L'equip redactor del PPU-24 La Budellera, format pel Despatx Milà Arquitectura i Urbanisme i Set Enginyeria, assegura que és «imprescindible» desenvolupar urbanísticament el torrent «pel bé» de la Vall de l'Arrabassada. Segons un dels membres de l'equip, Jesús Gómez, construir al PMU-13b, del PMU-34 ( Nàstic) i al PPU-24 (La Budellera) «eliminarà les inundacions a la Vileta de Mar», una zona propera a la platja.
Així ho manifesta l'equip en un comunicat enviat a TarragonaDigital arran d'un article publicat aquest dilluns, on el professor de Geografia i membre del Centre en Canvi Climàtic de la URV, Enric Aguilar, alertava dels riscos que suposaria construir a la Budellera. A més de criticar els efectes sobre el canvi climàtic que comportaria el Pla Budellera, Aguilar avisava que hi podria haver inundacions a l'Arrabassada en cas d'episodis de fortes pluges.
El nou Pla Parcial de la Budellera es troba actualment a l'Ajuntament de Tarragona, on s'està estudiant. Cladrà una aprovació inicial del consistori perquè el document arribi a la Generalitat de Catalunya, on s'avaluarà des de diversos departaments, així com a la Dirección General de Costas, entre altres.
Construir a la Budellera «no té cap risc» segons els promotors
Construir al Torrent Budellera Prop «no té cap risc» segons els promotors del projecte. Ho assegurava Gómez en declaracions a aquesta redacció. Tot i això, entitats ecologistes i partits polítics manifesten, des que es va anunciar el Pla, que es perdria un pulmó de la ciutat i que podria afectar en la regulació del cicle de l'aigua en aquesta zona.
«Del que es tracta és de construir i urbanitzar adequadament atenent al que estableix la legislació, sustentada en criteris tècnics i de seguretat, no pas de no construir», assegura l'equip redactor del Pla en el comunicat. A més, informen que avui dia és possible caracteritzar els usos del sòl actuals i futurs amb una metodologia d'anàlisi hidrològic. Aquests usos es definirien mitjançant precipitacions sintètiques de disseny i un model d'infiltració, fet que permetria obtenir l'hidrograma resultant i la comparació de l'increment del cabal que provocaria la urbanització de la conca.
Un gran llac per retenir l'aigua i desviar-la al mar
Per tal de regular el cicle de l'aigua a la Budellera, l'equip redactor té al cap construir-hi un gran llac que retingui l'aigua. Després, aquesta aigua seria conduïda al mar a través de calaixos i tubs.
«Ho tenim tot estudiat a la perfecció», defensava Gómez, qui afegia que «l'última paraula la tindran l'Agència Catalana de l'Aigua i la Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar».
L'Agència Catalana de l'Aigua va reclamar canvis en l'anterior model
Segons informava el Departament d'Urbanisme de la Generalitat, no ha arribat cap document nou del Pla Budellera des del gener de 2017. Va ser aquell any quan es va desestimar el Pla Parcial que ara s'ha presentat renovat a l'Ajuntament. Tot i això, l'Agència Catalana de l'Aigua ja va fer reclamacions en l'anterior model.
«Si bé es procura mantenir la llera dintre del sistema d’espais lliures del sector», diu l'informe, les propostes tècniques de l'equip redactor «s'imposen sobre el traçat natural del torrent» i el «desfiguren». A més, recalca que «caldrà evitar imposar la geometria de l'ordenació a l'element natural». Aquestes afirmacions es contraposen amb les emeses per Gómez, qui assegurava que «l'ACA no va emetre mai un informe desfavorable», però reconeixia que «sí va donar recomanacions».
Amb tot, el Pla Parcial presentat el mes de maig a l'Ajuntament de Tarragona està renovat, però es desconeix si seguirà amb problemes pel que fa al pla d'inundabilitat o a l'afectació a tercers, aspectes amb els que l'ACA no hi estava d'acord.
ERC demana al plenari de l'Ajuntament que es prohibeixi construir a la Budellera
Aquest dimecres, el grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona va presentar una moció al plenari on reclamava la «protecció» de l'Anella Verda, espai que travessa la zona on està prevista la construcció de més de 4.000 habitatges. A més, el regidor i portaveu Pau Ricomà, va demanar explícitament que es prohibeixi construir al Torrent de la Budellera i al Llorito.
Sobre els possibles riscos que comportaria la creació d'un nou barri a la Budellera, Ricomà expressava que «s'estan basant en els criteris normatius actuals per definir el pla hidrològic, però no tenen en compte el canvi climàtic que arribarà». La moció d'ERC va ser rebutjada per l'equip de govern (PSC-PP) i va comptar amb les abstencions de Beatriz Pérez, Units per Avançar, ICV, PDeCAT i Cs.