Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia

La reobertura podria aturar-se si els casos no continuen baixant a Catalunya

Els consellers de Salut i Interior han advertit de la situació

Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia
Els contagis i la velocitat de transmissió han de continuar a la baixa per poder continuar amb la reobertura | ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, van manifestar que el pla de desescalada progressiu, aprovat la setmana passada, on s'estableix l'obertura d'establiments i activitats podria aturar-se abans de passar al següent tram si no continuen baixant el nombre de persones ingressades a l'hospital per coronavirus.

Està previst que el pròxim 7 de desembre Catalunya passi al següent tram de l'obertura progressiva. Un fet que només es podrà produir si continuen baixant els ingressos hospitalaris o si la velocitat de transmissió (Rt) del virus es manté per sota del 0,9. Ahir aquesta xifra era de 0,77 Rt.

No obstant això, les xifres d'aquesta primera setmana són bones i és que, segons recull 'La Vanguardia', es preveu que entre el 23 i el 30 de novembre s'arribi als 7.000 casos setmanals, és a dir, als 1.000 diaris que era una de les principals condicions per iniciar el pla de desescalada. Caldrà esperar, però quines seran les xifres ara que, després de cinc setmanes tancats, han començat a obrir les terrasses de bars i restaurants.

El Govern constata que hi ha reobertura perquè l'Estat no dona ajudes

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha constatat aquest dijous que el Govern ha fet el pla de reobertura perquè l'estat espanyol no està fent arribar els recursos «necessaris» per mantenir econòmicament el tancament d'alguns sectors. Com a exemple, tant ell com la consellera de Salut, Alba Vergés, han citat exemples d'altres països, com Alemanya o França, on s'ha pagat un percentatge de la facturació de la restauració.

Davant d'això, Vergés ha demanat al govern espanyol «implicació» perquè la ciutadania pugui gestionar l'epidèmia quan aquesta afecta «directament» la seva activitat econòmica. El director del CatSalut, Adrià Comella, ha alertat que amb la situació actual de les UCI una tercera onada podria portar a un «desbordament».

En aquest sentit, Comella assenyalava que «cada dia moren 50 persones per Covid i ingressen 20 nous pacients molt greus a les UCI» i afegia que «partim d'una situació molt pitjor que la de la desescalada del juny, amb el doble d'ingressos diaris a UCI malgrat que aquests estan baixant». A més, explicava que les dates que ens troben, l'hivern i Nadal, «són un terreny adobat, amb molta interacció social i major risc d'abaixar la guàrdia pel cansament i el desig de la normalitat».

Es mantindrà el tancament perimetral en el municipi durant el pont

Caldrà esperar al pròxim dijous, dia previst perquè el Govern prengui una decisió, per veure quines mesures es prendran després d'haver posat en marxa el primer tram de l'obertura progressiva. No obstant això, des de l'executiu català s'assegura que el tancament perimetral en el municipi es mantindrà durant el pont de la Constitució i de la Immaculada tot i que el dilluns 7 i el dimarts 8 no hi haurà restriccions per moure's dins de Catalunya.

Finalment, aquest cap de setmana es durà a terme la reunió per decidir els últims detalls del pla de Nadal. En aquest cas, Argimon va declarar que defensa que el toc de queda duri diversos mesos malgrat que aquest es podria veure modificat en dates assenyalades com són la nit del 24 de desembre i la del 31. D'altra banda, es mantindran el màxim de 10 persones per a les reunions de Nadal encara que des de Sanitat s'hagi proposat un màxim de 6. També es preveu aprovar, pròximament, les mesures perquè les persones puguin tornar a casa per Nadal sense suposar un risc afegit pel seu grup familiar.