleix l’acord al qual es va arribar després del veto del govern espanyol a la Casa Reial. L’acord renunciava a fer públic un comunicat institucional sobre l’absència del rei Felip perquè així seria el mateix president del Poder Judicial qui expliqués la situació i expressés el «malestar» pel veto al monarca.  D’igual manera, ha compartit el desig que el rei Felip pugui seguir mostrant el seu suport al Poder Judicial «siga quina siga la raó per la qual no ha pogut venir».