Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
quimica

La química de Tarragona respon en temps d'emergència i reorienta la seva producció

El sector s'adapta a l'excepcionalitat del moment i accentua la producció de plàstics sanitaris o d'oxigen medicinal

La refineria del polígon nord, després de la concentració de gas
La indústria química de  Tarragona reorienta la seva activitat productiva per respondre a l'emergència | Àngel Ullate
 

El  polígon petroquímic de Tarragona, motor econòmic indiscutible del territori des de fa mig segle i actualment el polígon més gran del sud d'Europa, es posa a disposició de la lluita contra la pandèmia. El sector ha optat per reorientar els seus plans de producció cap a aquelles especialitats que el mercat actual reclama amb més urgència. El fantasma de la Covid-19 no passa de llarg per ningú.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Alguns dels sectors que conformen el rusc han vist com la seva demanda i activitat es desploma o, en els casos més dràstics, fins i tot s'ha arribat a aturar de forma inèdita, tal com publicava TarragonaDigital en un reportatge fa tot just una setmana. El cas de l'automòbil és dels més paradigmàtics i clars. La balança es compensa amb altres subsectors que han de prémer l'accelerador per produir béns que han esdevingut de màxima urgència, com ara oxígens medicinals  o plàstics d'alt valor sanitari. Són temps d'emergència.

Produir materials de valor sanitari, màxima prioritat per a la química de Tarragona

«Les empreses del sector químic han pres les mesures necessàries per donar resposta a les necessitats actuals de la societat», ha explicat en declaracions a TarragonaDigital el gerent de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), Juan Pedro Díaz. «S'han ajustat els plans de producció per adaptar-nos a la nova situació», confirma, en referència a l'emergència sanitària.

quimica
Imatge d'arxiu del Polígon químic Nord de Tarragona | Àngel Ullate

En particular, els reforços de la indústria química de Tarragona  fan referència a aquells productes considerats crítics, és a dir, d'importància bàsica per pal·liar els efectes de la pandèmia. Gasos medicinals, desinfectants, productes sanitaris, d'higiene o de conservació d'aliments. «La indústria química fabrica molts productes que juguen un paper absolutament vital», reforça Díaz.

El sector accelera per cobrir les necessitats de desinfectants, gasos medicinals o plàstics sanitaris

En algunes de les empreses que fan polipropilè —bàsic per fabricar material mèdic com bates, guants o mascaretes—, la demanda s'ha disparat vora un 30%. La petició de gasos medicinals com l'oxigen o com l'aire sintètic, bàsic per a la respiració assistida, també ha crescut de forma exponencial degut a les noves necessitats de medicalitzar espais que fins ara no estaven preparats. Són temps, com diem, d'emergència.

A èpoques excepcionals, solucions excepcionals. Díaz respon que «totes les decisions que anem prenent s'adapten a una realitat en canvi constant, i que ens obliga a anar reavaluant la situació de forma periòdica». A més requeriment, més producció al seu servei.

Les empreses emmagatzemen estoc per fer front a l'allau d'urgències dels pròxims dies

Més enllà d'atendre la demanda  actual (que també), les companyies aposten per acumular reserves i crear un estoc  per als pròxims dies o setmanes, en previsió que les urgències productives es puguin disparar. Moltes empreses coneixen de ben a prop la  realitat italiana i insisteixen que aquests recursos seran del tot imprescindibles. Proposen guanyar temps.

Els productes químics es mantenen com el principal sector exportador de Tarragona | ACN

Entre l'activitat anormalment alta d'algunes empreses i la forçadament rebaixada d'altres sectors, l'AEQT  conclou que «en general, no hi ha afectació a la producció o al subministrament de productes» químics a causa de la crisi  del coronavirus. Disposen de les matèries primeres necessàries per treballar i l'únic canvi de base passa per la redirecció  d'aquesta activitat industrial actual.

Covid-19: l'AEQT lloa la tasca dels treballadors «que s'estan esforçant per tots nosaltres»

Aquest canvi de ruta és de durada indefinida, mentre així ho requereixi l'estat l'alerta vigent. El gerent de l'AEQT ha agraït «la professionalitat i la solidaritat» dels treballadors del sector que estan fent possible aquesta tasca malgrat les dificultats i segons els protocols de seguretat —ara més estrictes que mai—, un esforç que ha titllat de «responsabilitat» cap a la societat que es beneficiarà d'aquests productes.

Juan Pedro Díaz ha fet extensiu el seu «agraïment i reconeixement» a «tots aquells qui s'estan esforçant en aquests moments per nosaltres», com ara sanitaris, forces de seguretat o la cadena logística de les farmàcies o el sector de l'alimentació.

El múscul econòmic i productiu del gegant químic de Tarragona també es reorienta i se centra en l'emergència que ho ha canviat tot en només una setmana. La química, conscient de la força i capacitat que atresora, també vol empènyer.