Foc a les vies de l'AVE a Girona: Primeres protestes contra la visita del Rei

Aquest dilluns al matí Felip VI visitarà el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

El rei Felip VI, durant la seva intervenció a la Pasqua Militar celebrada el 6 de gener del 2020 a Madrid
S'han organitzat diversos actes en protesta per la visita de Felip VI a Catalunya | ACN

Actualització 13.41 hores

Renfe calcula que el sabotatge d'aquest dilluns a primera hora per la visita a la línia d'AVE entre Girona i Figueres acabarà afectant 14 trens –set per sentit- i uns 2.000 viatgers, segons ha informat la companyia. L'acció s'ha dut a terme aquesta matinada en protesta per la visita dels reis a Catalunya i ha consistit en la crema d'objectes a la via, amb afectació a la catenària i a la fibra òptica, motiu pel qual ha quedat malmès el sistema de senyalització.

Els tècnics d'Adif continuen a la zona intentant reparar l'avaria i encara no poden donar una previsió per al restabliment del servei. Mentrestant, els trens poden circular entre Barcelona i Girona i viceversa, però no poden continuar cap a l'Alt Empordà.

Per ara, els viatgers des de Figueres o cap a Figueres són encaminats a Regionals o se'ls ofereix un servei per carretera fins a destinació, en funció del cas. Pel que fa als trens internacionals, els que uneixen Paris amb Barcelona, els TGV s'aturen a Perpinyà i els usuaris continuen el seu trajecte cap a Figueres, Girona i Barcelona en bus. Per al servei entre Barcelona i Marsella, els viatgers es desplacen en regional fins a Figueres i d'allà en busos a Perpinyà, on ja podran continuar en TGV.

  

  

mobilitat als viatgers

  

  

Barcelona confinament motius laborals

Notícia original

Aquest dilluns al matí, Catalunya s'ha despertat amb les primeres protestes per la visita de Felip VI a terres catalanes. Concretament, al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, a la Conca de Barberà. Des de ben aviat, s'ha hagut de tallar de matinada la circulació a l'AVE per una acció de protesta a les vies entre Figueres i Girona amb neumàtics en flames i una imatge de la corona. La fotografia ha circulat molt ràpid per les xarxes i a les aplicacions de telefonia mòbil.

Per la seva banda, Renfe ha indicat que «l'acte de vandalisme» està provocant diversos retrasos als trens que circulen a aquesta hora del matí a la línia Figueres-Barcelona-Madrid. L'avaria provoca una falta d'alimentació elèctrica a la línia en aquest tram i obliga a prestar el servei per carretera per als viatgers amb origen o destinació Figueres i a Girona. A més, el primer tren AVE amb destinació a la capital catalana ja no ha sortit des de l'Alt Empordà. Pel que fa als passatgers que es troben a Girona, són encaminats al servei de Regionals.

El primer tren amb sortida des de Figueres a les 6.30 hores i arribada a Barcelona a les 7.25 hores, una freqüència que justament es va recuperar fa pocs dies després que fos suprimida arran del confinament, ja no ha efectuat la seva sortida. A hores d'ara, la incidència ja ha afectat quatre trens i més de 300 passatgers.

Està previst que al llarg del matí es realitzin diversos actes en contra de l'arribada de Felip VI a Catalunya. CDR Catalunya ha realitzat una convocatòria a les 10.30 hores del matí a l'Espluga de Francolí per anar caminant fins a Poblet, on es faran diverses activitats i parlaments «en rebuig de la corona».

En una convocatòria que circula a través de diversos canals de Telegram, sota el títol «Catalunya no té rei. Protegim-nos del Borbó», es recomana a la ciutadania portar roba, barret i calçat còmode per a caminar, portar aigua, paraigües per protegir-se de la calor i mantenir les distàncies de seguretat i mascareta. Finalment, es demana evitar desplaçaments «des de les zones restringides, tinguem precaució i cuidem-nos entre totes i tots».

La visita programada del monarca

Primerament, Felip VI tenia programades diferents visites en diversos punts de Catalunya com la Sagrada Família de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center o el Cercle d'Economia. A causa de l'enduriment de les restriccions ordenades pel Govern de la Generalitat, el monarca ha retallat la seva ajornar els actes de Barcelona i visitar únicament el monestir de Santa Maria de Poblet, a la Conca de Barberà. La visita compta amb un gran desplegament policial i diverses mesures de seguretat. 


Comentaris

envia el comentari