«No pot ser que a Madrid hi hagi 350 casos nous i 43 persones hospitalitzades, mentre que a Catalunya, hi hagi deu vegades més de nous casos, però menys hospitalitzacions. És impossible. Alguna cosa no quadra en les dades». Són les paraules del cap del Servei de Malalties Infeccions de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, amb relació a les dades sanitàries de la comunitat de Madrid. El doctor, en una entrevista a Rac1, posa en dubte la informació del govern d’Isabel Díaz Ayuso i assegura que hi ha «possibles manipulacions». De fet, Clotet indica que «algú no està dient tota la veritat».
Segons Bonaventura Clotet, a Madrid no es comptabilitzen tots els casos perquè «s’han quedat molt curts a l’hora de donar els valors de les persones infectades». Malgrat això, no ha volgut indicar quines motivacions hi ha al darrere per no entrar en conflictes. Assegura que els «testos i proves han trobat probablement un nombre elevat de persones infectades. Però com que en aquests moments està afectada una població més jove i amb menys risc d’hospitalització, pot ser que no ho mencionin».
Dades oficials d'ahir
Diagnosticats els darrers 7 dies:
2.880 Catalunya
1.004 Aragó
338 Madrid
Hospitalitzats els darrers 7 dies:
33 Catalunya
45 Aragó
43 Madrid
Cal molt més esforç en rastrejar
Si tothom no fa el mateix, les dades no són comparableshttps://t.co/PVYViwzQsK— genís roca (@genisroca) July 18, 2020
Pel que fa les dades de Catalunya, indica que la «informació que es dona és correcta» però també ha criticat algunes de les mesures que està aplicant el Govern de la Generalitat, com és el cas de les restriccions en el món cultural.
«És més segur anar a un cinema o un teatre que no a un bar»
El doctor Clotet reconeix la tasca que ha dut a terme tot el sector cultural per adaptar-se a la nova normalitat de l’alerta sanitària i ha assenyalat que ha fet «esforços per ser molt rigorós». De fet, assenyala que «és més segur anar a un cinema o a un teatre que no a un bar o viatjar en transport públic. Si hi hagués traçabilitat, es podria demostrar que el risc de contagi seria molt baix».
«Molts bars on hi hauria d’haver una distància no n’hi ha, o no hi ha mascareta als restaurants. Això representa un risc més elevat que un teatre o un cinema. A més, després de cada sessió es pot netejar tot de manera més eficaç en aquests llocs», ha explicat Clotet.
Finalment, el cap del Servei de Malalties Infeccions de l’Hospital Germans Trias i Pujol ha lamentat la manca de concreció del Govern i ha instat que doni ordres clares i «no tant recomanacions». D’aquesta manera, amb dades epidemiològiques sota el braç, creu que la ciutadania faria més cas del que digui el Govern.
«Els ciutadans estan molt cansats. El confinament ha estat molt traumàtic. I després de tant de temps, i quan semblava que tot millorava, hi ha hagut un rebrot. Les ordres haurien d ser més concretes, i que obeïssin a criteris objectius epidemiològics», conclou el doctor.