Tothom esperava la roda de premsa d'aquest dilluns, 28 de desembre, on es donava per fet que el Govern anunciaria noves mesures restrictives per la situació del coronavirus a Catalunya. Finalment, però, no va ser així i Salut va optar per mantenir les restriccions vigents fins ara. El protagonisme de la compareixença el va prendre una altra notícia, no tan esperada, però que en el seu moment va generar una forta polèmica.
Salut compleix... mig any després
A finals del mes de maig passat es va saber que el Govern havia contractat una filial de Ferrovial per fer les tasques de rastreig dels contagis de coronavirus a Catalunya. La decisió va aixecar una forta polseguera i diverses formacions de l'oposició van demanar la rescissió d'aquest contracte: de fet, també ho va fer formalment el Parlament el mes de juny. El Govern es va comprometre a rescindir aquest contracte i la qüestió va anar caient en l'oblit... fins aquest dilluns.
Mig any més tard de la polèmica, la consellera de Salut, Alba Vergés, informava del punt final a la relació contractual amb la filial de Ferrovial per fer el rastreig a data del proper 31 de gener de 2021. A partir de llavors, serà directament l'Agència de Salut Pública qui es farà càrrec d'aquesta tasca. Ha hagut de passar, doncs, mig any perquè Salut complís la paraula donada a principis d'estiu després de ser l'ull de l'huracà de la polèmica en aquell moment.
No és una rescissió, sinó el final del contracte
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha insistit que no es tracta d'un trencament de contracte sinó de la finalització del mateix fent us d'una clàusula, la tercera, que preveia que en el moment d'inici de la campanya de la vacunació es pogués posar punt i final al contracte. Això, garantirà que «no hi hagi indemnitzacions ni rescabalaments per què és la fi del contracte prevista en una de les clàusules» i es produeix «de manera acordada» entre les parts, ha apuntat.
Ramentol ha defensat que el contracte amb Ferrovial durant aquests mesos «ha estat necessari fins ara», emparat en la legislació i responia a la necessitat «urgent» de comptar amb una estructura de seguiment de contactes estrets. El contracte va entrar en vigor al juny i tenia una durada màxima d'un any, fins al 31 de maig del 2021. A través d'ell s'han fet més d'1,4 milions de trucades. El secretari ha destacat també que la feina feta pels gestors contractats a través de la filial de Ferrovial ha estat «rellevant» per contenir la pandèmia.