Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
plaça-oli-valls

Situació límit i perill d’esfondrament a la mítica plaça de l’Oli de Valls

Aquest dimecres 11 de desembre es reunirà la taula de treball del Barri Antic i es decidiran es noves mesures que afecten a l’expropiació de les parcel·les i que s’aplicaran de forma immediata

plaça-oli-valls
Fa unes setmanes es va retirar la cornisa d'un dels immobles de la plaça | Albert Oliva

Des de fa unes setmanes, la plaça de l’Oli de Valls llueix un aspecte del tot atípic. L’estat de deteriorament d’un dels centres neuràlgics de la capital de l’Alt Camp va en augment, i l’Ajuntament de Valls ha hagut d’implementar un seguit de mesures de protecció urgents per tal de combatre els possibles accidents que puguin succeir a curt i mitjà termini.

Diversos treballadors de la brigada municipal, aquests dies, han acabat d’instal·lar una tanca i un mur de contenció que ha de servir per evitar que nous despreniments puguin arribar a la via pública i afectar els vianants o vehicles, tal com sí que va passar el 14 de setembre passat. En aquella ocasió, una dotació del cos de Bombers va haver d’abalisar la zona afectada a causa de la caiguda d’una teulada de la casa número 5 i les seves cornises. Malgrat l’ensurt i, per sort, cap persona va resultar ferida.

En l’actuació d’ara també s’han apuntalat diverses arcades i tapiat balcons i obertures dels edificis que amenacen un perill de ruïna imminent. Aquesta és una problemàtica molt greu que pateixen, des de fa anys, bona part dels edificis del pany nord d’aquesta plaça, així com d’altres punts del Barri Antic vallenc. La manca de manteniment dels immobles per part dels propietaris, la inacció municipal acumulada durant anys i, fins i tot les darreres pluges i ventades han empitjorat la situació.

L’expropiació, pressupostada per al 2020

L’Ajuntament de Valls ha inclòs en la seva partida pressupostària per a 2020 una inversió per actuar en les expropiacions d’algunes cases de la plaça de l’Oli. Així ho va anunciar Sònia Roca, la regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric en el darrer ple municipal celebrat el dilluns 2 de desembre.

junts-per-valls
Imatge de la roda de premsa de la campanya electoral a la plaça de l'Oli | Cedida

De fet, en el programa electoral de Junts per Valls de les passades eleccions municipals, aquest punt era un dels més destacats que el partit polític va posar damunt de la taula. En aquest sentit, segons el full de ruta de l’actual equip de govern, l’Ajuntament assumirà directament la promoció pública d’habitatges començant per l’expropiació d’alguns edificis  de la plaça. Segons l’aleshores candidata Dolors Farré, aquesta «és una oportunitat per generar nou habitatge i, a la vegada, rehabilitar aquesta plaça emblemàtica i singular del centre històric».

Indignació i esperança

Per als veïns i els comerciants de la plaça i dels carrers adjacents, la problemàtica que viu l'espai és un tema recurrent en la majoria de les converses quotidianes. Heura Musté fa poc més de 3 mesos que ha obert una floristeria al carrer de la Peixateria, davant mateix de la plaça. Ella assegura que va traslladar el seu negoci en aquest punt «perquè la plaça de l'Oli i el seu entorn té un potencial immens, amb molt de futur».

Ara bé, per a millorar la situació actual cal que l'administració i també els propietaris arribin a acords. En aquest sentit, «feia anys que no hi havia un govern municipal que es mirés el barri des de dins i sembla que ara s'han posat a treballar de veritat», explica l'Heura.  També hi ha molta demanda de gent jove que vol viure al nucli antic i no troba pisos en condicions. Per això, «cal donar respostes a aquest col·lectiu, ja que seran el futur de la zona», conclou.

valls
Imatge d'un dels últims despreniments de la plaça | Cedida

Jaume Ferré és un dels veïns que més afectació té amb la precarietat urbanística de la zona, ja que casa seva comparteix parets amb un dels edificis que amenacen ruïna. Assegura que «l'actuació subsidiària que fa l'Ajuntament a les finques afectades arriba tard, ja que els edificis s'han degradat fins a tal punt que hauran d'anar a terra».

A nivell social, Ferré ho té clar: «els nous pisos que es facin han de servir per portar gent nova a la zona, com estudiants i parelles joves, amb la finalitat de revitalitzar la plaça i moure gent d'altres punts de la ciutat cap al Barri Antic». Només d'aquesta manera s'aconseguirà sortir del pou on s'ha arribat.

Mercat setmanal i espai cultural

La plaça de l'Oli és, des de l'Edat Mitjana, un dels punts de confluència de la ciutat. A cavall de la plaça del Blat i del Pati, encara avui acull activitats destacades.  Al llarg de l'any, es programen concerts i actes multitudinaris durant la Festa Major de Sant Joan i per Santa Úrsula, vermuts musicals i fins i tot actuacions castelleres.

plaça-oli-valls
El mercat de la verdura es celebra des de fa més de 800 anys en aquest espai | Albert Oliva

A més, setmanalment, i des de fa més de 800 anys es desenvolupa el mercat de la verdura els dimecres i els dissabtes. A partir d'ara, l'agreujament de l'estat arquitectònic dels edificis i la problemàtica de la plaça podria restringir i fer replantejar l'ús d'aquest espai tan mític per a Valls.