Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Es registren tres agressions sexuals en cinc dies a Barcelona

Lluitar contra l'oblit: 62 persones segueixen desaparegudes arreu de Tarragona

Els consells dels Mossos: avisar d'immediat i no cal esperar 24 hores per denunciar

Es registren tres agressions sexuals en cinc dies a Barcelona
Encara hi ha actives 62 denúncies per desaparicions arreu de Tarragona, segons les dades més actualitzades | Twitter Mossos

 

Els arxius policials de la demarcació de Tarragona  acumulen fins a 62 noms i cognoms de persones desaparegudes, segons detalla el darrer Informe sobre Persones Desaparegudes a Espanya que ha fet públic el Ministeri de l'Interior amb dades del 31 de desembre del 2018 —les més actualitzades possibles—.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Són 62 històries sense rastre, encara obertes i pendents de resolució. Dinou d'elles corresponen a menors d'edat: una de cada tres d'aquestes denúncies actives a Tarragona. És la tercera demarcació catalana amb més casos oberts, per sobre dels 27 desapareguts de Lleida, els 69 de Girona i a anys llum dels gairebé 400 casos que acumula Barcelona.

Un terç dels 62 desapareguts que consten actualment a Tarragona són menors d'edat

El 94% de les desaparicions denunciades queden resoltes en un termini inferior a un mes, segons van confirmar els Mossos d'Esquadra en una compareixença pública a principis d'any. I de cada 100 denúncies per desaparició que s'han registrat arreu de l'Estat espanyol, només 7 es mantenen obertes i actives, sense resoldre.

Les dades sempre es van equilibrant a mesura que passa el temps, però indiquen un 2018 més incert que la resta d'anys precedents. De cada quatre desaparicions denunciades l'any passat arreu de l'Estat, en queda una oberta.  El percentatge és molt superior al dels anys anteriors, des que es van començar a prendre registres l'any 2010.

Els Mossos rebaixen l'alarma: el 94% de les desaparicions es resolen en menys d'un mes

Els familiars i agents de Protecció Civil, durant la recerca de Ramon Garcia, el 27 de desembre del 2016.
Els familiars i agents de Protecció Civil, durant la recerca de Ramon Garcia, el 27 de desembre del 2016. | TarragonaDigital
 

Oficialment, a Espanya hi ha actualment 12.330 persones desaparegudes, a manca de l'actualització anual d'aquest 2019. D'elles, 547 són a les demarcacions de Catalunya. Especialment, les denúncies fan referència a menors d'edat i a persones d'avançada edat, especialment en els casos de persones que pateixen Alzheimer o altres malalties neurodegeneratives.

Aquest és, de fet, un dels grans reptes de la policia catalana a curt termini: teixir una xarxa sòlida de protecció envers aquest segment de població especialment vulnerable,  que vagi més enllà del vessant de cerca policial i que desplegui altres eines des del vessant judicial i el social.

L'ONU commemora cada 30 d'agost el Dia Mundial de les Persones Desaparegudes

Tot i que la gran majoria dels casos són ensurts que es resolen en qüestió d'hores, els Mossos no dubten a aconsellar rapidesa: denunciar immediatament i no esperar al marge habitual de 24 hores  abans de donar constància de la desaparició. Le sprimeres hores són claus per aconseguir èxit en les troballes, donat que la manca de pistes o d'informació és el gran taló d'Aquiles dels casos de recerca. Des de l'any 2011, Nacions Unides commemora cada 30 d'agost el Dia Mundial de les Persones Desaparegudes  per lluitar contra l'oblit.

Cada cas de desaparició és una història «de mal de panxa, d'insomni constant i d'acostumar-se a viure pendent de la trucada al mòbil», intentava narrar fa mesos a aquest mitjà la Sara García, germana de l'estimat Ramón Garcia que va desaparèixer per Nadal del 2016 a la seva Pobla de Montornès natal. Els testimonis, que són molts per cada història, són  la crònica del patiment que causa una provisionalitat que es pot arribar a fer eterna.

També et pot interessar