Abans de les vuit d'un matí de juliol, la postal que es pot veure des del passeig de la Torre, mirant a mar, és indescriptible. Ara bé, gairebé no hi ha ni una ànima... ben mirat, això ajuda a la calma i que l'escena sigui impecable. Com qualsevol dia d'estiu, les platges de Torredembarra —Muntanyans, Baix a Mar, la Paella i el Canyadell— acabaran omplint-se amb milers de banyistes, torrencs i de fora, que aprofitaran el seu dia lliure, o el seu 'afterwork', o la seva estona qualsevol per prendre el sol, refrescar-se, fer esport o tot a la vegada.
Però la jornada encara no ha començat i és a aquesta hora quan es posen en marxa alguns dels serveis que genera a la Torre la temporada d'estiu. Un d'ells, el de la vigilància i control policial sobre el litoral de tot el terme municipal. Se n'encarreguen dos agents de la Policia Local, Jesús Molné i Javi Gómez, i BaixGaiàDiari.cat els acompanya per conèixer de prop quines són les tasques que duen a terme.
A bord de la Nostra Senyora del Carme
Passa poca estona de les vuit del matí quan ens dirigim al Port de Torredembarra i pugem sobre l'embarcació de què disposa la policia torrenca: es tracta de la Nostra Senyora del Carme, de 8,5 metres d'eslora. «És una passada», reconeix l'agent Molné, mentre la compara amb les anteriors embarcacions amb què feia el servei quan el va iniciar, ara fa divuit anys. A l'estiu la ruta és diària. «Sortim a primera hora, però també durant la resta del dia unes quantes vegades», comenta, però també explica que «a l'hivern cal fer manteniment i li obrim el motor un cop per setmana, i un cop al mes la traiem a navegar».
Sortim del Port. La mar es troba totalment en calma i això ens estalviarà marejos. I primers deures: cal avisar Salvament Marítim que iniciem la ruta, a través de la ràdio que ens hi connecta. Jesús Molné encara la barca en direcció sud i accelera. «Podem navegar a un màxim de 30 nusos, que és molt, són gairebé 60 quilòmetres per hora!», explica, mentre es planta en un moment a davant de les Botigues de Mar d'Altafulla.
Pel camí, hem pogut veure el far de la Torre i tot el seu entorn, i els agents han fet les comprovacions pertinents a la platja del Canyadell. «Els serveis perquè a partir de dos quarts d'onze s'hi pugui fer socorrisme estan tots a lloc», explica Molné. Es refereix a les boies, la bandera, les cadires de vigilància... «No costa res entrar una mica a Altafulla i si veiem qualsevol cosa —meduses, excés de plàstics, o qualsevol altra anomalia— avisem a l'Ajuntament, igual que a Creixell», explica l'agent. I és que les policies locals d'aquestes poblacions no compten amb el servei de vigilància per mar.
Una sola medusa en tot el litoral torrenc
Poc a poc, girem cua i avancem en direcció nord. Ho fem comprovant el bon estat i ubicació de les boies, que indica la pantalla de l'embarcació, on es pot veure la carta de navegació i el resultat de la sonda submarina. Un dels encàrrecs que tenen els agents és comprovar la netedat del mar. El cert és que el dia triat no hi ha gaires plàstics, però Molné subratlla que «és un problema molt greu, l'evolució dels plàstics al mar ha estat desgraciadament brutal els darrers anys». En trobem pocs, però en pesquem algun amb un salabre.
«A l'aigua hi hem arribat a trobar de tot...», expliquen els agents, resignats, mentre recorden l'episodi de la vaca decapitada que ells mateixos van retirar fa tan sols uns dies. Les restes de cigarretes també són habituals, a davant de les platges. «Hauríem de ser conscients que una sola burilla contamina 25 litres d'aigua», expliquen els agents.
I meduses? «Hi ha episodis de tot, però enguany sembla que n'hi ha poques», ens expliquen. De fet, en tot el trajecte que fem mar endins, només ens en trobem una. «L'aigua està a 25 graus, per tant per temperatura n'hi podria haver, però les corrents d'aigua que hi ha no les afavoreixen», comenten els agents. «I si us piquen netegeu-vos sempre amb aigua de mar, que desactiva les espores urticants», recorda Molné.
Una altra de les 'bèsties' de mar que més espanten són les tintoreres. «És el seu hàbitat!», reivindica Jesús Molné, que explica que és habitual veure'n al límit amb Creixell, a uns set metres de profunditat. «No sé per què, són més habituals a les aigües de Creixell i Roda de Berà; a la Torre no entren tant», explica. A tot això, naveguem en paral·lel a una platja de la Paella encara pràcticament deserta, però amb totes les condicions a punt per a una nova jornada intensa de bany.
Des de decidir les banderes...
Arribem a Baix a Mar. Avui no hi ha dubtes, però és a aquestes alçades, després de fer una primera inspecció, que Jesús Molné decideix amb quina bandera —verda, groga, vermella i, si cal, l'especial de meduses— començaran la jornada les platges de Torredembarra. «El dia d'avui és immillorable per als banyistes», explica, i és que no hi ha dubte que la bandera que onejarà serà la verda. La decisió, és clar, es va modificant, si s'escau, al llarg de la jornada. En cas de vermella, s'avisen totes les autoritats, alcalde inclòs, i l'agent Gómez treu la seva faceta més policial: «Les sancions són d'entre 300 i 600 euros, segons les ordenances municipals».
Navegant, navegant, contemplem els Muntanyans en tota la seva llargada. La Torre té un litoral de més de quatre quilòmetres de platges. Un luxe mentre al fons marí veiem diversos alguers plagats de posidònia.
... fins a sorpreses submarines
Però no tot són flors i violes. Completada la ruta de sud a nord del litoral torrenc, ens topem amb una ampolla de detergent flotant a l'aigua. Als agents, per desgràcia, no els sorprèn: és el pa de cada dia. Però sorpresa. En estirar-la, observem que està lligada a un fil que s'endinsa en el mar. La sonda indica 32 metres de profunditat. Què deu ser? «No seria la primera vegada que fem alguna troballa interessant», indiquen.
Els agents estiren i estiren el fil, cada cop amb més pes, cada cop amb més interès per saber què hi ha. I és clar, arriba al final: un palangre il·legal! Algun 'manetes' l'ha construït amb l'estructura d'un paraigua i preparant a la perfecció el parany per als peixos... però el cert és que, a l'interior, no n'hi ha ni un. La policia, òbviament, retira i s'endú aquest objecte, que es troba de tant en tant amb mètodes ben semblants.
A la tornada la corrent augmenta i l'entrada de plàstics també. «I això que el dia és calmat», ens expliquen. Amb tot, arribem al Port i acaba la ruta. El dia és perfecte perquè comenci una nova jornada plàcida al litoral de Torredembarra. Durant el dia, més rutes, i demà, més encara. La Policia Local vigila la Torre per terra, però també per mar.