Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Valls 2020: a les portes de l'Any Robert Gerhard

Enguany serà un any rodó i, musicalment, més encara: es commemora el 50è aniversari de la mort de Robert Gerhard, el compositor vallenc més universal

Amb l'inici de l'any nou, la capital de l'Alt Camp ha d'afrontar un dels reptes culturals més importants dels últims temps. El 5 de gener de 1970 moria, a Cambridge, Robert Gerhard i Ottenwaelder el compositor vallenc més universal de tots els temps. Enguany es commemora el cinquantenari del seu traspàs i, conseqüentment, s'ha instituït el 2020 com a 'Any Gerhard', amb la finalitat de reivindicar una figura gairebé oblidada del patrimoni musical català. 

La celebració, però, ja va començar durant la tardor de 2019.  Ho va fer, entre altres coses, amb l’estrena de la Sonatine à Carlos, una obra inèdita per a piano escrita el 1914 per Gerhard i dedicada a un dels seus germans, el polític republicà i traductor Carles Gerhard. L'obra original es conserva des de finals dels anys 80 del s. XX en el Fons Robert Gerhard de l'Institut d'Estudis Vallencs. Ara, gràcies a la generositat de la família de Ferran, el tercer dels germans Gerhard, la peça ha pogut ser redescoberta i posada a l'abast de qualsevol persona que tingui interès en la matèria.

La celebració culminarà amb les Festes Decennals de 2021

El 2020 no és un any qualsevol. A part de Robert Gerhard, altres personatges cabdals de la cultura universal commemoren les efemèrides: per una banda, Ludwig  v.  Beethoven , amb el  250è  aniversari  del  seu  naixement,  i per l'altra el poeta Josep Carner en el 50è aniversari de la seva mort. Sota aquest pretext, l'Institut d'Estudis Vallencs, els Amics de la Música de Valls i l'Associació Musical Eduard Toldrà han estrenat un projecte conjunt que consagra l'obra de les tres personalitats.

robert-gerhard
Robert Gerhard va néixer el 1896 a Valls | Cedida

La proposta ha programat una quinzena de concerts i culminarà el gener de 2021, coincidint amb la celebració de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de la capital de l’Alt Camp, amb  la interpretació de la cantata 'L’alta naixença del rei en Jaume' (text de Carner) dirigida per Colomer.  També s'’ha previst una exposició que es veurà a les tres ciutats on hi ha fons del compositor, a Cambridge, a la primavera, a Barcelona, a la tardor, i Valls, durant les Festes Decennals.

Gerhard, el compositor ignorat

No obstant això, el silenci en la reivindicació de la figura i l'obra de Robert Gerhard és una tònica habitual fora de la seva ciutat natal. A Barcelona, aquest fet encara es fa més evident ambla nul·la actualció de les institucions musicals de la ciutat. En aquest sentit, el bon saber fer de l'Institut d'Estudis Vallencs en la conservació i divulgació de bona part del fons del compositor, i la col·laboració de diverses entitats locals com els Amics de la Música, han salvat la celebració i han liderat la commemoració d'un dels fets més trascendentals del panorama musical europeu, com és la mort del millor compositor català del segle XX.

aula-gerhard-iev-valls
L'aula Robert Gerhard es troba a l'edifici de Sant Roc de l'IEV | IEV

L'Aula Gerhard, un referent cultural

L’Aula Robert Gerhard de l'IEV, situada a la segona planta de l'edifici de l'antic hospital de Sant Roc de Valls,  és un espai de recerca i d’acollida adreçat especialment als investigadors interessats per la figura del compositor. La disposició dels elements es diferencia en dos àmbits: per un costat el de la recerca, amb dos punts de treball, un d’ells amb accés a l’ordinador que conté el fons digitalitzat i altres recursos; l’altre orientat cap a la difusió, amb unes grades que permeten acollir grups reduïts per a audicions o visualitzacions.

Potser també t'interessa: