La reobertura de les escoles penja d'un fil, segons els experts

Està previst que el curs escolar comenci al setembre

Pla general dels alumnes de 6è de primària de l'escola Joan Reglà de Bàscara fent cua per desinfectar-se les mans abans d'entrar al centre
La represa del curs escolar podria fer augmentar el nombre de contagis | ACN

Una investigació duta a terme per un grup d'experts de Corea de Sud a partir de l'anàlisi a 65.000 persones ha descobert que els nens d'entre 10 i 19 anys són capaços de transmetre el coronavirus tan bé com els adults.

Per tant, aquestes troballes indiquen que amb la reobertura dels centres educatius, el nombre de positius tornarà a elevar-se. L'expert en malalties contagioses de la Universitat de Minnesota, Michael Osterholm, ha manifestat que «hi haurà transmissió. El que hem de fer és acceptar això ara i incloure'l en els nostres plans».

Nens i adults contagien per igual

«Em temo que hi ha hagut la sensació que els nens simplement no s'infectaran o no s'infectaran de la mateixa manera que els adults i que, per tant, són gairebé com una població bombolla», afegeix. Tanmateix, això no és cert, si bé és veritat que els menors de 10 anys transmeten amb molta menys freqüència que els adults, el risc de contagi no és zero.

A més, aquest nou estudi s'ha realitzat amb una gran quantitat de gent, al contrari dels que s'havien fet fins al moment, que segons el director del Harvard Global Health Institute, Ashish Jha, eren molt imperfectes i petits.

Aquesta nova anàlisi també ha tingut en compte que els més petits solen ser més propensos a ser asimptomàtics. «Es realitza amb molta cura, és sistemàtic i analitza una població molt gran. És un dels millors estudis que hem tingut fins ara sobre això», explica Jha.

Mesures de seguretat en centres educatius

En l'informe s'ha deixat clar que les escoles s'hauran de preparar per actuar davant de futurs brots, ja que es preveu que les infeccions augmentin quan aquestes s'obrin. «Els nens petits pot ser que mostrin taxes de contagi més altes quan finalitzi el tancament de les escoles, la qual cosa podria contribuir a la transmissió comunitària de la Covid-19».

Els centres també hauran d'introduir mesures de seguretat per intentar evitar que els positius s'estenguin ràpidament. Hauran d'implementar distanciament físic, higiene de mans i mascaretes. I fins i tot podria ser necessari realitzar tests -tant als estudiants com el personal de treball- i sol·licitar a algunes persones que realitzin una quarantena.

A Espanya està previst que les escoles tornin a obrir les portes per als seus alumnes de forma presencial el proper mes de setembre, adoptant algunes mesures de seguretat com ara la distància interpersonal d'1,5 metres, les màscares i el constant rentat de mans.

No obstant això, saber què succeirà amb la reobertura dels centres educatius encara és una incertesa: en alguns països -com Dinamarca i Finlàndia- s'han reobert amb èxit, però en altres -com la  Xina , Israel i Corea del Sud- han hagut de tornar-les a tancar. El que sí és segur és que és un desafiament enorme, tenint en compte que hi ha molt poca informació sobre la transmissió dins dels col·legis i que la que hi ha no té un veredicte molt favorable.


Comentaris

envia el comentari