Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Exposició Mémora gent gran

L'exposició a Reus que vol trencar estereotips i mostrar que fer-se gran no és sinònim d'oblit

«Gent gran. Font de saviesa» és el títol de l'exposició organitzada per Mémora que estarà al vestíbul del Centre de Lectura fins al 20 d'abril

Exposició Mémora gent gran
Cartell de l'exposició de Mémora «Gent Gran. Font de Saviesa» al Centre de Lectura | Marta Torrens
 

Arriba un moment en la vida que ens fem grans, ens comencen a sortir cabells blancs i arrugues i ens jubilem. És en aquest moment quan  la societat dóna per descomptat que deixem de ser persones actives i vàlides. El problema no és que quan ens fem grans ja no encaixem en la societat, sinó que  és aquesta societat que no està preparada per a la gent gran. És per això que no estem acostumats a veure gent gran als anuncis, ni a les pel·lícules, ni a les sèries, ni als videoclips, sembla que, malgrat tenir una gran i llarga experiència en la vida, després ens oblidem d'ells.

Fer-se gran no és sinònim d'oblit

«Gent gran. Font de saviesa» és el títol de l’exposició de Mémora que pretén lluitar contra aquest pensament estereotipat i vol mostrar que la gent gran poden aportar un gran valor a la societat, en definitiva, que  fer-se gran no significa fer-se invisible, sinó tot al contrari, és una etapa on poden ser ells mateixos i viure noves experiències.

L'exposició consta de  tres espais diferents. D'una banda, s'hi troba una exposició fotogràfica  de la psicòloga i aficionada a la fotografia, Marina Duran. Les fotografies mostren el dia a dia de la gent gran i inviten a la reflexió. D'altra banda, també hi ha una col·lecció d'objectes i recursos publicitaris del passat que permeten fer un petit viatge en el temps. Finalment, un racó d'escriptura i dibuix on cadascú pot deixar un escrit. 

Exposició Mémora gent gran
Racó de l'exposició on es poden veure diferents rètols de publicitat antics | Marta Torrens
 

Apropar les TIC a la gent gran

En el context de la mateixa exposició també s'ha proposat un taller de memòria exclusiu per a la gent gran. El taller, anomenat «Instagram de la Memòria», pretén apropar les persones de la tercera edat a les xarxes socials i a internet. És una activitat col·laborativa i integradora que es realitza amb grups d'entre 10 i 25 persones, és gratuïta però  s'ha de fer una reserva prèviaa info@adhoc-cultura.com. Té una durada d'una hora i mitja i s'ha de realitzar en un espai que tingui accés a internet. 

Els objectius d'aquesta activitat són  integrar la gent de la tercera edat a les xarxes socials;  aprofitar les vivències de la gent gran per tal de generar material d'aprenentatge i difusió; donar una base visual als records de la gent gran de Reus; i treballar el record a través de l'objecte o del lloc i de les noves tecnologies. Per realitzar el taller es necessiten fotografies portades pels participants, fotografies extretes d'arxiu, telèfons mòbils o càmeres digitals, llapis i bolígrafs i fitxes de paper.

Exposició 'Gent gran. Font de saviesa'
Espai de l'exposició on es poden veure els objectes antics i el racó d'escriptura | Marta Torrens
 

 

L'exposició ha tingut una gran rebuda entre el públic

Iniciatives com aquesta fan falta per tal de  reivindicar el paper de la gent gran dins d’aquesta societat i Mémora, a través d’aquesta exposició, vol fer visible les desigualtats que pateixen aquest sector de la població i vol conscienciar als ciutadans que no hem de desvalorar aquest col·lectiu. L’exposició es va inaugurar el passat 28 de març i  estarà a l’entrada del Centre de Lectura de Reus fins al pròxim 20 d’abril.

El comissari de l’exposició de Reus i gestor cultural, Pep Marés, assegura a TarragonaDigital que «l’exposició està tenint una gran rebuda entre el públic, no només entre la gent gran, sinó que també entre la gent jove i entre tots els públics». Marés destaca que, el fet que l’exposició s’hagi col·locat al Centre de Lectura, és un punt clau i molt positiu, ja que  és un espai a l’abast de tothom i no només de la gent gran i això fa que arribi a més ciutadans i a més sectors.

Marés també afirma que  «no es pot girar la cara al problema» perquè «a moltes zones hi ha una gran quantitat de gent gran que viu sola  i els anem arraconant» i són persones que «encara poden aportar vida i poden ser actius». 

Exposició 'Gent gran. Font de saviesa'
Recull de fotografies de Marina Duran | Marta Torrens

Mémora lluita per combatre aquest estereotip

Aquesta no és l'única proposta que Mémora organitza per tal de reivindicar el paper de la gent gran dins la societat. Destaca, també,  la taula rodona que es va fer a Reus amb l’historiador religiós Francesc Torradeflot. En el marc de la presentació de 'Duellum', una guia amb una mostra de les diferents cerimònies funeràries religioses de les diferents cultures, comunitats i tradicions a Catalunya,  es va parlar sobre com afrontar la mort des d’un punt de vista religiós. 

A banda d'aquestes dues iniciatives que s'han fet a la ciutat de Reus, Marés assegura que Mémora també té altres projectes d'àmbit nacional.  Marés també destaca que  aquestes accions són només una manera d'ajudar a donar visibilitat al col·lectiu, però que encara queda molta feina per fer.