Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una persona posant gasolina en un cotxe

Repsol, Cepsa i BP es preparen ja: el preu de la gasolina, a punt de canviar

Els analistes creuen que estem en un escenari irreal, previ a un sobtat augment dels carburants

Contra tot pronòstic, el 2023 ha portat una tendència a la baixa del preu de la gasolina i el dièsel. Si bé els carburants van tocar sostre a l'estiu passat amb 2,152 euros/litre, des de finals del 2022 s'ha consolidat una tendència a la baixa que podria canviar ben aviat segons les previsions.

En contra del que es podria esperar, la cotització del petroli ha assolit el nivell més baix en més d'un any, cosa que ha repercutit en el preu de la benzina i el dièsel a les estacions de servei. És a dir, que omplir el dipòsit ara és més barat que fa uns mesos, però podria ser un miratge.

Les petrolieres es preparen per a un nou augment dels carburants durant aquest 2023. El sector continua immers en la incertesa i encara no és possible predir amb exactitud quan es produirà el repunt. Però l'increment arribarà al pitjor moment, sense ajudes del Govern ni de les companyies.

De 130 a 75 en un any

L'1 de gener del 2023 va finalitzar la bonificació del Govern per litre de carburant. Des d'aleshores, companyies com a Repsol, Cepsa, BP, Shell i Galp han ofert descomptes i promocions per abaratir els preus. Però la gran majoria finalitzen el proper 31 de març.

Mangueres d'una gasolinera
Incertesa pel que passarà ben aviat amb el petroli | Getty Images

Per tant, els consumidors passaran a carregar amb el 100% del preu de benzina o gasoil, amb el temor a un nou augment dels preus. Així mateix, el preu del petroli ha caigut significativament des del 2022, i és als 75 dòlars. El gener de l'any passat en costava 85, i al març va pujar fins als 130.

Un any després ens trobem als 73,06 dòlars, després d'una caiguda progressiva des del juny del 2022. Més endavant, el preu es va estancar per sota dels 80 dòlars al desembre, i els últims dies ha tornat a caure. Un escenari inesperadament bo, però que podria amagar un canvi imminent.

L'inesperat cop per al futur

Segons els experts, la caiguda del petroli els últims dies està lligada a la crisi dels bancs. La pujada dels tipus d'interès, el refredament de l'economia i el pànic dels inversors després de les fallides bancàries han fet baixar la demanda de cru. Això explica la caiguda dels preus del petroli.

Però els analistes creuen que és un fenomen puntual. Sí, perquè quan els inversors recuperin la confiança i torni a pujar la demanda, el preu es podria elevar i aquesta vegada per sobre del que s'esperava. És probable, segons els experts, que en els pròxims mesos es produeixi un repunt brusc.

Dos factors, el paper de la Xina a l'economia mundial i l'estratègia energètica russa, podrien desestabilitzar definitivament el mercat. Encara cal veure com afectarà el veto europeu al gas rus del 5 de febrer. I la nova política energètica del gegant asiàtic podria capgirar la situació.

Un futur incert

Els analistes creuen que el paper de la Xina podria motivar la reactivació de l'economia i tornar a fomentar la inversió en petroli. A més a més, Rússia està en plena reducció de la producció de petroli, que podria desestabilitzar el mercat i fomentar un sobtat interès en els carburants.

Benzinera Repsol
Les benzineres es preparen per un nou repunt| EUROPA PRESS

L'impacte que això tindrà en el preu del petroli és encara incert, però tots s'inclinen per un augment exponencial. Però, per si no n'hi hagués prou, l'OPEP manté el pols per evitar la caiguda del preu del petroli, ja que la seva intenció és acostar-se de nou a la frontera dels 100 dòlars, i fins i tot depassar-la.

Si es produeix un augment del petroli, com creuen els analistes, acabaria repercutint en el cost dels consumidors. A més, ara ja no hi ha les bonificacions del Govern i ben aviat finalitzaran les de les benzineres. Així que, tot apunta que s'obrirà un nou escenari de preus a l'alça.