Els trens han tornat a circular aquest dimarts per la línia R13 en el tram comprès entre Lleida i l'Espluga de Francolí. Aquest tram va patir greus desperfectes arran del temporal Dana dels dies 22 i 23 de l'octubre passat i durant tots aquests mesos el servei s'ha prestat de forma alternativa per carretera amb autobús. Adif va anunciar la setmana passada que els treballs de reparació dels desperfectes havien finalitzat un mes abans del previst i que a partir d'aquesta setmana es recuperaria la circulació en aquest tram. Els treballs han tingut un cost de 28,3 MEUR i ara el servei es reprèn entre el 63 i el 50% de la seva freqüència a causa de les restriccions per la crisi sanitària del coronavirus.
El restabliment de la connexió entre Lleida i Barcelona d'aquesta línia d'ample convencional que transporta viatgers i mercaderies s'ha fet aquest dimarts a les sis del matí amb un primer tren que ha sortit de la capital catalana. A la una del migdia ha sortit el primer tren des de Lleida en direcció Barcelona i ha fet parada en estacions com la de Puigverd – Artesa de Lleida, Juneda (Garrigues), on el temporal va ocasionar greus desperfectes a la via, i ha continuat cap a les Borges Blanques, Vinaixa i l'Espluga de Francolí.Adif ha invertit 28,3 MEUR en les obres on hi han treballat unes 180 persones, entre tècnics i operaris que han fet servir unes 80 màquines com retroexcavadores, extravials, buldòzers, camions d'obra i dúmpers, i material específic pel muntatge de vies i instal·lacions, entre d'altres. L'obra ha permès restablir les connexions ferroviàries entre Lleida i Barcelona per Valls i Tarragona per a passatgers i mercaderies.
El temporal va afectar 41,5 quilòmetres
El temporal de l'octubre va afectar un tram de 41,5 quilòmetres entre les estacions de Puigverd – Artesa de Lleida i l'Espluga de Francolí. En diversos punts va desaparèixer per complet la plataforma, amb afectació a obres de drenatge, caiguda de catenària i trencament de cables de senyalització i telecomunicacions, a més a més de la desaparició de senyals i altres equips. Tot plegat va provocar el descarrilament de 3 locomotores que van agreujar la situació.
Adif va detectar 70 incidències, de les quals una quinzena van ser catalogades d'un nivell molt alt. Els treballs que s'han fet han consistit bàsicament en la millora de la capacitat de les obres de drenatge transversal amb la construcció de 14 noves estructures que permeten desaiguar cabals d'avingudes excepcionals amb un període de retorn de 500 anys, molt per sobre de la capacitat del drenatge original de la línia, segons l'ens gestor ferroviari. D'aquesta manera, es pretén reduir de manera considerable la probabilitat que la plataforma pateixi danys greus en cas que hi torni a haver aiguats similars.
També s'han fet esculleres de protecció als talussos de la plataforma, l'aixecament de la via i la catenària i la substitució de 5.200 metres de carril, 22.000 de fil de contacte de la catenària, 45 postes d'electrificació, 4.334 travesses i 11.950 metres cúbics de balast, així com operacions d'anivellament, perfilat i alineació per garantir els paràmetres geomètrics de la via. Pel que fa al sistema de senyalització i comunicacions, s'han instal·lat 3.925 metres de cable de 2.200 volts, 16.000 de fibra òptica i 6.300 de canaletes. D'altra banda, Adif continua treballant en les obres de reparació de la línia Lleida-Manresa (R12), que també es va veure afectada pel mateix temporal. En concret, s'actua en diferents punts al llarg de 80 quilòmetres entre el Pla de Vilanoveta i Calaf. Aquests treballs compten amb un pressupost estimat de 17,4 MEUR.