Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
remei-alcover

Alcover celebrarà les Festes Decennals de la Mare de Déu del Remei amb motiu dels 30 anys de la coronació canònica

El tret de sortida de les festes tindrà lloc el diumenge 2 de juny, amb la baixada de la Mare de Déu al poble, i la celebració s'allargarà fins al dia 16, amb el retorn a l'ermita

remei-alcover
La imatge de la Mare de Déu del Remei d'Alcover va ser coronada canònicament l'estiu de 1989 | Albert Oliva

 

La Mare de Déu del Remei passarà quinze dies lluny de la casa que l'acull habitualment. Serà fora perquè Alcover celebra del 2 al 16 de juny, les Festes Decennals que commemoren el 30è aniversari de la coronació canònica de la Imatge. Aquesta és la tercera vegada que es fa baixar la Mare de Déu al poble amb motiu de la commemoració i, des de fa setmanes, la vida social alcoverenca viu un ritme frenètic amb els preparatius de l'esdeveniment. Ho expliquen, a TarragonaDigital, mossèn Xabier Segura, rector de la parròquia, i Carme Roca, una de les 12 Dones del Remei encarregades de l'organització de la festa decennal.

Segons conta la veu popular, va ser un pastor del Rourell qui, mentre pasturava el seu ramat per les muntanyes d'Alcover, va trobar-se la imatge de la Mare de Déu del Remei en una cova. L'home la va agafar i la va portar al rector d'aquesta localitat, però, en voler-li ensenyar, aquesta havia desaparegut. Així que va tornar a buscar-la a la cova on l'havia trobat el primer cop i la va agafar una altra vegada. En arribar, va adonar-se que la imatge havia tornat a desaparèixer. El pastor no ho entenia i el rector va explicar-li que aquesta era la voluntat de la Verge Maria, de romandre on ella volia i allà es va aixecar l'ermita primitiva, que amb els anys s'ha convertit en un referent del patrimoni històric de la comarca.

remei-alcover
Carme Roca i mossèn Xabier a la cova on es va trobar la Mare de Déu del Remei | Albert Oliva

 

Llegendes a part, la realitat és que els pobles d'Alcover, el Rourell, el Milà i la Masó cada 10 anys es troben als peus del Remei amb la celebració d'aquestes festes i, tot i el marcat esperit religiós d'aquests dies, la celebració té un caràcter transversal i va molt més enllà de la devoció, amb un autèntic testimoni de tradició, convivència, cultura i història. Es podria dir que el Remei és, per Alcover, un pal de paller que ajuda a avançar com a poble i com a societat.

 

L'origen de les Festes Decennals es troba en la coronació de la Imatge, el 1989

La coronació canònica de la Mare de Déu del Remei es va celebrar el mes de juliol de 1989. Passades les festes, va quedar com a proposta recordar cada 10 anys aquest fet i retre homenatge a la Mare de Déu amb unes festes extraordinàries, amb la seva vinguda al poble i diverses professons. El 1999, quan feia 10 anys de la coronació, per diverses circumstàncies es van haver d'organitzar a correcuita i es van celebrar a finals d'any, al mes de desembre. L'any 2009 amb el mossèn de llavors, hi va haver força entusiasme per celebrar el 20è aniversari de la coronació i es van dur a terme durant el mes de maig, amb una molt bona entesa amb l'Ajuntament d'Alcover. També aquell any es va constituir formalment el grup de dones que s'encarrega de tenir cura de l'ermita i les celebracions entorn la Mare de Déu, que s'anomenen popularment «les dones del Remei» i són 12. Enguany, 10 anys després, és aquest mateix grup de dones qui ha passat al davant de l'organització de les Festes Decennals.

decennals-alcover
Durant les festes, els veïns engalanen els carrers i les cases de tot el poble | Cedida

- Quina preparació han tingut les Festes Decennals d'enguany i quins objectius s'han volgut assolir?

La finalitat principal és promoure la devoció de la Mare de Déu del Remei i continuar amb aquesta tradició tan bonica d'Alcover. A més, enguany ens trobem amb una circumstància molt singular, ja que la baixada del Remei estarà presidida per l'arquebisbe Jaume Pujol i el reton de la imatge a la seva ermita ja comptarà amb l'assistència del nou arquebisbe, Joan Planellas.

S'ha de destacar que hi ha hagut un treball conjunt entre la parròquia i les institucions per confeccionar un programa d'actes divers i transversal. En aquest sentit, a banda dels actes més tradicionals com les professons i els oficis, hi ha la implicació de moltes entitats i associacions amb les ofrenes florals, les vetlles, l'escola farà una lectura poemes, també s'ha programat un concert i un sopar popular, etc.

remei-alcover
Imatge de la baixada del Remei durant les Festes Decennals de 2009 | Cedida

16 dies de festa ininterromputs

Com a acte previ, el dissabte 1 de juny tindrà lloc la inauguració, al Museu d'Alcover, de l'exposició de fotografies 'L'Ermita del Remei d'Alcover. Memòria d'un poble'.  El diumenge 2 de juny, a les 17.30 h, es farà la baixada de la Mare de Déu de la seva ermita fins a l'església parroquial de l'Assumpció en professó amb la participació de les entitats del poble com els gegants, els grallers, la colla castellera, els Bruixots...  Dues hores més tard tindrà lloc la rebuda de la Mare de Déu a l'entrada del poble pels alcaldes d'Alcover, El Milà, La Masó i el Rourell i es portarà la imatge fins a l'església.

El divendres dia 7 de juny se celebrarà una jornada d’homenatge a qui va ser l'arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan Martí Alanis, fill del Milà, que tindrà lloc al Convent de les Arts d’Alcover durant tot el matí amb diferents conferències. El diumenge 9 de juny, a partir de les 20.30 h, es farà la processó pels carrers del nucli antic d'Alcover acompanyada pels Armats i la Banda de la Verge del Remei. Per la seva banda, el dissabte 15 de juny es durà a terme, a partir de les 20.45 h, la professó pels carrers de fora del nucli antic. Finalment, i com a acte de cloenda de les Festes Decennals d'Alcover, diumenge 16 de juny, es farà el retorn de la Mare de Déu del Remei a l'ermita.

Val a dir, que entre setmana, cada dia es recitarà l'Àngelus i es duran a terme les diferents ofrenes a la Mare de Déu per part dels grups i entitats del poble com també es faran les misses pertinents. Alhora, durant les festes, es realitzaran diferents torns de vetlla i s'engalanaran els balcons i els carrers d'una forma extraordinària. També s'han posat a la venda els fanalets per acompanyar les professons, els domassos i els mocadors del coll.

decennals-alcover
Una de les novetats d'enguany és el mocadors de les Festes Decennals | Albert Oliva

La Mare de Déu del Remei visitarà el poble d'El Rourell

Un dels actes més singulars i emotius de les Festes Decennals serà la visita que farà la Mare de Déu al poble veí d'El Rourell, el diumenge 9 de juny. Aquesta va ser una iniciativa que va sorgir amb la voluntat de reconèixer la devoció que altres pobles de la comarca, com la Masó, el Milà o el Rourell tenen al Remei i que es creu que servirà per popularitzar encara més les festes. Es farà una celebració a la plaça del poble i s'han convidat els veïns dels 4 municipis que professen devoció a la Mare de Déu.

- Creieu que Alcover té, en l'actualitat, el mateix sentiment envers la Mare de Déu com quan es va coronar el 1989?

El món, en 30 anys, ha canviat molt i la percepció de la fe que es té avui dia pot ser diferent. Ara bé, quan algú és davant del Remei hi ha un sentiment interior que floreix i toca la fibra a qualsevol alcoverenc. També és cert que, al portar la Mare de Déu al poble, es crea una inquietud que aboca la gent al carrer i hi ha un clima que convida a viure els actes i a prendre part de les diverses professons. Creiem que el més important és mantindre la tradició i actualitzar-la segons la realitat de cada moment, de 10 anys en 10 anys.

decennals-alcover
La Mare de Déu del Remei visita Alcover en molt poques ocasions, com en la Santa Missió de 1954 | Cedida

En el futur, les Festes Decennals canviaran, com també canviarem tots. Ara bé, aquestes celebracions tenen un esperit diferent i desperten una necessitat que la societat actual no preveu. El component religiós que té el Remei promou una recerca interior, busca una autenticitat com a poble i demana una generositat entre els veïns d'Alcover que en el dia a dia no es contempla. Aquests esdeveniments també serveixen per recollir la memòria de tot un poble i de moltes persones, ja que s'ha de tindre clar que  la devoció a la Mare de Déu ha donat sentit a la vida de molta gent i els ha ajudat a viure, i això és una herència que hem de ser capaços de transmetre als nostres descendents.

«Qui el Remei veu, li deu una Salve, qui el Remei veu, una Salve li deu»

La Mare de Déu del Remei, per a Alcover, és un símbol important. N'és una evidència la dita popular de «Qui el Remei veu, li deu una Salve, qui el Remei veu, una Salve li deu», que fa referència al fet que, quan s'alça la vista i es veu l'ermita de la llunyania, qualsevol persona d'una forma inconscient recita la Salve. En aquest sentit, la Mare de Déu és un recurs evident que tothom té al llarg de la vida: és com una flama que sempre és present, t'impulsa i et dona força. El Remei fa la funció que pot fer qualsevol cap de casa: reuneix totes les persones del poble independentment de les ideologies, sensibilitats i esperits sota un únic motiu  i proporciona benestar i avinentesa, tal com fan les mares i les àvies amb la família. En definitiva, la realitat d'Alcover passa pel Remei i, sense ella, la seva història no seria la mateixa.   

remei-alcover
L'ermita del Remei és l'indret més estimat pels alcoverencs | Albert Oliva