Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa

El nou ajut de 400 euros que dona el Govern espanyol: requisits i com sol·licitar-lo

El Govern aprova el Bo Cultural Jove, destinat als joves que compliran 18 anys en 2022

El Govern ha decidit ajudar econòmicament als joves del nostre país. Pedro Sánchez ha anunciat la posada en marxa del Bo Cultural Jove, una ajuda que rebran alguns joves perquè puguin consumir més cultura.

L'objectiu principal és acostar els joves a un sector completament castigat per les conseqüències de la pandèmia. L'ajuda està inclosa als pressupostos generals de l'Estat per al 2022 i se li destinarà un desemborsament important: 210 milions d'euros.

Què és el Bo Cultural Jove i quins requisits cal complir?

El Bo Cultural Jove és una ajuda destinada als joves que compleixin 18 anys al llarg del 2022. Gràcies a ella, disposaran de 400 euros per a l'adquisició de productes, serveis i activitats relacionades amb el món de la cultura.

D'aquesta manera, el Govern pretén impulsar el consum de cultura i minvar les conseqüències que el sector pateix arran de la Covid-19. Així, es calcula que al voltant de 500.000 joves a Espanya es podran beneficiar d'aquesta ajuda.

Per poder sol·licitar aquesta subvenció, el Govern exigeix dos requisits bàsics: complir els 18 anys al llarg del 2022 i destinar els 400 euros al sector de la cultura. De moment, no s'ha apuntat cap condició de renda màxima per optar per aquesta ajuda, així que tots els joves la podran sol·licitar.

Pedro Sánchez en una intervenció al Congrés
El Bo Cultural Jove el podran sol·licitar les persones que compleixin 18 anys aquest 2022 | GTRES

El Bo Cultural Jove ja va ser anunciat l'octubre del 2021, però no ha estat aprovat pel Parlament fins aquest març del 2022. Tot i ser una mesura ja aprovada pel Govern, encara no s'ha detallat ni el procediment, ni els terminis per sol·licitar-la.

Se sap que tots els tràmits d'aquest programa es faran mitjançant una plataforma tecnològica, però encara no ha estat llançada. A través d'aquesta, es podrà sol·licitar tant l'ajut com veure quines entitats i establiments estan adherits.

Les sol·licituds s'aniran tramitant per ordre de presentació i l'ajut es rebrà en format de targeta de prepagament virtual nominal. Així doncs, només la persona titular podrà utilitzar els diners de l'ajuda, ja que portarà el seu nom. I, una vegada concedit el bo, tindrà un termini màxim de dotze mesos per gastar els diners.

En què es pot invertir el Bo Cultural Jove?

L'ajuda està destinada a donar una empenta al sector de la cultura, que engloba moltes activitats diferents. Una de les condicions del Bo Cultural Jove és que no es poden destinar els 400 euros a un sol sector.

En aquest sentit, està destinat a distribuir-se en tres sectors diferents: arts en viu, productes culturals en suport físic i consum de cultura digital o en línia. A més a més, cada un tindrà una màxima despesa. Tot i això, si aquest se supera, el beneficiari podrà abonar la diferència fins a arribar al preu total.

Dels 400 euros, només 200 podran ser invertits en arts en directe, patrimoni cultural i arts audiovisuals. Dins aquest sector s'engloben diferents activitats com a: música en directe, cinema, museus, biblioteques, exposicions i festivals escènics, literaris, musicals o audiovisuals.

Imatge d'un públic assistint a un concert
El Bo Cultural Jove podrà destinar-se, en gran manera, a la cultura en viu | Canva

100 euros més, com a màxim, es podran utilitzar per a productes culturals en suport físic. Aquesta branca inclou llibres, revistes, premsa i publicacions periòdiques. Encara que també es podran invertir en altres com ara videojocs, partitures musicals, discos de vinil, CD, DVD o Blu-ray.

Finalment, els 100 euros restants es podran destinar al consum de cultura digital o en línia. Aquest apartat inclou activitats com la subscripció a plataformes musicals, de lectura, audiolectura o audiovisuals.

També es poden fer servir per a la compra d'audiollibres, d''ebooks', per a la subscripció a 'podcasts', a videojocs en línia o subscripcions digitals a premsa, revistes o altres publicacions periòdiques. Encara que també cal tenir en compte que les subscripcions tindran un límit màxim de quatre mesos.

Cal destacar que el Bo Cultural Jove només es podrà fer servir en establiments o institucions que estiguin adherides al programa, que funcionin dins d'Espanya o que exerceixin activitats de venda o posada a disposició de productes, activitats i serveis culturals.

Els productes i activitats que queden exempts del Bo Cultural Jove són els llibres de text curriculars, equips, programari, maquinari i consumibles d'informàtica i electrònica; material artístic; instruments musicals; espectacles esportius i taurins; moda i gastronomia. A més d'aquests productes que siguin qualificats de X o pornogràfics.