Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona amb ulleres de sol a la platja

La gran amenaça sanitària d'aquest estiu, a part del coronavirus

Alguns d'aquests problemes poden arribar a afectar la visió

Una persona amb ulleres de sol a la platja
Els experts alerten de la importància de protegir els ulls contra el sol | Pixabay

 

L'Agència Estatal de Metereologia ha informat que els nivells de radiació ultraviolada són molt elevats quan el cel està completament clar i, per tant, el risc de patir lesionsoculars és tremendament elevat. És per això que els experts alerten de la necessitat de protegir els ulls davant l'exposició al sol.

 

Una de les pràctiques més perilloses pels ulls és portar ulleres de sol que no estan homologades o que no tenen la protecció òptima per protegir els ulls davant els raigs ultraviolats. Els ulls que estan exposats al sol durant un llarg període de temps 'absorbeixen' la radiació tot causant les lesions oculars més nocives, ja que l'ADN cel·lular dels ulls muta i pot generar embalums, úlceres o pigues coneguts com a tumors palpebrals malignes.

 

Aquest tumor no presenta cap simptomatologia. Ni tan sols picor o llagrimeig. No obstant això, és molt important acudir a l'oftalmòleg immediatament per poder prevenir el començament d'una malaltia molt més greu.

 

Mutacions en la còrnia

El doctor Óscar Gris, del Departament de Còrnia i Cirurgia Refractiva d'IMO explica que es poden patir unes alteracions trucades pterigi i pingüècula que defineix com «malalties multifactorials, que solen aparèixer en persones amb certa predisposició genètica i que, a més, s'exposen al sol o al vent de forma continuada i sense protecció». La solució per aquestes alteracions és senzilla si es detecten a temps mentre que en cas contrari, poden exigir l'entrada a quiròfan.

 

Queratitis per la sequedat ocular

Aquesta alteració suposa una inflamació a la còrnia causa de la sequedat ocular. Alguns dels seus símptomes són: la còrnia vermella, pitjor visió i l'ull no 'plora' bé. L'ull també es pot tornar sensible a la llum (fotofòbia). La malaltia però compta amb tractament i el pacient no sol experimentar seqüeles.

 

Cataractes, envelliment prematur

L'exposició al sol de la pell provoca el seu envelliment i amb els ulls passa el mateix, és per això, que sol ser molt comú l'aparició de les cataractes. El doctor Óscar Gris assenyala que «una exposició continuada als rajos ultraviolats, sense la protecció adequada, accelera el procés de degeneració o envelliment del cristal·lí, el que provoca que la cataracta es manifesti abans».

 

El sector de la població que supera els 50 anys sol ser més vulnerable a l'aparició de cataractes i aquestes són la principal causa de pèrdua de visió en les persones amb més de 65 anys. No obstant això, amb la protecció ocular es pot prevenir o retardar la seva aparició malgrat que la seva aparició també pot ser causada per l'alcoholisme, el tabaquisme, l'obesitat, la hipertensió, la diabetis o els antecedents familiars.

 

La sobreexposició al sol també pot causar l'envelliment de la pell de la parpella: «el fotoenvelliment es caracteritza per donar lloc a arrugues, sequedat i flacciditat», detalla la doctora Eva Ayala, oftalmòloga del Departament d'Oculoplàstica, Estètica i Rejoveniment Oculofacial d'IMO. Una malaltia que es pot evitar si fem servir el protector solar més òptim en funció de la nostra pell. A més, cal recordar que la crema solar ha de posar-se abans de prendre el sol i després de sortir de l'aigua.

 

Solucions per evitar patir aquestes malalties

El primer pas per protegir els ulls del sol, igual que passa amb la pell, és utilitzar una bona crema. També cal tenir en compte que la radiació ultraviolada varia en funció de les franges horàries del dia. Així doncs, entre les 12 i les 15 hores, la radiació és molt més elevada pel que cal estar molt ben protegits i no romandre molt de temps exposats al sol. A més, són molt importants les revisions periòdiques.

 

Els experts en oftalmologia d'IMO manifesten la necessitat d'utilitzar ulleres de sol homologadesCE i amb el filtre oportú per a cada ocasió. Per exemple, si anem al mar o a l'alta muntanya el millor són utilitzar ulleres amb filtres polaritzats que eliminin els reflexos, així la llum no incideix des de diversos angles.