Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona agafant un carnet de conduir espanyol.

Els requisits de la DGT que has de complir en 2023 per conservar el carnet de cotxe

La DGT ha canviat els criteris a l'hora de renovar el carnet de conduir

Aquest any la Direcció General de Trànsit, més coneguda com a DGT per les seves sigles, ha canviat alguns criteris per renovar el carnet de conduir. Ha estat el cas, per exemple, dels criteris psicofísics obligatoris per aconseguir la renovació.

Aquests canvis afecten, sobretot, la revisió mèdica necessària que està sense modificar des de l'any 2007. El 2022 va quedar aprovada la Nova Llei de Trànsit i, a través d'aquesta, s'estableix un nou examen mèdic que tindrà un caràcter més rigorós que l'anterior.

Nou reconeixement mèdic, la novetat de la DGT

La DGT ha establert que és obligatori i necessari fer-se una revisió mèdica quan els conductors desitgen renovar el seu carnet. L'objectiu és garantir que els conductors mantenen les capacitats físiques i les psíquiques imprescindibles.

Part de darrere d'un carnet de conduir
Qui hagi de renovar el seu carnet haurà de passar per unes proves mèdiques noves | cedida

D'aquesta manera, s'asseguren que el conductor no pot suposar cap perill a la carretera, ni per a ells ni per a altres persones. Per poder obtenir la renovació del carnet, cal presentar-se a un reconeixement mèdic en un centre homologat per la DGT.

Aquest és l'objectiu clau de la DGT

Actualment, aquest examen mèdic ha patit canvis. L'objectiu de la DGT és «donar un nou enfocament centrat a facilitar la feina de cribratge, oferint criteris i punts de tall per simplificar la presa de decisió sobre l'aptitud dels conductors».

Així ho afirmen des d'un dels centres de reconeixement de conductors. D'altra banda, la nova perspectiva també cerca adaptar-se a les novetats tecnològiques, relacionades tant amb els nous models de cotxe com amb les noves tècniques en matèria de sanitat.

A quines proves s'hauran de sotmetre els conductors

D'aquesta manera, després dels últims canvis, hi haurà noves proves a les quals caldrà sotmetre's per aconseguir el carnet de conduir. De fet, una de les grans novetats és que la llista d‟aquestes proves s'ha ampliat.

Els conductors han de passar un reconeixement mèdic que tindrà com a protagonista l'exploració física. Tot i això, també hauran de respondre un qüestionari on parlin sobre les seves afeccions, hàbits i estil de vida general.

En cas de patir malalties com l'esclerosi lateral, Alzheimer, artritis reumatoide o Pàrkinson, entre d'altres, no es podrà renovar el carnet. Aquestes afeccions s'entenen com a incompatibles amb la conducció.

La nova normativa afecta el termini per renovar el carnet de conduir

D'altra banda, una altra de les coses que ha canviat és el termini en què cal renovar el carnet de conduir. Amb la llei del 2007, la renovació era obligatòria per a tots els conductors després que tinguessin el permís 10 anys.

Primer pla d'un avi al volant d'un cotxe mentre condueix
Els més grans de 70 anys hauran de renovar el carnet de conduir cada 2 anys | Cedida

La nova normativa estableix que aquest termini es redueixi a 5 anys per als que hagin fet 65 anys. Així mateix, queda en 2 anys per als conductors que tinguin a partir de 70 anys.

Com pots renovar el teu carnet de cotxe el 2023

En cas que el teu carnet de conduir hagi caducat, has de saber que t'enfrontes, si agafes el teu vehicle, a una sanció important. Per aquest motiu, des de la DGT recomanen que estiguis pendent perquè no se t'oblidi la data de la renovació.

De fet, és aconsellable començar els tràmits fins i tot 90 dies abans de la data de caducitat. Així mateix, l'organisme recorda que no cal renovar el carnet el mateix dia cada any, però, en cas que la data es passi, no es podrà agafar el cotxe fins que no estigui renovat.

Per renovar el teu carnet de conduir pots dirigir-te de forma personal a qualsevol oficina de la DGT. Tot i això, també pots omplir el formulari que trobaràs a la seva pàgina web oficial.