Una de les principals novetats de l’any 2019 a Altafulla, a escala cultural i turística, ha estat tornar a obrir les dependències del Castell dels Montserrat. Feia dècades que l’espai residencial de la fortificació no era visitable. De fet, el recinte ajardinat del Castell era l’únic que s’obria i només ho feia de manera molt puntual, quan la família propietària autoritzava que s’hi celebrés algun concert del Festival Internacional de Música d’Altafulla o algun acte escolar de graduació.
Des del passat mes d’octubre, doncs, s’ha aconseguit fer visitables alguns dels espais d’aquest Castell, símbol inequívoc d’Altafulla i de la seva Vila Closa —el nucli històric de la localitat. Visitar-lo és senzill: cal contactar amb l’Oficina de Turisme i reservar cita per als matins del primer dimarts o el darrer dissabte de cada mes.
El Castell d’Altafulla, una joia del segle XI que ‘presideix’ la Vila Closa
Sense cap mena de dubte, la silueta del Castell d’Altafulla distingeix l’‘skyline’ de la localitat. La fortificació és l’element central, als peus de la qual, pivota una Vila Closa que encanta pels seus carrers estrets i empedrats. De fet, el nucli històric d’Altafulla va ser declarat el 1998 per la Generalitat de Catalunya Bé Cultural d’Interès Nacional pel seu conjunt historicoartístic.
El Castell és imponent. Va ser construït l'any 1059, al segle XI, i passa per mans de diversos llinatges durant els primers segles de la seva existència. És el 1681, ja al tram final del segle XVII, quan el rei Carles II concedeix al propietari del senyoriu d'Altafulla i la Nou de Gaià, Francesc de Montserrat i Vives, el marquesat de Tamarit, que aniran heretant els seus descendents fins a la seva extinció.
Més tard, el marquesat va acabar canviant de cognom, i actualment és la família Suelves —emparentada civilment amb descendents del general Franco— la propietària del marquesat de Tamarit i, per tant, del Castell d'Altafulla, del qual fan ús sobretot en períodes de vacances.
«Els altafullencs sabem de la utilitat residencial que té el Castell dels Montserrat, perquè veiem les finestres obertes per Setmana Santa i les tornem a veure de nou obertes a l'estiu», explica la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Altafulla, Gemma Maymó, a BaixGaiàDiari.cat.
Una visita breu, però culturalment molt atractiva
Un ús residencial que ha provocat que l'obertura del Castell a visites externes s'hagi hagut de negociar amb detall però que, finalment, ha arribat a bon port. Al mes de maig es confirmava que el Castell obriria portes després d'un acord entre la propietat, l’Ajuntament d’Altafulla i la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es complia així amb la Llei 9/1993, sobre el patrimoni cultural català, que obliga a fer visitable un edifici declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional com és el Castell d’Altafulla.
Després de l'estiu —els mesos de juliol no hi haurà obertura del Castell atesa, precisament, la finalitat també residencial de l'edifici per als seus propietaris—, es van posar en marxa les visites. «Val molt la pena participar-hi per a aquella gent que no hi ha pogut entrar mai», explica l'edil de Cultura, Gemma Maymó. La visita, que dura aproximadament uns 30 minuts, inclou l'accés que es fa a través de la porta reixada del Castell, la que queda entre el carrer del Comunidor i el camí de Sant Antoni.
En entrar, es camina per la zona ajardinada fins al punt on se situen les dues torres que condueixen al pati d’armes, a l’interior. Un cop allà, els visitants poden pujar l'escalinata i continuar el seu recorregut cap a la galeria renaixentista, que sense cap mena de dubte és un dels principals atractius de la visita a nivell d'interès patrimonial: data del segle XV, però s'hi han anat afegint elements arquitectònics fins a la dècada dels anys 20 del segle passat.
Finalment, se surt del recorregut, que culmina a la porta principal, amb sortida a la plaça de l’Església. Un tast breu però molt intens d'una autèntica joia arquitectònica al bell mig d'Altafulla.
Les primeres visites, un èxit
Les primeres quatre visites, corresponents als mesos d'octubre i de novembre, han estat tot un èxit. «Tenim plenes les tandes dels dissabtes, i el primer any hem cobert els dimarts amb visites de tots els grups-classe de les escoles i l'institut del poble», ha explicat Gemma Maymó, que a banda de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Altafulla, també és la titular de la d'Educació.
La tècnica de l'Oficina de Turisme d'Altafulla, Núria Barba, és l'encarregada de guiar les visites amb una explicació «molt enriquidora», segons Maymó. «S'hi repassen els llinatges que han estat titulars del marquesat de Tamarit, l'origen de la construcció del Castell o quins són els elements que anem veient durant la visita», detalla l'edil de Cultura.
Es tracta, sens dubte, d'una ocasió única per veure des d'una òptica privilegiada, des de dins, el gran edifici referent d'Altafulla i del seu nucli històric. Uns minuts privilegiats per gaudir del Castell més ben conservat del Baix Gaià i poder repassar la història que ha transcorregut entre les seves parets. I tot plegat, en un entorn únic. Altafulla obre així el cor de la seva Vila Closa.