Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sanitaris a les portes d'un hospital, amb mascaretes i equips protectors, mentre els pacients fan cua fora de l'edifici

Catalunya ignora el 75% de possibles contagis, segons l'informe Covid

La mitjana de contactes detectats per cada pacient contagiat és de 0

Sanitaris a les portes d'un hospital, amb mascaretes i equips protectors, mentre els pacients fan cua fora de l'edifici
Catalunya ignora el 75% de possibles contagis, segons l'informe Covid | TVE

Catalunya  és, de moment, la comunitat on els nous brots de coronavirusestan afectant amb més força. Després que Lleida  es convertís en el principal focus de tot l'Estat, la situació a Barcelona  i la seva àrea metropolitana ja preocupa fins i tot més que el Segrià.

La gestió de la pandèmia per part de la Generalitat està en el punt de mira. Hi ha moltes veus que creuen que es va actuar malament i tard  en el confinament perimetral del Segrià, i les mateixes veus creuen que s'està repetint el mateix error a Barcelona, on es multipliquen els casos de Covid-19 cada pocs dies.

La situació pot recordar al que va passar al mes de març, tot i que amb canvis molt considerables, com per exemple que la majoria de casos detectats actualment són asimptomàtics  i que la mitjana d'edat dels contagiats és molt més baixa

Però, a banda de les restriccions i els confinaments, hi ha un factor que s'està convertint en decisiu a l'hora de controlar la pandèmia, o de no controlar-la. Es tracta dels rastrejos de contactes dels pacients positius, una condició indispensable que el govern espanyol va posar al mes de maig per permetre a les comunitats avançar de fase fins a arribar a la 'nova normalitat'.

Aquesta capacitat de rastrejar contactes, que havia de servir per trobar les persones que havien estat en contacte amb casos positius confirmats per una prova i així tallar la cadena  de transmissió del virus, no està funcionant a Catalunya. 

Fa setmanes que els experts alerten que la Generalitat no té suficients rastrejadors, i el nou 'Informe Covid-19' de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, publicat el passat 15 de juliol, els dona la raó. 

Segons aquest informe, Catalunya és la segona regió d'Espanya amb un percentatge més elevat de casos de coronavirus dels quals no es coneix un contacte conegut. És a dir, tal com recull 'El Periódico', o bé el 75,1% els casos detectats a Catalunya no transmeten la malaltia a ningú més o no s'està rastrejant la cadena de contactes d'aquests positius. Tot apunta que la situació que es viu és la segona.

El greu problema de Catalunya: Falten rastrejadors

Aquest fet provoca que hi hagi centenars de contagiats dels quals no se sap l'origen  de la infecció, i per tant, que la transmissió  estigui descontrolada  al territori i ja sigui comunitària. «No s'estan investigant els contactes. Es registren casos positius, però no és creïble que no tinguin contactes. Aquesta hipòtesi que mantinc estaria confirmada pel coneixement que tenim de la falta de rastrejadors», ha explicat al citat mitjà Fernando Benavides, epidemiòleg de la Universitat Pompeu Fabra.

Els experts mantenen que fan falta, com a mínim, uns 2.000 rastrejadors, però Salut va anunciar aquesta setmana que ampliava la plantilla només fins als 815, una xifra molt insuficient encara per la majoria d'experts. 

Només Galícia  té una xifra de desconeixement de contactes superior a Catalunya, un 80,9%, però a l'altra banda hi ha el País Basc, amb un 11%; Andalusia, amb un 15%; i les Illes Canàries, amb un 23%.

Segons l'informe, entre el 10 de maig i el 15 de juliol s'haurien detectat a Catalunya 7.206 casos de coronavirus confirmats per una prova i que no tenien contactes coneguts amb Covid-19.  La mitjana de contactes identificats per cada cas positiu és de 0, oscil·lant entre el 0% i el 2%. 

A més, el seguiment de contactes a Catalunya s'està fent, majoritàriament, per via telefònica, un fet que dificulta comprovar que realment s'estigui fent l'aïllament que les autoritats sanitàries exigeixen.

Segons Ildefonso Hernández, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública (Sestas), a Catalunya hi ha «molts casos sense vincle epidemiològic» i demana reforçar la vigilància i reforçar la salut pública, amb la planificació de mesures en zones on es poden produir problemes com el que ha passat a Lleida amb els temporers. 

Hernández apunta a Madrid com a possible nou focus gran de contagis, ja que creu que allà tampoc s'ha reforçat el sistema de salut pública, però de moment no compten amb rebrots, o no tan grans com a Catalunya, Lugo o Andalusia, perquè no han patit problemes amb temporers o granges, on van aparèixer els primers brots. 

Tot i que Madrid, de moment, està passant desapercebuda en l'anàlisi dels rebrots, la seva situació epidemiològica no és molt millor que a altres zones. De fet, només el 26% de positius per coronavirus a la regió tenen contactes coneguts amb la malaltia, gairebé el mateix percentatge que a Catalunya. 

En canvi, a la regió madrilenya han augmentat els ingressos a les UCI. De fet, és la comunitat amb més nous ingressos a l'UCI amb quatre en l'última setmana —1 a Catalunya. 

Les bones notícies: La majoria de positius a Catalunya són asimptomàtics

Tot i la preocupació per les dades d'aquest informe, hi ha un factor que sembla que està sent positiu  en la situació que es viu actualment, i és el canvi en el perfil del positiu per Covid-19 respecte als primers mesos de la pandèmia. 

En els nous casos detectats, segons l'informe, hi ha un elevat nombre de persones que han donat positiu però que no tenen símptomes o que són molt lleus.

Daniel López Codina, investigador del Grup de Recerca de Biologia Computacional i Sistema Complexes de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha explicat que «des del 6 de juliol hi ha un clar control de la situació.  A partir d'aquí, els casos augmenten especialment a Lleida i després a l'Àrea metropolitana de Barcelona. Per tant, si s'han detectat 7.206 casos, dels quals només 4.429 (46,1%) tenien símptomes, s'està realitzant una feina correcta, on es detecten un nombre important d'asimptomàtics».