Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La platja de la Savinosa, pla general

Comunicat de l'equip redactor del PPU-24 La Budellera

Aquest és el document que ha fet arribar l'equip redactor a aquesta redacció per respondre a un article publicat aquest dilluns on s'alertava dels riscos de construir a la Budellera

El nou pla parcial de la Budellera ja s'ha presentat a l'Ajuntament.
El nou pla parcial de la Budellera ja s'ha presentat a l'Ajuntament. | TarragonaDigital

 

L'equip redactor del Pla Budellera ha enviat un comunicat a aquesta redacció per respondre a l'article publicat el passat dilluns, 22 d'octubre, on el professor de Geografia i membre del Centre pel Canvi Climàtic de la URV, Enric Aguilar, alertava dels  riscos de construir a la Budellera.

Comunicat de l'Equip redactor del PPU-24 La Budellera a TarragonaDigital  per respondre a l'article publicat aquest dilluns. El comunicat està recollit parcialment en la notícia publicada aquest divendres

D’entrada volem recordar que el planejament urbanístic actual ha de donar solucions enfront dels riscos naturals, d’acord amb la normativa que li és d’aplicació. En concret pel que fa a episodis de pluja extraordinària i els riscos d’inundabilitat i que l’article 9.2 del Text Refós Llei d´Urbanisme,  ho defineix clarament.

El problema, en nombrosos punts de la costa mediterrània, és que aquest concepte fins ara no es tenia en compte. I en el cas concret del llevant marítim de Tarragona trobem zones com la Vileta de Mar que són inundables, tal i com està recollit en els estudis d’inundabilitat de la Generalitat, a l’Inuncat i en el mateix POUM de la ciutat. Actualment aquest és un problema greu.

Ara ens trobem amb que els nous planejaments que es desenvolupen no només han de limitar els riscos d’inundabilitat provocats pel fet d’impermeabilitzar el sòl (aspecte comú a considerar en totes les ciutats), sinó que necessàriament han de donar solucions als dèficits actuals.

Per tant es pot concloure que, lluny d’altres debats polítics i socials, és imprescindible el desenvolupament urbanístic de la conca hidrogràfica del Torrent Budellera Prop, que recull aigües tant del PMU-13b, del PMU-34 ( Nàstic) i del PPU-24 (La Budellera), per tal de que aquest desenvolupament sostenible mitjançant distints sistemes tècnics reguli el cicle de l’aigua en aquest punt.

En definitiva, que mai més Tarragona es trobi els passos sota els ponts del tren de l’Arrabassada inundats. Això en el millor dels casos, perquè tal i com s’apunta en l’article, per sort encara no ens hem trobat amb un episodi de pluges extraordinari concentrat en cap d’aquests torrents.

Tècnicament, tal com ja s’ha indicat anteriorment, és cert que la urbanització de zones rurals disminueix la capacitat d'infiltració de la precipitació, de manera que s'incrementa l'escorrentiu i per tant el cabal d'aigua circulant per superfície. Però, arribats en aquest punt, i segons el que fins ara hem apuntat, del que es tracta és de construir/urbanitzar adequadament atenent al que estableix la legislació, sustentada en criteris tècnics i de seguretat, no pas de no construir.

Val a dir que la metodologia d’anàlisis hidrològic permet avui en dia caracteritzar els usos del sòl actuals i futurs i, mitjançant precipitacions sintètiques de disseny i un model d’infiltració, obtenir l'hidrograma resultant (cabal-temps) i comparar l’increment de cabal que comporta la urbanització d’una conca o d’una part de la conca. (Metodologia del “Curve Number” del Soil Conservation Service dels EUA o utilització del conegut Mètode Racional en el cas més senzill, obtenint només el cabal pic).

Per a la seva comprovació, es realitzen simulacions hidràuliques amb models bidimensionals (hec-ras2D o Iber) que permeten simular l’evolució de l’hidrograma sencer (no només el cabal pic) al seu pas per la zona d’interès, obtenint com a resultat el comportament dels sistemes de drenatge dissenyats, i les planes d’inundació amb la seva ocupació del territori, calat d’aigua i velocitat del flux. Aquestes últimes dues dades, calat i velocitat, són les que definiran l’escenari de perill. Després, per a una correcta avaluació del risc, caldria considerar l’exposició i la vulnerabilitat dels elements exposats. La zona afectada per la plana d’inundació condiciona la zonificació dels espais fluvials, i defineix quins usos se li poden donar al terreny, si s’hi accepta l’edificació, l’ocupació temporal o cap ús que no sigui el natural.

Aquest procediment es porta a terme seguint les recomanacions de l’Agència Catalana de l’Aigua, ACA, recollides a la guia “Recomanacions tècniques per als estudis d’inundabilitat d’àmbit local”, així com en compliment del “Real Decreto 9/2008 por el que se modifica el Reglamento del Dominio Público Hidráulico”, i també el  “Real Decreto Legislativo 1/2001 por el que se aprueba el texto refundido de la Ley de Aguas” i la “Instruccion 5.2-IC. Drenaje Superficial”.

Tot i l’execució correcte de la metodologia de càlcul i del compliment de les normes existents, l’ACA és la que en última instància dóna el vistiplau per a una actuació que interfereix amb el sistema hídric. 

Equip redactor del PPU-24 La Budellera