Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus

Es reprenen els assajos per la vacuna contra el coronavirus d'Oxford

'AstraZeneca' havia decidit interrompre l'assaig a causa d'una «malaltia potencialment inexplicable» en un dels participants

Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus
'AstraZeneca' havia decidit interrompre l'assaig a causa d'una «malaltia potencialment inexplicable» en un dels participants | CatalunyaDiari

La Universitat d'Oxford ha anunciat aquest dissabte que reprèn els assajos de la fase 3 de la seva vacuna contra el coronavirus que causa la Covid-19 i que desenvolupa en col·laboració amb la farmacèutica 'AstraZeneca' després que es paralitzessin els assajos a causa del fet que un dels voluntaris havia desenvolupat una mielitis transversa. 

«A escala mundial, uns 18.000 individus han estat inoculats amb vacunes experimentals dins del programa de proves», ha apuntat la universitat en un comunicat. 

«En programes tan amplis com aquest és habitual que alguns dels participants es trobin malament. Cada cas ha de ser prudentment avaluat per garantir una avaluació curosa de la seguretat», explica el text, que no obstant això no concreta el dia de represa de les proves.

Una «acció rutinària»

'AstraZeneca' va anunciar el passat dimarts que havia decidit interrompre l'assaig de la vacuna que desenvolupa contra la Covid-19 a causa de l'aparició d'«una malaltia potencialment inexplicable» en un dels participants d'aquest, un moviment que l'empresa ha descrit com a «rutinari».

«Com a part dels assajos globals controlats i aleatoritzats en curs de la vacuna contra el coronavirus d'Oxford, el nostre procés de revisió estàndard ha pausat la vacunació per remetre la revisió de les dades de seguretat», va indicar l'empresa en un comunicat. 

«És una acció rutinària que ha de fer-se sempre que hi ha una malaltia potencialment inexplicable en un dels assajos, assegurant que mantenim la integritat» d'aquests, va afegir 'AstraZeneca'.

'AstraZeneca' té ja contractes subscrits amb el Regne Unit, els Estats Units i amb la Unió Europea per al subministrament de dosis de la seva vacuna una vegada s'acabi la fase de proves. En concret, la Unió Europea ha firmat per comprar 400 dosis de la vacuna, quan la UE compta amb uns 450 milions d'habitants.

Un fet «bastant habitual»

En el comunicat, l'empresa anglesa remarcava que en grans assajos es poden desenvolupar malalties per casualitat, però això s'ha de revisar molt curosament. «Estem treballant per agilitzar la revisió de l'esdeveniment per minimitzar qualsevol possible impacte en el calendari de l'assaig», afegia 'AstraZeneca', que deia que estan compromesos amb la seguretat dels participants i els més «alts estàndards» en els seus assajos. El voluntari que ha patit aquest potencial efecte secundari, que no s'ha revelat de quin tipus, resideix al Regne Unit i s'espera que es recuperi.

El catedràtic de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, va explicar a RAC 1 que «és un fet bastant habitual», el que és menys habitual, ha dit, és el rebombori mediàtic. En aquest sentit, també comentava que «és la segona vegada que s'atura aquest assaig clínic».