Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del recinte interior de la planta química de Repsol

La producció de combustible a Tarragona posa el fre amb una demanda sota mínims

La multinacional preveu una recuperació «lenta» | La producció de material sanitari, a l'alça

Gasolinera Repsol a Reus, en una imatge d'arxiu | Twitter
 

Una salut  col·lectiva especialment vulnerable, un sistema sanitari al límit, una economia global per terra o una qualitat mediambiental decididament a l'alça. Són alguns dels múltiples i inconcrets efectes que la crisi del coronavirus comença a evidenciar després de més de dos mesos de gestació, i només obren la porta als interrogants del futur  que s'aniran consolidant. I cada casa és un món.

Ho sap també Repsol, un dels gegants econòmics més representatius de l'economia del Sud del país. La indústria química no és aliena als mals del moment, i des de la companyia han confirmat que totes les tendències condueixen a «una caiguda forta de la demanda de combustible» i a actituds desiguals a les plantes de producció química. Algunes branques, com l'automoció o el mobiliari, també han caigut en sec. D'altres, com el material sanitari i higiènic, han augmentat notablement. No es pot extreure cap lectura única ni monolítica.

La demanda a les gasolineres de Repsol es desploma un 70%

«El nostre objectiu és ara mateix mantenir les plantes  tan operatives com sigui possible», han explicat des de la companyia, per tal «d'estar en forma» de cara al moment en què puguin anar recuperant el  ritme de producció. Repsol matisa que «preveiem que el període de restabliment  serà lent» i creu que «trigarem a arribar de nou als nivells anteriors a la crisi», si bé els calendaris dependran de múltiples variables.

Imatge del recinte interior de la planta química de Repsol
Imatge del recinte interior de la planta química de Repsol | David Oliete
 

La caiguda en sec del consum de combustibles  com la benzina o el querosè han suposat un fort sotrac a l'economia de la multinacional. «La demanda a les nostres benzineres  és d'entre un 70 i un 80% més baixa», han exposat, a causa de les restriccions de mobilitat que s'allarguen des del març. Les plantes encarregades de produir  aquests béns segueixen en servei, però fabriquen a un ritme molt més baix, «adaptat a la baixa demanda» del moment.

La indústria química, «servei essencial» per fabricar material sanitari o higiènic

La situació no afecta únicament el complex industrial de Tarragona, sinó a la macroeconomia que mou els fils. Repsol recorda que «la nostra activitat és essencial» per assegurar la fabricació  d'aquests mínims de combustible i de productes de  primera necessitat com el material sanitari, si bé només estan treballant de manera presencial els operaris imprescindibles perquè funcionin les plantes, tot sota els protocols de seguretat i protecció aprovats. «La resta teletreballen», exposen.

La caiguda del preu del petroli  també ha trastocat els plans d'una multinacional que ha tallat en sec el pressupost d'inversions i les despeses operatives en vora els 1.350 milions d'euros. «La producció industrial s'ha frenat en el moment que baixa la demanda i que l'oferta del petroli que teníem esdevé un excés», amb l'afegit que no es poden emmagatzemar  aquestes grans quantitats de petroli sense refinar. La incertesa sobre els efectes econòmics és encara gran.

Des de l'empresa, però, asseguren que mantindran tota l'activitat possible, ara sensiblement adreçada a «proveir els productes i serveis més necessaris» del context actual, fins a poder reactivar la producció  als ritmes previs. Repsol també ha efectuat diverses donacions d'aquest material sanitari i protector a diversos centres de salut  o residències de la tercera edat de la demarcació de Tarragona.