Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Estació de servei de la companyía Repsol

Repsol envia un avís sobre què passarà amb el preu de la benzina: «Al gener»

El preu dels combustibles fa diverses setmanes que està en creixement constant

Omplir el dipòsit del cotxe cada cop costa més, i és que ja s'acumulen més de dos mesos de pujades constants en el preu dels combustibles, sense previsió que la situació s'estabilitzi. En qualsevol cas, des de Repsol ja adverteixen del que passarà a partir del gener amb els carburants.

Aquestes pujades es poden justificar a causa de l'augment de la demanda durant el període estival. Des del juny fins al setembre es registren milions de desplaçaments pel nostre país. Una cosa que és aprofitada per les companyies petrolieres per elevar encara més els preus.

Però també hi influeix l'increment del cru, que s'aproxima als 100 dòlars per barril. No obstant això, des de Repsol, el seu economista en cap, Antonio Merino, ho considera transitori.

Concretament, explica que hi ha la possibilitat que la factura es vegi reduïda a començaments del proper any. Això permetia que el preu del petroli també es moderés, repercutint a la butxaca del consumidor final.

La qüestió és que encara resten tres mesos perquè arribi aquest instant. I tot fa indicar que el cost dels combustibles anirà a més fins aleshores. De fet, cada cop es van acostant més a la barrera dels dos euros el litre.

Sobre això, a la seva entrevista amb Ok Diario ofereix el seu punt de vista sobre el que passarà en el futur. Exactament contemplen «un escenari en què el preu del cru es pugui moderar a partir del gener i el febrer».

Gasolinera de Repsol plena de cotxes
A Repsol confien que el preu del cru es moderi al començament del 2024 | Europa Press

Però això quedarà condicionat a la demanda, que possiblement es veurà reduïda davant d'un ús menor del vehicle. A més, també creuen que la climatologia donarà una certa treva i no caldrà fer tant d'ús de les calefaccions.

Menys barrils, preus més cars

El barril de Brent ja ronda els 94 dòlars, que suposa un 8% més que fa un any. Aquesta tendència a l'alça va començar a principis d'estiu i la seva revaloració ja supera el 30%. Unes variacions que els experts atribueixen a la caiguda de producció de l'OPEP.

Sí que és evident que s'ha produït una rebaixa al bombament de petroli, justificant-ho sobretot amb la decisió d'Aràbia Saudita de retallar el subministrament en un milió de barrils al dia. Però també influeix el fet que Rússia ara en produeix 300.000 menys.

Es desconeixen de moment els plans d'aquests països amb vista al futur. L'economista en cap de Repsol assegura que cap d'ells ha confirmat que mantinguin aquestes restriccions el 2024. De fet, confia que això no passi.

Muntatge amb diversos cotxes aparcats en bateria i una mà subjectant un sortidor d'una benzinera
El preu dels carburants s'ha encarit per les restriccions d'importació d'alguns països | Getty Images, Sorapong's Images

Per tant es donarien les condicions precises per recuperar la normalitat al mercat. I és que les retallades que s'han produït en els darrers temps han tingut conseqüències importants sobre les estacions de servei i els usuaris. Així es pot comprovar des del juny, quan van començar les primeres pujades als proveïments.

Es va donar la casualitat, a més a més, que això coincidia amb les vacances i el període de més viatges. També incideixen en la transcendència que ha tingut la mesura de Rússia de reduir l'exportació de dièsel.

D'altra banda, a Espanya encara se segueix consumint a uns nivells molt elevats. Per això, van optar per tallar l'aixeta per destinar-ho al mercat interior, molt minvat a causa de la guerra amb Ucraïna.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Confiança en un hivern menys fred

Antonio Merino, de Repsol, confia que l'hivern no sigui especialment fred. Això faria rebaixar de manera considerable la demanda i per tant el preu. També es va pronunciar sobre els diners que es paga actualment per l'energia i el seu impacte sobre la inflació.

En concret, explica que el preu del gas i de l'electricitat es manté per sota del marcat l'any passat. Per tant, la factura hauria de ser inferior. A més, indica que la demanda d'energia al continent és un 10% inferior a la del 2022, cosa que resultarà essencial per contenir la inflació, destaca.