Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de persones passejant pel carrer Major de Lleida

Barcelona preocupa: ja és la ciutat amb més contagis de Catalunya

Ha superat Lleida i L'Hospitalet en nombre total d'afectats, però la incidència acumulada encara és més baixa

Pla general de persones passejant pel carrer Major de Lleida
Augmenta la preocupació a Barcelona: Ja és el lloc de Catalunya amb més contagis| CatalunyaDiari

La ciutat de Barcelona  ja és el lloc de Catalunya amb més casos de coronavirus detectats en els últims dies. Concretament, la capital ha superat Lleida  en el nombre total de casos detectats entre el 9 i el 15 de juliol, amb 803 casos positius, segons les dades del portal web Dades Obertes de Catalunya. 

Les dades demostren, doncs, la tendència que s'ha observat en els últims dies i que van provocar que la Generalitat estengués les recomanacions i limitacions que ja havia decretat al Segrià a diversos municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Així i tot, la incidència de la Covid-19 encara és més alta a Lleida i a l'Hospitalet de Llobregat, per la proporció entre els casos detectats i la població de la zona. A Barcelona, a dia 15 de juliol, la incidència era de 49 sobre 100, una dada que amb tota probabilitat serà més alta avui dia, 20 de juliol. 

Lleida i L'Hospitalet encara tenen una incidència més alta

En contraposició, en el mateix període, la incidència era de 518 casos per 100.000 habitants a Lleida, i de 166 a l'Hospitalet de Llobregat. Cal destacar que es considera que els 50 casos per cada 100.000 habitants és el punt del qual és impossible retornar sense restriccions a la mobilitat.

Per aquest motiu es va tancar la comarca del Segrià i ara tot apunta, segons aquestes dades, que l'àrea metropolitana de Barcelona podria seguir el mateix camí en els pròxims dies. 

Només cal revisar les dades dels últims tres dies per comprovar que la incidència a Barcelona no para de créixer. Entre el 16 i el 18 de juliol es van detectar a la ciutat 445 nous casos positius, la meitat que en tota la setmana anterior. En aquest mateix període es van detectar 217 nous casos a L'Hospitalet i 105 a Lleida. 

Les dades demostren que l'epidèmia «s'està accelerant a Barcelona», segons Gerard Giménez, analista de dades de la Universitat Politècnica, que afirma també que la tendència als municipis del voltant de la capital «és preocupant». Aquesta tendència s'està repetint a tots els barris i districtes de Barcelona, però especialment a Sants-Montjuïc i a l'Eixample, amb 40 nous casos diaris. 

Si es comparen les dades de les últimes setmanes, s'observa que la pandèmia va arribar al seu punt més baix durant la setmana del 15 al 21 de juny, quan es van detectar 78 casos de coronavirus a la ciutat. A partir de llavors, els casos han anat augmentant fins als 803 casos pràcticament un mes de després. És a dir, s'han multiplicat per deu  en trenta dies. 

Actuació més ràpida a Barcelona

La investigadora del grup de Biologia Computacional de l'UPC, Clara Prats, ha aclarit que a Barcelona «s'ha intervingut abans que a Lleida i L'Hospitalet», un fet que «dona esperances» que la situació es pugui controlar abans.

Segons ha explicat, a partir dels 50 casos per cada 100.000 habitants és quan la situació sanitària comença a empitjorar notablement als sistemes sanitaris occidentals. A Lleida  no es van imposar restriccions fins 17 dies després que se superés aquest llindar; a  L'Hospitalet van passar 9 dies  per a fer el mateix, però a Barcelona  s'ha actuat només  3 dies després d'arribar a aquest mateix llindar.

De moment, però, costarà veure una millora de la situació. Aquesta setmana els casos seguiran augmentant, i no serà fins d'aquí 7 o 10 dies quan s'observarà si les mesures decretades —recomanacions, en molts casos— funcionen. Si ho fan, la situació a Barcelona hauria de millorar més ràpidament que als altres dos brots importants de Catalunya per la rapidesa d'actuació. 

S'espera que a Barcelona se superin els 2.000 casos a finals d'aquesta setmana, només a la capital. A partir de llavors, hi ha dos escenaris possibles: que les mesures funcionin i els casos comencin a baixar, o que siguin insuficients i no aconsegueixin frenar l'expansió del virus.

Aquest segon cas és el que més preocupa, perquè si s'arriba a aquesta situació, el control del virus serà gairebé impossible amb les mesures actuals i s'haurien d'endurir  encara més, com a mínim mitjançant un confinament perimetral de l'àrea metropolitana que evités que la transmissió s'estengués fora de la seva àrea d'afectació actual.

I en el pitjor dels casos, en funció de l'evolució de les dades, només hi hauria una única via possible per frenar els contagis: el confinament domiciliari. És a dir, aplicar un nou estat d'alarma que afectés, com a mínim, Barcelona i la seva àrea metropolitana.