Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El barri Gaudí, mig segle d'activitat veïnal en un dels barris més singulars de Reus

Enguany el barri Gaudí fa 50 anys i ha dut a terme diverses activitats en relació a l'aniversari

El barri Gaudí, mig segle d'activitat veïnal
El barri Gaudí, mig segle d'activitat veïnal | Laia Riba

 

El Barri Gaudí arriba a la recta final del seu 50è aniversari i aquesta zona ha sigut sempre molt representativa per Reus. El principal motiu de la creació del mític barri de la ciutat, va ser la necessitat que es trobava el municipi d'allotjar a reusencs, a gent de diferents punts de Catalunya o a l'onada migratòria que va arribar al municipi als anys 60. El Patronat Municipal de l'Habitatge, va decidir fer una promoció d'habitatge a la ciutat a causa d'aquesta gran demanda social.

L'encarregat de dur a terme la nova construcció d'aquest barri, va ser el Taller Arquitectura Bofill Barcelona, que va apostar per un projecte molt innovador per l'època. Finalment, l'any 1964 es va començar a construir la zona residencial i enguany, el Barri Gaudí ha arribat als 50 anys d'existència.

Els veïns i veïnes del barri Gaudí de Reus tenen un fort sentiment de barri.
Els veïns i veïnes del barri Gaudí de Reus tenen un fort sentiment de barri. | Laia Solanellas

 

 

50 anys del Barri Gaudí, 50 anys d'activitat veïnal

Davant del 50è aniversari d'aquest barri, l'Associació de Veïns del Barri Gaudí, ha organitzat diverses activats de commemoració al mig segle. En aquests moments, es troben a la recta final de l'any de celebració. Amb diverses accions, algunes d'emotives com xerrades dels primers habitants del barri i altres de més festives, el Barri Gaudí està omplint l'any de celebracions i commemoracions a cinc dècades d'activitat veïnal. La presidenta de l'Associació de Veïns del Barri Gaudí, Maria del Mar Escoda, manifesta que  «enguany hem tingut molta difusió, han vingut estudiants d'Erasmus i xinesos a visitar el barri».

En aquesta mateixa línia també ha volgut remarcar que «les visites del Reus Ocult han augmentat fins a arribar a 400 persones, i en motiu dels 50 anys vam oferir un vermut als assistents». Amb motiu dels 50 anys des de l'associació es té l'objectiu de «fer participar a tot el barri», manifesta la presidenta de l'entitat.

El barri Gaudí, mig segle d'activitat veïnal
El barri Gaudí va ser una construcció molt innovadora en el seu moment. | Laia Riba

 

Els edificis Bofill donen la singularitat al Barri Gaudí

La singularitat estètica dels edificis és el que li dóna el tret característic al Barri Gaudí, un barri que no volia seguir el model de ciutat dormitori, sinó que volia esdevenir una petita ciutat amb comerços, bars i altres establiments. El projecte de Bofill consistia en edificis, de caràcter econòmic, dividits en vuit plantes amb 500 habitatges subvencionats. Aquests edificis es comuniquen a través de les terrasses, formant així una zona d'espai comunitari pels veïns. «Els veïns compraven els pisos sota planells, quan encara no s'havien acabat de construir», manifesta el veí Santi Benaiges.

Els edificis eren de caràcter revolucionari per l'època, i van rebre moltes crítiques perquè trobaven que eren de poca funcionalitat. Pel Taller d'Arquitectura Bofill de Barcelona, el disseny dels edificis del Barri Gaudí va ser suposar un gran repte.

Aquest projecte comportava la primera gran experiència de l'empresa d'arquitectura, en l'àmbit de disseny urbà a gran escala. El veí del barri que va estar a la construcció d'aquests edificis, Josep Andreu Marqués, manifesta que «les peces dels edificis es van fer especialment per aquests blocs, donades les seves característiques».

El barri Gaudí, mig segle d'activitat veïnal
El barri Gaudí compta amb diversos establiments integrats als edificis. | Laia Riba

 

«El Gaudí ha sigut, és i serà sempre un barri lluitador»

Els anys van anar passant i la població va acceptar i habitar aquestes edificacions de caràcter modernista, que tan representatives han fet del Barri Gaudí. L'any 2007 va arribar el Pla de Desenvolupament Comunitari del Barri Gaudí, que va permetre la rehabilitació dels edificis Bofill  amb un pressupost de 5 milions d'euros. Aquesta remodelació va suposar un gran projecte d'acció conjunta en àmbit de tota Catalunya, ja que va esdevenir una obra molt dificultosa i comportava la implicació de moltes famílies.

A més, van arribar els anys de crisi i molts habitatges van quedar deshabitats. La presidenta de l'associació comentava que «al barri hem tingut ocupes per necessitat i ocupes conflictius,  els de necessitat se'ls va orientar amb un projecte de prova pilot». Aquest problema ja està gairebé solucionat, i alguns veïns comentaven que «la degradació dels pisos sense ocupar provoca que el barri s'envelleixi». El veïnat del barri Gaudí es caracteritza per la unió de tots els veïns,  sobretot quan volen lluitar per aconseguir «un objectiu comú».

El barri Gaudí ha estat escenari de videoclips i sessions fotogràfiques.
El barri Gaudí ha estat escenari de videoclips i sessions fotogràfiques. | Laia Solanellas

 

El barri escenari de projeccions audiovisuals

Des d'un grup de música 'indie' fins a una cantant polonesa, el barri Gaudí ha estat escenari de diverses projeccions audiovisuals. El barri no només ha esdevingut un espai residencial, sinó que també ha estat escenari de videoclips, curts i sessions fotogràfiques. Constitueix un lloc emblemàtic amb unes característiques que resulten idònies per portar-se a cap diverses activitats, per aquest motiu el Barri Gaudí ha intentat potenciar aquesta virtut al llarg dels anys.

D'això se n'ocupa  l'entitat Amics del Barri Gaudí, que reuneix a diversos veïns de la zona amb l'objectiu de visibilitzar el barri Gaudí de Reus a l'exterior, també s'encarreguen de gestionar la visita del Reus Ocult que enguany ha portat a més de 400 persones.

El barri Gaudí de Reus és exemple d'integració i convivència.
El barri Gaudí de Reus és exemple d'integració i convivència. | Laia Solanellas

 

El futur del Barri Gaudí segons el veïnat

En general, el veïnat se sent molt còmode al Barri Gaudí encara que la majoria s'han arribat a plantejar en algun moment marxar del barri, mai s'han rendit i han seguit lluitant. Com deia, Santi Benaiges, «qui s'estima el barri, es queda al barri». Ara toca mirar cap al futur, i encara que hi ha moltes coses que ja s'han arreglat, queda molta feina per fer, manifesta Maria del Mar Escoda. La remodelació de l'aparcament del carrer Badalona ha suposat una gran millora pel barri, ara al cap fer-li una rentada de cara a la plaça de la Sagrada Família que «és el pulmó del barri».

Un altre anhel que té el barri Gaudí és «que els pisos que estan tancats, estiguessin plens de vida», manifestava la presidenta de l'Asscoiciaío de Veïns. Si les famílies joves s'establissin al barri, s'augmentaria la vida social a la zona. Una de les propostes que s'ha plantejat des de l'Associació de Veïns, és fer dels pisos buits espais residencials per estudiants universitaris, ja que la connexió amb la universitat amb transport públic és directe i omplirien la zona de vida. 

Veïns, veïnes i la presidenta de l'Associació de Veïns del Barri Gaudí
Veïns, veïnes i la presidenta de l'Associació de Veïns del Barri Gaudí | Laia Riba