Després de 5 anys de la seva aprovació inicial, el plenari municipal de Valls ha ratificat, per unanimitat, el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Valls. Aquest document, impulsat per l'Ajuntament de la capital de l'Alt Camp, pretén posar els fonaments per guiar les necessitats de transformació, creixement i reforma del terme municipal, que actualment té 24.256 habitants i 4 nuclis urbans principals: Valls, Picamoixons, Masmolets i Fontscaldes.
El nou pla substituirà l'anterior pla general, que data de l'any 1988. Els objectius principals impliquen recentralitzar la ciutat al voltant del Barri Antic, recuperar els torrents com a espais verds, transformar sòl per construir fins a 6.718 habitatges nous o incrementar la població en 18.810 veïns. Per a fer-ho possible, el document es vertebra en cinc eixos estratègics i projecta les línies de desenvolupament del municipi per als propers 20 anys.
Valls, capital de l'interior del Camp de Tarragona
Un dels objectius principals del nou Pla d'Ordenació és erigir Valls com a capital principal de l'interior del Camp de Tarragona. S'ha d'aconseguir un millor posicionament de la ciutat amb la millora de les infraestructures i dels equipaments de referència. En aquest sentit, es contempla una anella viària exterior que assegura la connexió amb les principals carreteres tot aprofitant el traçat de l'A-27 per la zona de ponent de Valls. Aquesta circumval·lació també permetrà habilitar nous accessos al polígon industrial.
També es preveu una segona anella viària, en aquest cas de caràcter urbà. Esdevindria la porta d'entrada principal a les diferents zones de la ciutat i la ronda seria una peça clau per unir el nucli de la població amb els barris més perifèrics, per aconseguir relligar els diferents espais i aconseguir una major cohesió.
Amb matèria d'infraestructures, el POUM proposa un reforçament de l'actual línia ferroviària. Aquesta actuació permetria l'emplaçament d'una terminal de trens per a mercaderies competitiva i compatible amb d'altres terminals del corredor del Mediterrani.
Pel que fa als equipaments, i tenint en compte el desenvolupament equilibrat de la ciutat, es contempla l'habilitació de nous serveis com un espai per a serveis assistencials a la zona de ponent, la creació d'equipaments culturals a llevant, i dotar Valls d'una nova zona esportiva.
Barri Antic, centre vital de la ciutat
El nucli històric de Valls suposa una de les prioritats destacades del pla. S'aposta per garantir i fomentar la seva centralitat com a punt neuràlgic de la vida social de la ciutat. En aquest sentit, es vol limitar el creixement del sector nord de la població i no es preveuen nous espais residencials en la zona.
D'aquesta manera, es concentrarà el desenvolupament en els àmbits de llevant i de ponent, així com les zones properes al Barri Antic. Amb aquesta mesura, s'establirà un nou eix de ciutat que reforçarà el paper d'aquest nucli com a veritable centre geogràfic de Valls.
Valls, ciutat patrimonial i de paisatge
Un altre dels punts estratègics del POUM vallenc és la protecció del patrimoni arquitectònic i paisatgístic. Les esglésies i els campanars, els edificis agrícoles, les masies, les cases rurals, els torrents i les diverses cases particulars situades al Barri Antic constitueixen els elements vertebradors del patrimoni i del paisatge identitari de la capital de la comarca. El pla també vol recollir la preocupació de la ciutadania envers la protecció d'aquests actius.
Ciutat productiva i de serveis
El passat i el present industrial de Valls constitueixen un element base de gran valor i dibuixen l'escenari econòmic de futur per a la ciutat. El nou document defineix l'espai productiu i la xarxa de comunicacions viàries i ferroviàries que han de servir per consolidar la ciutat com a punt de referència al territori en indústria i en serveis.
La diversificació de les activitats productives i la incorporació de nous productors emergents han de possibilitar aquest salt qualitatiu que li correspon a la ciutat com a capital interior del Camp de Tarragona. És per això que el POUM preveu una ampliació moderada del polígon industrial al sector nord.
Vila cohesionada i sostenible
El document definitiu estableix com a altra prioritat l'articulació equilibrada i cohesionada de Valls, amb la sostenibilitat com a referent permanent en el desenvolupament de la ciutat. Es preveuen nous accessos al nucli de població i la remodelació de la rotonda del barri de la Colla Vella.
D'altra banda, també es contempla el reforçament dels passeigs urbans existents i la creació de nous, amb la finalitat de crear una veritable xarxa de carrers verds que garanteixi el desplaçament interior de la ciutat i s'estengui fins a la connexió dels camins rurals dels voltants de Valls.
Finalment, el POUM preveu convertir la carretera del Pla en un passeig urbà que millori l'entrada nord del municipi i uneixi els barris d'aquesta zona, que ara es troben separats per la carretera.