Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una persona posant gasolina en un cotxe

Repsol i Cepsa no s'ho esperaven: nou gir d'última hora en el preu del combustible

Les benzineres afronten una nova situació

Repsol i Cepsa no esperaven l'últim canvi en el preu dels combustibles. Des de fa dies s'especula amb les possibles novetats a què s'enfrontaran les estacions de servei. Sobretot a partir d'aquesta primera setmana de febrer que es va aplicar l'impediment de les importacions petrolieres de Rússia.

Així i tot, ningú comptava que la benzina tornés a posar-se més cara que el gasoil. Sempre havia tingut un preu més elevat que el dièsel, però des del mes d'agost es van canviar els papers. Tot feia indicar que aquesta tendència es mantindria durant molt de temps, com així ha estat.

Aquest dimarts set de febrer la Sense Plom 95 va tornar a tenir un cost superior al dièsel. Així ho publica el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a GeoportalGasolineras. Aquesta pàgina especifica els preus de les diferents estacions de servei del territori.

A 32 províncies ja hi ha alguna benzinera on el gasoil A ja està més barat que la benzina Sense Plom 95. A la resta, es mantenen pràcticament alhora o la diferència és d'uns pocs cèntims.

Incertesa pel que passarà en el futur

El sector passa per un moment de certa incertesa. Des de fa setmanes s'especula amb la possibilitat que el gasoil es dispari a causa de les restriccions imposades per la Unió Europea. Des de fa uns dies està prohibida la importació de productes petrolífers de Rússia.

Mangueres d'una gasolinera
La benzina ja torna a estar més cara que el gasoil | Getty Images

Tot i això, tant el Govern com els responsables de les benzineres insisteixen que no hi ha risc de desproveïment. Durant els últims mesos han intensificat les importacions d'aquest material conscients que ara se'ls tallaria l'aixeta. El preu del gasoil es fixarà segons l'equilibri de l'oferta i la demanda.

Per ara hi ha prou reserves, però arribat el moment caldrà recórrer a altres mercats. Atès que hi ha poca oferta de gasoil i molta demanda, el més probable és que els preus tornin a patir un increment.

L'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petrolífers (AOP) ofereixen la seva valoració emparant-se en l'opinió de «molts experts». Creuen que la manca de gasoil rus implicarà «un augment de la cotització internacional del dièsel». Sobretot perquè es tracta d'un dels països més importants respecte a l'exportació de gasoil.

Però també adverteixen que entren en joc altres factors de rellevància. Sobretot la recuperació de la demanda per part de la Xina després d'aixecar-se les restriccions per Covid-19.

Intenten ser cautelosos sobre un possible repunt en els preus dels carburants. «Hi ha molts factors, i per tant, no es pot dir que a partir del cinc de febrer el dièsel pujarà tant», apunten. Insisteixen que cal esperar per comprovar «com tots aquests factors s'equilibren».

Repsol
A Repsol i a Cepsa estan pendents del que passarà amb el preu del dièsel | Europa Press

De què depèn el preu de la gasolina?

A l'hora de determinar el preu dels combustibles cal tenir en compte una sèrie de factors. Entre ells, la cotització específica, l'evolució del cru, el cost de la matèria primera, els impostos i la logística.

No només s'ha de valorar el valor de la primera matèria, també s'han d'incloure els costos de refineria. A això se li uneix el període que transcorre entre la compra inicial i el final del procés. A més, també entren en escena els impostos dels hidrocarburs , l'IVA i els marges de les distribuïdores.

Tot això influirà de manera important sobre el preu final que haurien d'assumir els conductors. El preu del petroli també està condicionat per l'oferta i la demanda. La càrrega fiscal del gasoil i de la benzina ronda al voltant del 50%, assenyalen des del Grup Moure, que engloba diverses gasolineres.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp