A l'era digital, les oportunitats semblen estar a només un clic de distància. No obstant, no és or tot el que llueix. Les estafes també s'han duplicat només en un any.
De forma recent, s'ha detectat una nova estafa que utilitza ofertes de càsting per enganyar persones incautes. Tot i que de moment s'ha detectat a Zamora, pot no trigar a estendre's per la resta del país.
En què consisteix la nova estafa del càsting de rodatge
L'estafa comença amb un missatge que sembla una oferta legítima de càsting. Els estafadors utilitzen correus electrònics, missatges de text o xarxes socials per contactar les víctimes. Al missatge, es promet una oportunitat de rodatge en un projecte important, cosa que pot resultar molt temptador per a aspirants a actors i models.
De fet, fins i tot hi ha un grup de WhatsApp on hi ha 300 usuaris interessats en el càsting. Tot i això, tot és una estafa que té com a objectiu fer-se amb les dades personals de les víctimes.
En primer lloc, sol·liciten un telèfon de contacte, les xarxes socials de la persona i una adreça web. A més, intenten aconseguir un altre tipus d'informació sensible, com el nom complet, el DNI i fotografies.
Senyals d'alerta per detectar aquesta estafa
El problema d'aquest tipus de estafes és que, amb les dades, es poden fer altres estafes suplantant la identitat. Per això, conèixer els senyals d'alerta és vital per no caure a la trampa:
- Sol·licituds de pagament: un dels senyals més clars que ets davant d'una estafa és que et demanin diners per avançat. Cap agència de càsting legítima us demanarà que pagueu per participar en una audició.
- Informació personal: els estafadors solen demanar informació personal sensible, com ara el número de compte bancari o el número de seguretat social. No comparteixis mai aquestes dades amb desconegudes.
- Urgència: si el missatge insisteix que heu d'actuar ràpidament per no perdre l'oportunitat, és probable que sigui una estafa. Les ofertes legítimes no solen tenir terminis tan estrictes.
- Manca d'informació verificable: si no podeu trobar informació sobre l'empresa o el projecte a internet, és un senyal d'alerta. Les produccions legítimes solen tenir presència en línia.
Com protegir-te d'aquesta estafa segons les autoritats
D'altra banda, amb l'objectiu que no hi hagi més víctimes, les autoritats han compartit diferents consells per protegir-te:
- Investiga: abans de respondre qualsevol oferta, investiga l'empresa que et contacta. Cerca opinions i experiències d'altres persones a Internet.
- Consulta professionals: si tens dubtes, consulta amb professionals del sector. Ells us poden ajudar a verificar la legitimitat de l'oferta.
- No comparteixis informació personal: mai comparteixis informació personal o financera amb desconeguts. Les agències legítimes no us demanaran aquestes dades per avançat.
- Denúncia: si creieu que heu estat víctima d'una estafa, denuncieu l'incident a les autoritats corresponents. Això pot ajudar a prevenir que altres caiguin al mateix parany.