Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu del grup vis de vanadi

Vis de Vanadi, més de trenta anys de teatre amateur a Tarragona entre joves

El grup s'ha constituït com un referent tarragoní pel que fa a la formació de nous actors

Imatge d'arxiu del grup vis de vanadi
Els alumnes del grup assagen durant tot el curs per començar les representacions a l'abril | Cedida
 

Tarragona és ciutat de teatre, prova d'això en són els nombrosos grups teatrals i entitats que existeixen a la ciutat. Paradoxalment, però, a Tarragona també hi falta una escola de teatre i formació per engrescar als més petits i seguir perpetuant aquesta afició de la interpretació.

  

El grup Vis de Vanadi  va ser creat per Mercè Sardà i dos professors més de l'Institut Martí i Franqués de Tarragona, el Francesc Fernández i el Josep Vicent Font. Primerament, es va crear un grup de teatre per representar l'obra Antaviana, de Dagoll Dagom, però que és una adaptació dels textos de Pere Calders.

I d'això ja en fa 36 anys. El grup que es va formar per representar aquella  funció  va colpir tant, que els tres professors van decidir seguir realitzant aquesta activitat de manera extraescolar. Mercè Sardà en va ser la seva primera directora, i ho va ser fins a l'any passat, moment en què es va jubilar i va passar les regnes a l'Eloi Isern.

Eloi Isern, d'alumne a director

L'Eloi explicat a TarragonaDigital que ell també va ser alumne de l'institut i va fer aquesta extraescolar i que amb el temps ha acabat fent carrera professional dins el món del teatre, acabant treballant a la Sala Trono i ara, convertint-se en el nou director del Vis de Vanadi.

Les edats compreses dins el grup van des dels alumnes de segon de l'ESO, fins segon de batxillerat, i estan dividits en quatre subgrups. Els alumnes de primer i segon de l'ESO assagen els dimecres a la tarda, i l'activitat està més orientada al perfeccionament de tècniques expressives, de respiració, i enfortiment de les relacions socials.

  

Quan els alumnes han après aquestes nocions bàsiques, i passen als cursos més superiors, és quan comença l'acció de debò. Els alumnes de tercer i quart de l'ESO i els de primer i segon de Batxillerat es divideixen en tres grups, dirigits per tres persones, i interpreten una de les obres triades.

  

En aquest sentit, l'Eloi explica que Vis de Vanadi no té cap predilecció per cap mena de gènere, ni per cap estil històric. «Fem de tot, des d'obres clàssiques a obres més modernes. A mi m'agraden molt els clàssics, però m'agrada interpretar-los de manera més simbòlica, no sent tan fidedigne al text original».

Això serveix als alumnes també per aprendre les diferents maneres d'interpretar i conèixer com es feia teatre en diferents moments de la història.

La Mostra de Teatre Jove de Tarragona, referent teatral a la ciutat

El grup de teatre Vis de Vanadi és un referent també dins el teatre tarragoní per crear i consolidar un dels certàmens teatrals més importants de la ciutat, la Mostra de Teatre Jove de Tarragona.

  

Aquest acte va ser creat l'any 1994 amb motiu de la celebració dels deu anys del Vis de Vanadi. Actualment forma part de la conselleria de Joventut de l'Ajuntament de Tarragona i és una de les seves activitats més importants, englobant les principals companyies de teatre de la ciutat.

Tornavís Teatre és un dels grups de joves creat per antics alumnes de Vis de Vanadi | Ajuntament del Morell
 

Enguany arriba a la 27a edició, i l'any passat van ser onze les companyies participants: La Faixsula (La Faixa Suada de l'Avia), Col·legi Lestonnac L'Ensenyança, Arteliats Teatre, (H)istrionis Teatre, Vis de Vanadi, Meraki Teatre, Institut Pons d'Icart, Tornavís Teatre, Aula de Teatre de la Urv, Nebulosa Teatre i Escola Superior d'Art Dramàtic de l'Institut del Teatre.

  

Algunes d'aquestes colles tenen molta relació amb Vis de Vanadi, com és el cas de la companyia Tornavís Teatre, fundada per antics alumnes que van acabar l'escola l'any 2011, però van voler seguir fent obres i van acabar formant un grup teatral.

Joan Brossa i comèdia, entre les obres actuals del grup

Els alumnes de l'institut Martí i Franqués assagen les obres durant tot el curs i és a partir de l'abril quan comença la «temporada alta» i es comencen fer les funcions.

Seguint amb la línia de l'antiga directiva, s'intenta que els alumnes representin cada obra tres vegades, un matinal a l'institut amb els alumnes de públic, una sortida a fora com Reus o el Catllar, i una darrera també a l'Institut al vespre, en què els actors i actrius poden convida a familiars i amics.

La representació de la Blanca-Rosa de 'Vis de Vanadi'. | Mercè Sardà
 

Tot i això, també s'intenta que almenys una de les obres, de les tres que interpreten els tres grups de Vis de Vanadi, es representi a la Mostra de Teatre Jove de Tarragona. En aquest sentit, l'Eloi ha declarat que «la sortida la fem al teatre Metropol, un teatre amb 500 localitats, i entenent la magnitud de l'esdeveniment, deixem al grup que ha anat a la Mostra que descansi i que no faci una altra sortida».

  

Enguany, les obres que interpretarà Vis de Vanadi són una versió de 'Criatures' de T de Teatre, 'L'amor també és això' de Louis-Dominique Lavigne i un muntatge de poesia escènica, a través de la poesia visual de Joan Brossa. Es tracta de tres obres diferents que ofereixen als alumnes del grup un ventall ampli de gèneres teatrals, per fer de Vis de Vanadi l'escola de teatre que fa falta a la ciutat de Tarragona.