La lluita contra el coronavirus ha provocat una aturada econòmica sense precedents que ha causat importants desajustos en el mercat. Tarragona, amb els polígons industrials nord i sud com a gran força, s'ha reinventat bolcant-se en l'emergència sanitària per intentar aturar la sacsejada, però en alguns casos no ha estat suficient. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, i han confirmat fonts de Repsol, la multinacional energètica aturarà per primer cop durant unes tres setmanes, aproximadament, l'activitat de les plantes de destil·lació, les unitats de combustible, de la seva refineria de Tarragona, inaugurada l'any 1976.
Es tracta d'una notícia històrica, i és que aquest serà el primer cop que l'empresa atura unitats del Complex Industrial de Repsol a Tarragona. El motiu d'aquesta decisió es troba en el fet que, de les cinc refineries que té la multinacional arreu de l'Estat, la de Tarragona fabrica la majoria de querosè produït a Repsol, el combustible dels avions, i a ningú se li escapen les imatges de desenes d'aeronaus aturades a les pistes dels aeroports de tot el món durant aquests mesos de confinament.
Les refineries europees han mantingut l'activitat productiva tot i que no hi havia demanda i l'estoc ha quedat sense sortida, temporalment. Per intentar revertir aquesta situació, l'empresa ha decidit aturar ara l'activitat d'aquesta unitat i esperar que s'ajustin l'oferta i la demanda a mesura que es va recuperant el transport aeri. L'evolució de la pandèmia i els darrers anuncis pel que fa a la mobilitat obren la porta a què l'estabilitat torni amb força celeritat.
Sense afectacions laborals a la plantilla
Tot i ser una mesura dràstica i sense precedents, des de Repsol asseguren que la decisió no afectarà els prop de 1.500 treballadors, i a més la resta d'activitat de l'empresa a Tarragona continuarà en marxa sense patir cap mena d'alteració. L’aturada no afectarà les plantes de petroquímica, ni a les de química derivada ni a instal·lacions marines (amb el pantalà), ni a la zona de tancs de La Canonja, ni a la resta del Complex Industrial.
Una demanda desplomada
La multinacional ja va deixar entreveure la magnitud de la situació el passat mes de maig, quan va posar xifres a la davallada de la demanda del consum de combustibles a les seves gasolineres, amb un descens d'entre un 70 i un 80%. En aquella ocasió, ja es va explicar que la tornada a la normalitat seria «lenta», però que estaven preparats per recuperar el ritme de producció quan fos possible.
És, seguint aquesta línia, que Repsol va voler mantenir de forma «adaptada a la baixa demanda» que les plantes continuessin «tan operatives com fos possible» malgrat el gran descens del consum de combustibles. No s'ha de perdre de vista que l'activitat industrial d'aquest gegant econòmic és essencial i que per tant s'havia d'assegurar la fabricació d'uns mínims de combustible, però el petroli no es pot emmagatzemar en grans quantitats sense frenar i això ha acabat abocant Repsol a l'aturada històrica temporal.