Al Camp de Tarragona, estiu i platja són dos conceptes que van lligats de la mà. Els quilòmetres de sorra que van des del Penedès fins al Montsià s'omplen cada any de banyistes, residents o estrangers, que fan vida a les platges de la Costa Daurada, gaudint del sol i de la mar tranquil·la. La crisi del coronavirus ha afectat directament a l'activitat a les platges, ja que molts ajuntaments han hagut de limitar-ne l'aforament, implementar mesures de seguretat i, en alguns casos, clausurar el bany a causa de l'incompliment d'aquestes.
Al municipi de Torredembarra, una de les platges més concorregudes és la platja dels Muntanyans, ja que a banda dels seus dos quilòmetres de sorra fina també s'hi conserven les dunes i maresmes salabroses, de les més destacables després del Delta de l'Ebre. Amb l'inici de la temporada d'estiu i amb la pandèmia pel mig, l'Ajuntament de Torredembarra ha hagut d'adoptar mesures serioses per poder garantir la màxima seguretat dels banyistes, evitant aglomeracions i riscos de contagi.
Des de la mateixa platja dels Muntanyans, el coordinador de socorrisme, Eloi Fernández; el coordinador de les platges de laPolicia Local de Torredembarra, Jesús Molné i el regidor de Via Pública i Manteniment de l'Ajuntament de Torredembarra , Raúl García; han explicat a TarragonaDigital quines han estat les mesures que han hagut d'adoptar per poder reobrir les platges i com s'ha viscut, des de la primera línia, la temporada de bany amb mascareta.
Els socorristes, els més exposats al virus
Eloi Fernández és el coordinador dels socorristes de la platja dels Muntanyans, que gestiona l'empresa madrilenya Provita des de fa cinc anys. Es tracta del primer estiu que l'Eloi coordina la plantilla de socorristes, encarregant-se de desplegar el dispositiu en cas d'emergència, juntament amb la cooperació de la Policia Local i de l'ajuntament.
L'Eloi ha explicat que per poder garantir el bon funcionament del dispositiu ha calgut un increment de la plantilla, ja que en una situació habitual, els socorristes canvien de platja durant la setmana, i ara ha fet falta definir quin personal s'ubica a cada platja «per evitar al màxim el moviment de personal, amb el risc que pot suposar».
Per altra banda, i on més èmfasi s'ha posat segons ha detallat l'Eloi, ha estat en els Equips de Protecció Individual (EPIs), que s'han reforçat al màxim, sobretot de cara a la realització de les cures als banyistes, quan es produeix algun accident. «Els socorristes portem la mascareta sempre, tant a les torres de vigilància com als passejos, però de cara a una cura, ens en posem dues, una ffp2 i una quirúrgica, a més d'una pantalla i guants», ha detallat el coordinador.
Només es tracta de mesures essencials per garantir la màxima seguretat d'una feina que, en paraules de l'Eloi, «requereix una gran preparació teòrica però sobretot física, ja que compta amb proves molt exigents». El socorrisme incorpora, amb les característiques de la feina, una gran responsabilitat, tal com expressa el coordinador de Torredembarra, «el més dur és no poder fer res per una persona, quan has fet tots els procediments bé per salvar-lo, però per altra banda, la gent és conscient de la feina que fem i ens ho demostren, és una feina molt gratificant».
Mesures interdepartamentals
El regidor de via pública, Raúl García, ha posat en valor la feina del personal que coordina les platges del municipi quan es va plantejar la reobertura d'espais, ja que «el personal que es dedica al servei de platges durant tota la temporada, compta amb una gran experiència i ha estat de gran ajuda per decidir quines mesures adoptar», comenta el regidor, que ha explicat que una de les primeres accions va ser decidir quines mesures s'haurien d'implementar a les platges del municipi.
Per aquest motiu, durant els darrers mesos s'han incrementat les reunions de la Comissió de Platges, una trobada interdepartamental que engloba diferents regidories de l'ajuntament que estan implicades, directament o indirectament a la gestió de les platges, així com els que «viuen el dia a dia des de la primera línia, tal com ha esmentat García; els socorristes i la Policia Local.
Abans de la crisi sanitària hi havia moltes menys passarel·les d'accés a la platja, detalla García, que han estat instal·lades per evitar les aglomeracions i garantir els protocols de seguretat. En aquesta línia també s'ha decidit no habilitar les dutxes i els renta-peus, com a mesura d'higiene, fet que al principi va generar certa polèmica, ha confessat el regidor, però que al final «els banyistes han entès que no es tracta d'un servei essencial per gaudir de les platges i han mostrat la seva comprensió amb la mesura».
Una altra mesura que també ha estat «molt encertada» segons ha opinat Molné, és la separació de sis metres entre l'aigua i la primera línia de tovalloles, que ha fet que els banyistes s'ubiquin més espaiosament i «no s'amunteguin en punts concrets», fet que ha fet reduir el risc d'aglomeracions. El coordinador de la Policial Local ha detallat també que aquesta mesura «permet passejar per la vora de l'aigua, respectant les mesures de seguretat».
Compromís amb la informació dels banyistes
Davant tota aquesta situació d'incertesa, l'Ajuntament de Torredembarra ha posat el punt d'interès en la informació, en proveir als banyistes de tot allò que necessiten saber per poder realitzar el bany amb total tranquil·litat i respectant les mesures establertes. «Quan vam reobrir les platges, la gent s'acostava preguntant què havien de fer, si es podien banyar o si havien de reservar hora, 'anaven amb por'» ha assegurat el coordinador de platges de la Policia Local, Jesús Molné.
Per aquest motiu, es va decidir crear la figura dels informadors. Són un grup de persones que s'encarreguen de resoldre tots aquells dubtes que els banyistes tinguin, així com vigilar el compliment de les mesures de seguretat, com l'ús de la mascareta quan es romangui a la sorra. També tenen la funció d'advertir a aquells qui incompleixin les mesures de seguretat i, quan es faci de manera reiterada, avisar a la policia. «La veritat és que fan una labor crucial, tant pels usuaris com per la policia, i a nosaltres ens estalvien molta feina», ha assegurat Molné.
Tot i això, des de l'equip de socorristes i la Policia Local s'han mostrat satisfets amb el comportament dels banyistes, ja que, com ha assegurat l'Eloi Fernández, «La majoria són comprensius i accepten les mesures, llevat d'alguns, que ja són els de cada any».
Una bona temporada, malgrat tot
Malgrat la casuística del moment i les mesures de seguretat i distanciament que s'han hagut d'implementar, des de l'administració i els encarregats de coordinar el servei de les platges, es valora positivament la temporada perquè, com ha expressat el regidor Raúl García, «una gran quantitat de gent pot accedir a la platja deTorredembarra amb totes les garanties, perquè s'hi han dedicat molts esforços perquè així pugui ser».
En la mateixa línia, el coordinador de platges de la Policia Local de Torredembarra ha posat el punt d'interès en el bon compliment de les mesures per part dels banyistes, sobretot pel que fa al distanciament, que ha fet que s'ocupi tota la platja i s'evitin aglomeracions, fet que facilita la feina als informadors i al cos de policia.
Per últim, el socorrista Eloi Fernández ha fet un repàs de la temporada i, tot i que es treballa més, ja que «s'ha d'estar pendent del compliment de les mesures de seguretat en tot moment», els incidents han estat menys perquè els usuaris són més responsables i estan conscienciats amb els riscos del virus. Tot i això, de cara al futur i pròxims rebrots, el que seria ideal, desitja l'Eloi, és que «aquesta situació seguís així després de la pandèmia, no només en situacions de risc».