Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

El requisit bàsic que has de complir per demanar el xec anticrisi de 200 euros

En qüestió d'uns dies ja es podrà sol·licitar aquesta ajuda

Queden uns quants dies perquè comenci el període per a la sol·licitud del xec anticrisi de 200 euros. Serà el 15 de febrer quan s'obri el termini perquè els interessats puguin optar a aquesta ajuda. Tot i això, abans de reclamar-la t'interessaria saber que cal reunir una sèrie de condicions, a més d'un requisit bàsic.

Al final de l'any passat es va aprovar aquesta bonificació pensada per minorar l'impacte de la inflació sobre les famílies més vulnerables. S'adreça a totes aquelles persones assalariades, autònomes o que percebessin algun tipus de prestació o subsidi de l'atur el 2022.

Les peticions es poden formalitzar fins al 31 de març. Per fer-ho, cal presentar un formulari que es troba a la Seu Electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària. L'objectiu és que es beneficiïn del xec al voltant de quatre milions de famílies.

La pàgina web de l'Agència Tributària ja està habilitada, però encara no està operativa. Per tant, caldrà esperar fins al dia 15. Si tens intenció de presentar la sol·licitud, has de saber que hi ha una condició bàsica. Cal comptar amb Cl@ve, certificat electrònic o DNI electrònic. Hem d'introduir el DNI, la data de validesa del document i el pin que envia l'administració. Si no comptem amb cap d'aquestes opcions, resultarà impossible reclamar l'ajuda.

Foto de diversos bitllets d'euro.
Cal tenir DNI electrònic o Cl@ve per accedir a l'ajuda. | Arxiu

A l'hora de demanar el xec, cal consignar el NIF del sol·licitant i de les persones que convisquin en aquest domicili. També cal aportar el número de compte del titular perquè facin efectiu l'abonament quan s'aprovi.

Cal facilitar algun document?

No cal aportar cap mena de documentació. Els diferents organismes públics s'encarregaran de fer arribar a l'Agència Tributària la informació necessària. Creuaran totes les dades disponibles i a partir d'aquí tindran la possibilitat de confirmar si el demandant pot cobrar o no el xec. L'únic que ens hem de preocupar és d'omplir el formulari electrònic i d'incloure el número de compte del titular.

Terminis per al pagament de l'ajuda

Un cop aprovada l'ajuda, s'efectuarà un únic pagament de 200 euros mitjançant una transferència bancària. L'administració disposa d'un termini de tres mesos per fer l'abonament des que s'acabi el termini de sol·licituds. Per tant, a tot tardar s'hauria de tenir l'ingrés fet el 30 de juny.

persona comptant diners
Hi ha un termini màxim de tres mesos perquè ens facin l'ingrés. | GETTY IMAGES

En cas que decideixin denegar-nos el xec de 200 euros, hi ha un termini de 10 dies per al·legar i presentar tots els documents i justificants que consideri oportuns. Un cop transcorregut un mes des de la notificació de la proposta sense recursos i sense al·legacions, es considerarà que l'ajuda ha estat rebutjada.

Altres exigències per demanar el xec anticrisi

A més del requisit anunciat anteriorment, cal tenir la residència habitual a Espanya i haver d'exercir durant el 2022 alguna activitat laboral per compte d'altri o propi. També hi accediran qui percebessin una prestació o subsidi per desocupació.

Pel que fa a les rendes, s'exigeix que no hagin depassat els 27.000 euros. Tampoc no s'ha de comptar amb un patrimoni superior als 75.000 euros, excloent-ne l'habitatge habitual. Per això, caldrà sumar les rendes i el patrimoni de les persones que resideixin al mateix domicili.

Per la seva banda, les persones que rebin una pensió de la Seguretat Social no tindran la possibilitat de sol·licitar l'ajuda, ni tampoc els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital. El govern espanyol entén que ja han registrat una sèrie de pujades les prestacions que compensen l'increment dels preus.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp