Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Església de Sant Francesc de Valls

Festes Decennals de 2021: la possible reobertura de l’església de Sant Francesc de Valls

L’Ajuntament de Valls ha previst, en el pressupost de 2020, una partida de 529.000 euros per a la rehabilitació de l’espai

Església de Sant Francesc de Valls
El temple es troba tancat al culte des de la dècada dels 70 del segle XX | Albert Oliva
 

Des dels anys 70 del segle XX, l’església de Sant Francesc Paula de Valls està tancada al culte. L’edifici, construït entre 1582 i 1595, està protegit com a bé cultural d’interès local i es troba en un estat de deteriorament avançat a causa d’estar en desús. El 1978, l'Arquebisbat de Tarragona va cedir gratuïtament el temple al municipi, a condició que fos restaurat i se li donés ús públic. Després de 40 anys, el requeriment aviat serà una realitat.

L’Ajuntament de Valls ha previst, en el pressupost de 2020, una partida de  529.000 euros per a la reparació estructural de la coberta, les voltes de la nau, una neteja interior, el repintat de la façana exterior i la reordenació dels accessos de l’edifici. Es tracta de la inversió econòmica més gran que un consistori municipal ha destinat a l’espai des de la restitució de la democràcia i, en aquest sentit, es vol acabar amb les diverses patologies que afecten l’estructura i la coberta, causades pels danys a la teulada, als sostres i a les voltes o per les humitats per filtracions d’aigua.

Sònia Roca, la regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, explica a TarragonaDigital que la construcció ha patit molt per falta d’ús i de manteniment, i com a Ajuntament es té una responsabilitat gran per revertir aquesta situació i s’hi ha d’apostar. «No podem demanar als agents privats que arreglin les cases si primer el consistori no arregla els edificis de la seva propietat», explica.

En aquest sentit, d’aquí a un mes, aproximadament, sortirà la licitació del projecte i si tot va bé, un cop adjudicada,l’execució de les obres està prevista en uns 6 mesos. «És un equipament que hem de posar en funcionament com més aviat millor, ja que el seu valor s’ho val. Tenim a tocar les Festes Decennals de 2021  i treballem en aquest calendari», afegeix la regidora.

Segon repte: la recuperació de la muralla de Sant Francesc

Roca explica que l’estat preocupant de l’església de Sant Francesc ha fet prioritzar les inversions municipals en aquest espai. Ara bé, l’entorn i la muralla medieval  també s’han convertit en una aposta ferma de l’equip de govern actual i això es veurà reflectit en el pressupost municipal de 2021.

Muralla de Sant Francesc de Valls
Bona part dels habitatges ja són de propietat municipal | Albert Oliva

Ara per ara, la ciutat compta amb l’estudi històric, arqueològic i arquitectònic de la muralla de Sant Francesc i s’està ultimant la redacció del plec pel concurs d’arquitectura que ha de determinar quina intervenció d’enderroc es farà dels edificis, la consolidació de muralla i la urbanització de la zona. A més, el projecte s’ha plantejat en dues fases, ja que és molt costós econòmicament i tècnicament, i la intervenció permetrà donar llum i una vista nova a tota la zona sud del barri antic.

Sònia Roca, explica que en l’estudi previ «s’ha descobert que hi ha trams de muralla que arriben als 5 metres d’alçada i s’ha localitzat la torre Cega, força ben conservada». Ara bé, un cop rehabilitada la muralla vallenca, el que es veurà serà una reinterpretació de l’espai, ja que no es conserva la totalitat de la construcció original i el concurs d’arquitectura determinarà l’estètica definitiva del conjunt, tenint en compte també la intervenció a la muralla de Sant Antoni.

La muralla de Sant Antoni, pendent de l’1,5% cultural

Tot i formar part d’un tot conjunt, la muralla de Valls té singularitats molt diverses. Un exemple clar es troba la muralla de Sant Antoni, a tocar del Portal Nou. Es conserva bona part de la paret de tàpia, que s’ha alliberat dels edificis adjacents que l’ocultaven des de fa anys, i resta a l’espera de la seva consolidació.

El projecte executiu, en aquest sentit, està redactat però no s’ha pogut desenvolupar perquè el Ministeri no va concedir la subvenció de l’1,5% cultural. Ara ha sortit una nova convocatòria de l’ajut i, segons la regidora, «s'està estudiant la possibilitat d'incloure, en el projecte, el pla de la muralla de Sant Francesc per tindre més possibilitats de dur a terme les obres».

Muralla Sant Antoni de Valls
Aspecte actual de la muralla de Sant Antoni | Albert Oliva