Sant Magí és la festa major d'estiu de Tarragona, compta amb identitat pròpia i s'ha desmarcat de la influència dels turistes. Malgrat tenir la ciutat plena, les festes estan pensades per al gaudi local, per als tarragonins i tarragonines. Des que es va recuperar després de la dictadura, Sant Magí no ha parat de créixer. «En contingut, no en volum», defensa el tècnic de Cultura de l'Ajuntament, Xavier Gonzàlez. La clau de l'èxit ha estat mantenir la mateixa seqüència ritual i variar poc o gens l'essència de sempre. Això l'ha convertit en una festa «íntima» i «diferenciada» de Santa Tecla.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
La Diada de Sant Magí: matinades, castells, cercavila i pilars caminant
La seqüència ritual de Sant Magí no ha canviat mai. «Aquesta és la clau de l'èxit: des de l'equip de Cultura treballem perquè els tempos i els horaris estiguin molt estructurats», explica el tècnic del consistori, Xavier Gonzàlez. La Diada de Sant Magí comença ben d'hora, amb la primera missa en honor al sant a l'església del Portal del Carro. És a les cinc de la matinada i la freqüentaven, en els seus inicis, els pescadors del Serrallo. «En aquella zona hi vivien molts pescadors i a les cinc era a l'única hora que hi podien anar. El lligam entre Sant Magí i els pescadors és molt fort, també els donava protecció i els pescadors, a canvi, deixaven ofrenes», relata Gonzàlez.
Dues hores més tard, a les 07.00, les matinades comencen a sonar a la plaça de la Font. Es tracta d'un acte tradicional en les grans diades, que serveix per despertar els ciutadans i començar a escalfar motors pels actes que omplen el dia. És el moment també dels castellers, que es dirigeixen a esmorzar abans de la gran jornada castellera de la plaça de les Cols.
Els castells en una plaça màgica
La Diada Castellera de Sant Magí és, per a molts, la més màgica de l'any a Tarragona. «Conservar aquest espai com a plaça castellera li ha atorgat un punt romàntic molt especial», explica Gonzàlez. La diada comença a les 12.00 hores i, malgrat la dificultat de moure's en aquest punt —s'hi han d'encabir més d'un miler de castellers en molt pocs metres quadrats—, els tècnics vetllen perquè l'horari es compleixi i la diada sigui àgil. Mantenir la diada en aquesta plaça és una decisió que es va prendre quan l'Ajuntament es va traslladar del carrer Major a la plaça de la Font. Per Santa Tecla, en canvi, els castells es fan al davant de l'Ajuntament.
L'aigua guanya la batalla al foc a la Cercavila de Sant Magí
Després dels castells, a les 19.00 hores, comença l'acte tradicional més esperat de les festes de Sant Magí: la professó i cercavila des del Portal del Carro. Tots els elements del seguici festiu de Sant Magí es concentren a la plaça de la Font per, després, pujar fins a la capella. Hi participen el penó de la festa a cavall, el Magí de les Timbales, els gegantons Negritos, els Gegants Moros, els Vells, els Nanos Vells i Nous, el Ball de Bastons, els Bastoners de l'Esbart, els grallers i timbalers i la Banda Unió Musical de Tarragona, a més de les autoritats.
No hi són els Diables, ni el Drac, el Bou, la Víbria o el Griu. Tampoc el Ball d'en Serrallonga. El motiu, evitar restar importància a l'aigua. «Als anys noranta, quan es van definir les estructures festives de tot l'any, vam acordar en el primer protocol del seguici que calia mantneir la identitat de cada festa. Per això, per Sant Magí, la protagonista és l'aigua. Santa Tecla és molt a prop i no tindria sentit fer dues festes similars», relata Xavier Gonzàlez.
Pilars caminants per acomiadar la festa major del patró de la ciutat
Quan la cercavila arriba novament al Portal del Carro i el sol ja ha caigut, les colles castelleres de la ciutat fan un homenatge al patró. Un cop el sant ja ha entrat a la capella, les quatre formacions alcen un pilar de quatre a la plaça de la Pagesia. Més d'un centenar de metres separen aquest punt de la imatge del sant. Els pilars caminants comencen a caminar després dels trons i el foc pirotècnic, sota l'atenta mirada dels tarragonins, devots o no, que s'apleguen a la Part Alta.
Els pilars avancen i es dirigeixen al carrer del Portal del Carro. El desnivell ni les escales impedeixen que el castell arribi gairebé sempre a la capella. Malgrat que els pilars caminants per excel·lència de Tarragona són els de la Mercè, els de Sant Magí compten amb un component íntim, romàntic i especial. «La devoció de les colles per Sant Magí és gran, hi ha un lligam molt fort. Molts castellers es pengen de la camisa les bandes del sant, com a signe de protecció», assegura el tècnic.
L'entrega dels càntirs i les bandes del sant completen un ritual que ni canvia ni canviarà. «No tenim cap petició per fer créixer Sant Magí en volum. Només ho fa en contingut, i segueixen sent les festes de sempre, fetes per la gent de Tarragona però amb les quals gaudeix tothom», acaba dient Gonzàlez. El mes vinent, Santa Tecla tornarà a omplir els carrers de la ciutat. Aquest cop sí, amb foc, més castells i cercaviles i el braç de la patrona entrant a la Catedral de la ciutat.